Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адм. Емил Ефтимов: Вертолети, високопроходима техника и "Спартан" бяха в готовност за помощ на бедстващите

"Армията винаги е готова да окаже помощ на населението"

| Интервю
Адм. Емил Ефтимов
Снимка: Стоян Радев, БНР

"Вертолетите от авиобаза "Крумово" бяха в 10-минутна готовност за излитане и оказване на помощ по въздуха. Високопроходима техника също беше приведена в готовност. Самолет "Спартан" беше готов за излитане. Заедно с модул от Софийска община - Дирекция "Аварийна безопасност и превенция", с които тренираме редовно. Нашите първоначални усилия бяха към търсене и спасяване. Не постъпиха искания за такива действия и насочихме действията си към логистика. Доставяхме имуществото, осигурено от БЧК. Няколко камиона действаха до полунощ".

Областните управители са тези, които осъществяват координацията и връзката с държавните органи.

Това заяви пред БНР началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и категорично подчерта:

"Армията винаги е готова да окаже помощ на населението!".

Командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби от военноморска база "Атия" е на терен и координира евентуални действия на армията, съобщи адмирал Ефтимов.

"Описват се щетите и усилията ще бъдат насочени към възстановяване. Въпрос на преценка е с какво армията може да се включи в това. Имаме специализирана техника и хора, ще се прецени обстановката и най-ефективно координиране за изразходване на наличния ресурс", обясни той.

Адм. Емил Ефтимов подчерта, че ако има отправено искане за помощ с високопроходима техника, веднага биха изпратили:

"В готовност сме да помогнем, имаме дежурни сили и средства, следим обстановката. Единственото, което беше поискано от нас, беше за логистика и транспортни средства, готови сме да окажем още". 

Интервюто на Даниела Големинова с адм. Емил Ефтимов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Газа, 14.04.2024 г.

Израелски военни са открили останките на трима заложници, отвлечени от "Хамас" в Ивицата Газа

Израелските военни обявиха, че са открили тленните останки на трима от заложниците, отвлечени от групировката "Хамас" в Ивицата Газа. Смята се, че те са били убити още при нападението в южен Израел на 7 октомври. Израелският военен говорител Даниел Хагари заяви, че тримата са били идентифицирани и посочи, че те са загинали още при атаката по..

публикувано на 18.05.24 в 08:15

Започва Габровският фестивал

Днес е Габровският карнавал. Жителите на града се маскират и режат опашката на бутафорната котка, символ на столицата на смеха. 74 са забавните епизоди в пъстрото карнавално шествие, което потегля по централните улици на Габрово в 18 часа. Първи в карнавално шествие през града ще преминат децата, а после ще се качат на сцена, за да разиграят..

публикувано на 18.05.24 в 08:07

За шеста поредна година: БЧК - Ловеч учи деца на "Първи стъпки в риболова"

БЧК - Ловеч организира за шеста поредна година инициативата "Първи стъпки в риболова" и Ден на водното спасяване. Днес от 8:30 часа на язовир "Ливадето" край ловешкото село Владиня деца ще участват в състезание по риболов и демонстрации по водно спасяване. В инициативата ще се включат около 20 деца на възраст между 5 и 16 години, поясни..

публикувано на 18.05.24 в 07:59

Над 40 участници в Националните спортни игри за трансплантирани, домакин е Югозападният университет

Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград е домакин на  Националните спортни игри за трансплантирани, които се провеждат по инициатива на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Над 40 са участниците, а в отборите отново се включват и лекари, ангажирани с процеса по донорство и трансплантация. Официалното откриване на игрите ще..

публикувано на 18.05.24 в 07:48

Близо 700 ученици се включват в инициативата "Спортувай с президента"

Близо 700 ученици от цялата страна ще се включат в инициативата "Спортувай с президента" и турнира по утринна гимнастика, който се провежда за трети път в Ямбол. В спортните събития се очаква да вземе участие държавният глава Румен Радев. Турнирът по утринна гимнастика е организиран от общината в Ямбол със съдействието на Националната спортна..

публикувано на 18.05.24 в 07:42

Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите

Структурите на Конфедерация на труда "Подкрепа" и КНСБ в държавната администрация искат спешна среща със служебния социален министър Ивайло Иванов заради напрежение сред работещите в Агенцията за социално подпомагане. Социалните работници не са доволни от увеличението на заплатите си, което получиха през април със задна дата от 1 януари, и настояват..

публикувано на 18.05.24 в 07:38

12-то издание на Националния събор на овцевъдите - от 24 до 26 май

Над 250 000 посетители от цялата страна се очакват на 12-ото издание на Националния събор на овцевъдите от 24 до 26 май край Петропавловския манастир до град Лясковец. Най-голямото и атрактивно пролетно събитие ще събере на едно място бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на..

публикувано на 18.05.24 в 06:30