Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рустем Умеров сменя Олексий Резников като министър на отбраната на Украйна

Рустем Умеров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган ще разговарят в руския черноморски курорт Сочи, на фона на услията на Анкара и ООН да съживят черноморската сделка за износ на зърно от Украйна. През юли Москва се оттегли от споразумението през юли, година след сключването му с аргумента, че се поставят пречки пред нейния износ. Последваха руски атаки срещу пристанищата на река Дунав, която се превърна в основния маршрут на Украйна за експорт на зърнени храни. Украински представители съобщиха за въздушна атака и взривове тази нощ в Измаил, чиито жители бяха призовани да се скрият в убежищата. Вчера Русия нанесе удар и срещу другото голямо дунавско пристанище - Рени.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски обяви, че ще предложи на парламента министърът на отбраната Олексий Резников да напусне поста си. Зеленски ще поиска от Върховната Рада да назначи на негово място бившия депутат Рустем Умеров.
 
Резников, който беше назначен за военен министър през ноември 2021 г., помогна за осигуряването на западна военна помощ, която по думите му е в размер на близо 100 милиарда долара, като Съединените щати са осигурили над 66 милиарда. Имаше обаче обвинения в корупция в министерството му, които той определяше като клевета. 

Посоченият за негов приемник Умеров е 41-годишен кримски татарин, бивш депутат, който оглави украинския Фонд за управление на държавната собственост през септември 2022 г. Той имаше роля в деликатни военновременни преговори, като например за черноморската зърнена сделка.

Зеленски съобщи още, че е постигнал „много важно споразумение за обучение“ на украински пилоти във Франция по време на телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон.

Руската противовъздушна отбрана е свалила два дрона, излетели от Украйна, съобщи министерството на отбраната в Москва. Атаката с дронове в граничната Курска област е започнала около 1 ч. след полунощ, се казва в съобщението на ведомството.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Данчо Славов: Няма данни в колата на НСО да е имало видеорегистратор

Разследването на вчерашната катастрофа край Аксаково, в която участва и кола на НСО, ще бъде проведено обективно , увери в интервю за БНР Данчо Славов – военен прокурор във Военно-следствения участък – Варна. Още вечерта четиримата пътуващи в автомобила на НСО са разпитани лично от него. По думите на шофьора на автомобила – той се е движил..

публикувано на 17.05.24 в 13:03

"Приказка за стълбата" на Христо Смирненски или есе "Мълчанието - сила или безсилие" на матурата по БЕЛ

Интерпретативно съчинение по разказа "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски или есе на тема "Мълчанието - сила или безсилие" - избор между тези текстове е включвала матурата по български език и литература - БЕЛ, която приключи в 12:30 часа днес. Това казаха за БНР ученици, които положиха изпита в столичното 7-мо училище...

публикувано на 17.05.24 в 12:50

Над 35 000 са жертвите на бойните действия в Ивицата Газа

Броят на потвърдените жертви на бойните действия в Ивицата Газа от началото на октомври насам е вече 35 303 души, съобщиха от палестинските здравни власти в анклава. Същевременно от Американското централно командване обявиха, че камиони с хуманитарна помощ започват да се разпределят от изграден временен кей на брега на Газа. На фона..

публикувано на 17.05.24 в 12:48
Снимката е архивна

Полицаи на палатков лагер пред парламента в Атина

Гръцки полицаи протестират пред парламента в Атина срещу условията на труд и ниското заплащане. Издигнат е и палатков лагер. Синдикатът на полицаите съобщава за липса на достатъчно средства за униформените. Полицаите работят при голям риск при ниско заплащане. Въпреки предложенията към ресорното министерство за промени нощните..

публикувано на 17.05.24 в 12:38

Затваря ли единствената денонощна библиотека в Студентски град?

Първата денонощна библиотека в София ще затвори след по-малко от месец . Това споделиха нейните създатели в публикация в социалните мрежи и благодариха на повече от 3000 читатели, посетили уникалното място в Студентски град. Причините за затваряне на библиотеката са липсата на доброволци, които да посрещат желаещите да четат, както и на..

публикувано на 17.05.24 в 12:18

Кариерен форум в ЮЗУ среща студентите с бъдещи работодатели

Над 80 процента от студентите, завършили Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, намират своята реализация, и то по специалността. Доказателство за това е огромният интерес на работодатели от частния и публичния сектор, които участваха на най-мащабния кариерен форум във висшето училище. Немалка част от компаниите предлагат и..

публикувано на 17.05.24 в 12:12

В Елванген утре ще бъде честван Денят на Свети Методий

Утре в германския град Елванген за 54-та година ще бъде честван Денят на Свети Методий. От 1970 г. паметта на Свети Методий се почита заедно от българи и германци. Постепенно през годините интерес към празненствата за Свети Методий проявяват все повече страни, които са приели славянската писменост. Началото на празника е поставено от..

публикувано на 17.05.24 в 12:06