Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев: Очаквам Урсула фон дер Лайен да каже, че решението за Шенген няма закога да се отлага

| Интервю
Андрей Ковачев
Снимка: БГНЕС

От традиционната годишна реч на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен очаквам да чуя какво смята Комисията, че е свършила за последните 4 години. Едно е планът, друго е реалността. Това заяви пред БНР евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.
Той припомни многото различни предизвикателства, с които се сблъскахме през тези години:

"Всички тези неща трябваше да бъдат преодолявани, някои от тях са постоянни предизвикателства пред нас. Очаквам Комисията да представи какво е свършила досега и какви са плановете по важните теми за гражданите. Десетки са темите, които ни предстоят".

В интервю за предаването "Преди всички" Ковачев подчерта, че Европа се подготвя добре за предстоящата зима, така че да няма огромни скокове на цените на енергийните източници

"Запълват се резервите. Мисля, че ще успеем да продължим устойчиво нашата политика за намаляване на зависимостта ни от руски енергийни източници. Алтернативите са втечнен газ от други части на света, в бъдеще и от възобновяеми източници, зелен водород и въвеждане на нови технологии", изтъкна той. 

"Протегнахме ръка към Украйна, дадохме ясен сигнал, че искаме те да са част от нашето европейско семейство и с всичко възможно помагаме тя да се освободи от окупацията на част от нейната територия. Вчера гласувахме фонд от 300 млн. евро за съвместно закупуване на боеприпаси и производство на оръжие, предназначени за Украйна и Молдова", коментира още евродепутатът. 

За членството на страната обаче Ковачев отбеляза, че никой не може да даде гаранции и дати кога това ще се случи. Според него е по-важен пътят - да покажем, че подкрепяме европейското бъдеще на Украйна. Той смята обаче, че процесът ще бъде дълъг и труден. По думите му труден аспект по време на преговорите ще бъде сферата на селското стопанство

След вчерашното решение на парламентарната икономическа комисия срещу удължаване на забраната за внос на украински селскостопански стоки, Андрей Ковачев коментира:

"Като че ли забравихме основаната идея - не да внасяме в ЕС украинско зърно или каквито и да било други продукти, а да има транзит през територията на ЕС за тези украински стоки, които са нужни в Африка, Египет, Тунис, където хората имат нужда от тях за изхранване на населението им. Изведнъж се случва така, че те остават в ЕС. Нашата основна задача би трябвало да бъде да осигуряваме транспортни коридори, да не затваряме възможностите за транзит на украинските стоки към трети пазари, особено в Африка, където това е необходимо". 
Българският евродепутат очаква също днес председателката на ЕК да каже още веднъж категорично пред ЕП, Нидерландия и Австрия, че това решение няма за кога да се отлага

"Отново ставаме заложник на някакъв национален проблем или избор в Нидерландия. Това е много тъжно. Надявам се, че с обединен отговор както от ЕК, така и от ЕП ще дадем тласък това да се случи и до декември най-накрая да се вземе решението". 

Относно европейската помощ във връзка с наводненията, Ковачев подчерта, че по единия механизъм трябва да има щети над 0.6% от БВП, за да може да се задейства. По думите му българското правителство може да използва средства по Фонда за възстановяване и устойчивост

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израелски танкове са влезли в две предградия на град Газа

Израелската армия е изпратила танкове в две предградия на Газа. Съобщава се за тежки бомбардировки и разрушени няколко жилищни постройки. Междувременно от здравното министерство в анклава съобщиха, че над 35 хил. души са жертвите от началото на продължаващия вече седем месеца конфликт. Израелски танкове са щурмували отново южното предградие на Газа..

публикувано на 12.05.24 в 15:36
Гордана Силяновска, президент на Република Северна Македония

Гордана Силяновска положи клетва като президент на Северна Македония

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова положи клетва пред парламента на страната. В словото си пред депутатите тя заяви: "Да имате разбиране за мое евентуално вето, за моите предложения, за моята меритокрация и накрая - за върховенството на правото и това ще може да направи тази страна европейска държава"...

публикувано на 12.05.24 в 15:16

Най-малко 19 души са пострадали при украински удар в Белгород

Най-малко 19 души, сред които две деца бяха ранени при частично срутване на 10-етажен жилищен блок в руския град Белгород вследствие на украински удар.  Според руските служби за справяне с извънредните ситуации, поне още 10 души са затрупани под развалините на сградата. Белгород, който се намира близо до границата с Украйна, често става обект на..

публикувано на 12.05.24 в 14:57

ОИК- Кюстендил отказа да прекрати правовощията на кметовете на Жабокрът и Долна Гращица

Общинската избирателна комисия-Кюстендил отказа да прекрати правомощията на кметовете на селата Жабокрът Юлиян Максимов и на Долна Гращица Екатерина Николова, които в деня на полагане на клетва не са се били отписали като съдружници и в управителните органи на дружество с ограничена отговорност и на кооперация. Решението може да се обжалва в..

публикувано на 12.05.24 в 14:40
Президентът на Турция Реджеп Ердоган (вляво) и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис

Гръцкият премиер Мицотакис на посещение в Анкара

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще посети в понеделник Анкара, където ще разговаря с турския президент Реджеп Ердоган, предадоха световните агенции. Визитата идва след десетилетия на напрежение между Атина и Анкара, прекъсвано от кратки периоди на помирение. "Франс прес" отбелязва, че посещението на Мицотакис в турската столица бележи нова фаза в..

публикувано на 12.05.24 в 14:07

Община Пазарджик няма комплексно разрешително за почистване на коритото на р. Марица

Община Пазарджик не разполага с комплексно разрешително за почистване на коритото на река Марица. Това затруднява отстраняването на гъстата растителност, която крие риск при евентуално покачване на нивото на водите през пролетния сезон. Общинското ръководство е стартирало процедурата за получаването на разрешително. В момента коритото на..

публикувано на 12.05.24 в 13:29
Министерство на труда и социалната политика

Близо 450 възрастни хора ще продължат да получават здравно-социални услуги чрез мобилни екипи

Близо 450 възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания ще продължат да получават здравно-социални услуги чрез мобилни екипи в своите домове и от разстояние - телекеър. Правителството прие новата  програма "Иновативен модел за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания 2024", като са осигурени допълнителни..

публикувано на 12.05.24 в 13:26