Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ричард Гирагосян: Армения става много по-важна стратегически, ще е по-ценна за Русия след украинските събития

"Русия винаги ще е важен фактор, с който Армения ще трябва да се съобразява, но вече няма да е единственият такъв"

| Интервю

Докато се опитва да поддържа сложния баланс в отношенията си с Турция и да превземе украинските позиции на зърнения пазар, основно по отношение на африканските потребители, Русия е изправена пред загуба на контрола си върху един от своите съюзници в бившето съветско пространство. Премиерът на Армения Никол Пашинян заяви в интервю за италианския вестник "Република", че е било стратегическа грешка сигурността на страната му да е изцяло зависима само от един партньор. И обвини Москва, че не изпълнява мироопазващите си задължения в Карабах. Освен това Армения обяви, че от идния понеделник започва съвместно военно учение със Съединените щати. А междувременно обвини Баку, че се готви за нова военна провокация на общата граница и срещу Нагорни Карабах. Руското външно министерство привика арменския посланик в Москва и изрази остър протест срещу "недружелюбността" на Ереван. Тя, освен в учението с американските военни, се изразявала и в започването на процедура в арменския парламент по ратифициране на статута на Международния наказателен съд и в посещение на съпругата на Пашинян в Киев и предоставяне на хуманитарна помощ за "нацисткия режим" там.

Пред БНР Ричард Гирагосян - директор на ереванския Център за регионални изследвания – коментира дали всичко това не е знак за Zeitenwende за Армения - начало на радикална промяна.

"Краткият, но еднозначен отговор е: той вече започна. С други думи - отдавна вече има криза в отношенията между Армения и Русия. И тя се корени в това, че Русия от години не дооценява Армения и се държи арогантно спрямо нея. Но напоследък - от войната с Азербайджан през 2020 година - Русия и нейната Организация на Договора за колективна сигурност демонстрират или неспособност, или нежелание да помогнат за прилагането на крехкото споразумение за примирие между Армения и Азербайджан. Затова правителството в Ереван няма друг избор освен да се огледа за други партньори за сигурността на страната. Русия се превърна в ново предизвикателство за Армения - тя е ненадежден партньор, партньор само на думи."

Според някои анализатори на вашия регион еманципирането на Армения от Русия е кауза пер дута, защото Ереван е почти напълно зависим от Москва за безопасността си, предвид далеч от приятелски настроените комшии - Турция и Азербайджан. Съгласен ли сте с тази теза?

"Не. Просто защото в настоящия геополитически контекст - по-специално провалът на руското нахлуване в Украйна - нещата доста се промениха. Русия винаги ще е важен фактор, с който Армения ще трябва да се съобразява, но вече няма да е единственият такъв фактор. Армения няма обща граница с Русия. Освен това се опитва да нормализира отношенията си с Турция, да задълбочи тези с Грузия и Иран и да подпише с Азербайджан мирен договор до края на тази година. С перспективите си за стабилност и укрепването на демокрацията Армения става много по-важна стратегически. Тя ще е по-ценна и за Русия след украинските събития."

Военното учение, което се очаква да започне в понеделник, ще е малко по мащаб и ще бъде фокусирано върху мироопазващи действия. Не го ли прави това просто символичен акт - послание към Москва и вероятно не само към нея?

"Предстоящото съвместно военно учение с американски войски няма да е нито първото, нито последното. Армения вече има участие в мироопазващи операции в Ирак, Афганистан и Косово. Участвала е и в предишни учения под американско или натовско командване. Сега обаче Ереван отправя послание към Москва, а също и към своите граждани. Общественото мнение в Армения се подготвя за това страната да се отърси от прекалената си зависимост от Русия."

Как оценявате реакцията на Русия на обвиненията от Пашинян и на съвместното учение със Съединените щати?

"Русия е претоварена и разсеяна заради проваленото й нашествие в Украйна. С блокадата на Нагорни Карабах и нарушаването на примирието, което Москва наложи преди 3 години, Азербайджан й отправя сериозно предизвикателство. Не друг, а Азербайджан унижава руските миротворци в Лачинския коридор. В Армения разбираме, че независимо как ще се развият събитията в Украйна Путин ще бъде гневен и отмъстителен. Той обаче има доста други мишени пред себе си."

Защо руснаците не искат да се намесят и да помогнат за вдигането на азербайджанската блокада на Лачинкия коридор?

"Още по време на войната от 2020 година руснаците в известна степен взеха страната на азерите, като им позволиха да продължат настъплението си 44 дни. Това се корени и в обстоятелството, че Русия не се радва на легитимността на демократично избраното правителство на Армения - което беше преизбрано след поражението във войната. С други думи: колкото повече укрепва демокрацията в Армения, толкова по-недоволен е Кремъл."

Девет месеца продължава вече тази блокада - на важната пътна артерия от Армения към Нагорни Карабах. Какво би накарало Баку да отстъпи?

"Нагорни Карабах е подложен на обсада като през Средновековието. Най-тревожното е, че тази обсада, за разлика от прекия военен сблъсък, засяга най-тежко най-уязвимата в социално отношение част от населението. Хуманитарната криза се превърна в хуманитарна катастрофа. Стратегията на Баку е да изтика арменците от Нагорни Карабах като използва за тази цел глада и недостига на стоки от първа необходимост. Международната реакция трябва да е по-силна. Не санкции, но само заплаха със санкции, би била достатъчна, за да накара Азербайджан да намали напрежението."

През последните дни властите в Ереван и в Баку си отправят взаимни обвинения, че струпват войски по общата граница и във и около Нагорни Карабах. Имате ли усещане, че е надвиснал нов въоръжен сблъсък?

"И да, и не. Първо, не съм съгласен с постановката, че Армения разполага с войски в Нагорни Карабах. Войските там са съставени от местни арменци. Те са проблемът за Азербайджан. Що се отнася до опасността от нова война, не мисля че такава е вероятна. Очаквам обаче напрежението да расте и Азербайджан да прибегне до сила, включително и атаки срещу територията на същинска Армения."

Колко значима е ролята на Турция в осигуряването на военно превъзходство на Азербайджан?

"В Баку са убедени, че могат да разчитат на по-голяма подкрепа, отколкото Анкара е способна да им даде. След изборите в Турция правителството там се безпокои все повече и повече, че Азербайджан ще предизвика конфликт с Русия. Турците не искат да плащат за прояви на дързост от страна на азерите. С други думи, Анкара не е съгласна Баку да ограничава възможностите пред турската дипломация. В същото време Турция не иска да подкопава позициите на Азербайджан. Затова не иска да нормализира отношенията си с Армения преди Ереван да сключи мирен договор с Баку."

Президентът на Франция анонсира в края на миналия месец предстояща нова инициатива за натиск върху Азербайджан да спазва условията на примирието. Засега няма яснота какво точно има предвид Еманюел Макрон. Но в тази връзка смятате ли, че Европа има капацитета да изиграе както трябва посредническа роля за мир?

"Да. Но не става дума за посредническа роля на Европейския съюз, а за дипломатически преговори, на които Брюксел е домакин и които улеснява, като събира на едно място лидерите на Армения и на Азербайджан. На терен също - виждаме значителен брой европейски наблюдатели в Армения. С тях Брюксел показа за първи път от дълго време, че освен да говори, може и да действа. Имаше и опити да бъдат организирани преговори между представители на Азербайджан и на Нагорни Карабах в България. Европейският съюз се опита да свика такава среща в София. За съжаление, азерите се отказаха, но Европа показа, че е важен фактор в региона."  

Кога беше пропусната тази възможност?

"Това стана наскоро, след консултации между арменската и азербайджанската страна във Вашингтон. Срещата в София трябваше да се проведе преди около месец, но не стана."

Какво според вас трябва да стане, за да се установи най-после траен мир между Армения и Азербайджан?

"На този въпрос е не просто трудно, ами невъзможно да се отговори от арменска страна. Ереван признава териториалната цялост на Азербайджан, ангажиран е с дипломатическия процес. Арменският подход на отстъпки и компромиси се диктува от това, че Армения осъзнава слабостта си и липсата на лостове за влияние. Проблемът от гледна точка на Азербайджан е, че статуквото, установено се след войната от 2020-а, не го задоволява напълно. Те спечелиха много, но не достатъчно. По вътрешнополитически подбуди авторитарното правителство на Азербайджан се нуждае от конфликт и само си търси враг. При това положение единственото, което ни остава, е да се опитаме да възстановим възпиращите фактори. Това може да стане чрез международен натиск върху Азербайджан, за да му се покаже, че наказанието за евентуални силови стъпки от негова страна ще е твърде тежко и че дипломацията ще му предложи повече дивиденти."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Василен Васевски

Василен Васевски: Би било хубаво повече българи да излизат от страната и да я оценят

„Би било хубаво повече българи да излизат от страната и да я оценят, както и да разберат какво е истинското родолюбие“ - това каза пред БНР писателят и художник Василен Васевски, който представи в Брюксел своите книги „Корени“ и „Онова, което остава“ и свои картини. Националистическите партии у нас той определя като „грешки на растежа“...

публикувано на 16.06.24 в 23:39

Въвежда се нов образец на българска лична карта

От понеделник Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта. С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка. Какви..

публикувано на 16.06.24 в 21:06
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Правителство ще има, да видим дали ще е устойчиво

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира пред Нова тв, че правителство ще има, но по думите му предстои да видим дали ще бъде устойчиво Преговорите за правителство трябва да започнат утре "Според мен е все по-видимо, че ГЕРБ и ДПС и - предполагам - ИТН ще направят формат, някакво правителство - дали ще бъде експертно, дали ще бъде коалиционно,..

публикувано на 16.06.24 в 20:14
Александър Вучич

FT: "Рио Тинто" може да получи зелена светлина за експлоатацията на литиевото находище в Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич се подготвя да даде зелена светлина на концерна "Рио Тинто" за експлоатацията на най-голямото находище на литий в Европа, съобщава "Файненшъл Таймс" (FT). Отново протест срещу проекта за добив на литий в Сърбия Блокират пътища в Сърбия заради сондажи за литий Две години след масовите протести в..

публикувано на 16.06.24 в 19:07
Президентът на Украйна Володимр Зеленски

Зеленски: Преговорите за мир може да започнат още утре, ако Русия се изтегли от нашите земи

Украйна не се отказва от целта да си върне всички територии, окупирани от Русия. Това даде да се разбере президентът Володимир Зеленски два дни след като руският лидер Владимир Путин поиска от украинците да се оттеглят от Херсон, Запорожие и Донбас. "Русия може да започне преговори с нас още утре, без да чака, ако се изтегли от нашите законни земи," каза..

публикувано на 16.06.24 в 19:04
Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева пристигат на летище Подгорица - 16 юни 2024 г.

Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора

Държавният глава Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора, като бе посрещнат в Подгорица от шпалир от гвардейци и червена пътека. В делегацията по посрещането на президента  от черногорска страна  бяха Алекса Бечич, заместник министър-председател по сигурността, вътрешните работи, европейските и външните отношения, Младен Гъргич,..

публикувано на 16.06.24 в 18:42
 Дмитрий Песков

Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на Путин

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на руския президент Владимир Путин да изведе войските си от Херсон и Запорожие, както и от частите на Донбас, които остават под властта на Киев: "Настоящата динамика на фронта ни показва съмсем явно, че положението на украинците продължава да се влошава...

публикувано на 16.06.24 в 18:08