Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два температурни рекорда бяха регистрирани във Великобритания

Снимка: БГНЕС

Горещата вълна в Обединеното кралство доведе до регистрирането в сряда на два температурни рекорда.

Макар и извън летните месеци в Уизли, графство Съри, бе измерена рекордна темрература за годината от 32,6 грауса. През юни на два пъти бяха измерени 32,2 градуса. Метеоролозите обаче смятат, че апогеят на жегите далеч не е преминал, защото днес или в събота терпературите могат да достигна 33 градуса.  

Оранжев и жълт код е обявен на територията на цяла Англия. 

Вчера падна още един рекорд - за първи път в четири поредни дни на септември температурата достига 30 градуса. Досега се е стигало до три поредни дни с такива температури в четири предишни години. 

Експерти заявиха, че екстремните температури са пореден сигнал за събуждане на световните лидери за бързо намаляване на въглеродните емисии. В анализ на "Клаймат сентръл" (Climate Central) се прогнозира, че температурите в градове като Лондон, Лестър, Лийдс и Бирмингам ще бъдат с повече от 10 градуса по-високи от средните за същата седмица за периода 1991-2020 година. 

Посочва се също, че повече от 61 000 души са загинали в резултат на  европейските горещи вълни през 2022 година, като над 3000 от тях са в  Обединеното кралство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Горещини, бури, порои, пожари… Имаме ли полезен ход в борбата с изменението на климата?

Юли – най-горещият в историята, разтревожени са учените и бият тревога: Температурните рекорди през 2023-а могат да имат катастрофални последици за човечеството. Затоплянето на повърхността на световния океан също е ненормално висока, на 30 юли..

публикувано на 30.08.23 в 20:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защитени жилища за хора с ментални увреждания ще има в с. Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85..

публикувано на 29.06.24 в 20:56

В Малага протестираха срещу масовия туризъм

Жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм. Според тях той е причината за повишаването на цените на наемите. Демонстрантите настояват местните власти да защитят. "Наемите са се увеличили неимоверно. Това е..

публикувано на 29.06.24 в 20:51

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат, съобщиха от вътрешното министерство. Цифровизацията му е част от правителствения план за модернизация на административното обслужване на гражданите, повишаване на качеството..

публикувано на 29.06.24 в 20:32

Загинали при руски атаки в Запорожка и Донецка области в Украйна

Шестима души са загинали при руска атака по град Вилнянск в украинската Запорожка област, още осем души са пострадали, съобщи областният управител Иван Федоров в Телеграм. Нанесени са щети по жилищни сгради, магазин и инфраструктура. Русия твърди, че..

публикувано на 29.06.24 в 20:02
Базата на ПСС на Седемте езера

ПСС с постоянни дневни дежурства на Седемте езера

Планинските спасители от отряда в Дупница от днес, 29 юни, са на постоянно дневно дежурство по Седемте рилски езера заради увеличаващия се поток от туристи и планинари по циркуса. Така ще е до края на сезона - 30 септември.  Отрядът има и собствена..

публикувано на 29.06.24 в 19:53

Евростат: Гърците са най-недоволни от свободното си време, следват ги българите

Гърците и българите са най-недоволни от европейските страни от възможностите за прекарване на свободното време, според проучване на Евростат. Младите гърци са силно зависими от родителите. Проучване на европейската статистическа агенция..

публикувано на 29.06.24 в 19:48

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат работа заради промените в системата

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат работните си места заради промените в системата, влезли в сила от миналия петък. С тях беше въведено издаване на решение и само по документи, както и случайно разпределение на пациентите към по-малко натоварени..

публикувано на 29.06.24 в 19:42