Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Мирчев: Няма да даваме на Украйна ракетни комплекси С-300

Зенитно-ракетна система С-300, репетиция за парада на 6 май 2019 г.
Снимка: БГНЕС

България няма да предоставя на Украйна ракетни комплекси С-300, защото те са изключително важни за сигурността на страната ни, увери депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. България ще подпомага Киев така, че да не поставя под риск националната си сигурност:

"При всички положения България няма излишни ПВО-комплекси, но трябва да изчакаме експерти от Министерството на отбраната да кажат дали има такива, които са например дефектни ракети или нещо подобно, което може да бъде предоставено. Когато има дефектни ракети, които не може да бъдат използвани от Българската армия, те обикновено биват използвани за части за други ракети".

Мирчев определи казаното от министъра на отбраната Тодор Тагарев за намерение за строеж на сгради и съоръжения за многонационалната бойна група на НАТО край Ямбол на прогнозна стойност от 100 милиона лева, като предварителна информация:

"Вчера изслушахме министъра на отбраната в комисията по отбрана и той каза много ясно, че за Ямбол въобще не става дума за нещо спешно – то ще се случи през 2025-2026 г., така че няма никакви притеснения по отношение на евентуална база в Ямбол. То е в проектно проучване все още – т.е. нито е ясно какъв ще бъде комплекса, нито да бъде точно там, нито какво и да е. Става дума за доста предварителна информация".

Председателят на парламентарната военна комисия  Христо Гаджев заяви, че не е обсъждано предоставяне на ПВО-системи на Украйна. Той също потвърди, че трябва да се дава въоръжение и техника, които не са нужни на България:

Предполагам не става въпрос са самите системи, а за ракети, каза Гаджев.

Той съобщи, че ще свика закрито заседание, на което да бъде обсъдено дали можем да дадем С-300 на Украйна:

"В решението на парламента още от миналата година ясно е казано, че това не трябва да застрашава нашите собствени национални способности. Така че това, което можем да предадем, дали ще са дефектни ракети, които очевидно щом са дефектни не ни вършат работа, или техника, както до момента се е случвало такива, които са излишни за българската армия или за МВР. Това са неща, които по никакъв начин не застрашават нашите собствени национални способности".

От отношение на разполагането на натовски батальон в Ямбол Христо Гаджев заяви, че засиленото разполагане е започнало още 2014 г. Той уточни, че такива планове са се появили по време на правителството "Петков", като са минали и през служебните кабинети: 

"Това е в полза на нашата собствена национална сигурност. Как ще се направи? Има си военна оценка защо трябва да е в Кабиле и в района, която е направена още по време на служебното правителство, а сега доколко това ще струва 100 милиона, предстои да видим, защото и на мен тази сума ми се вижда малко, малко голяма за това, което трябва да се направи. Пък и още повече като се има предвид, че голямата част от инфраструктурата там си съществува, само трябва да се поднови".



По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

1 633 лв. е средният осигурителен доход през март

1 633,53 лева е бил размерът на средния осигурителен доход за страната през март, изчисляват от Националният осигурителен институт. От там уточняват и че 1 498,44 лева е средномесечният осигурителен доход у нас за периода от 1 април миналата година - 31 март тази година.  Той служи за изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през месец..

публикувано на 09.05.24 в 13:36

Около 200 души се включиха в шествието на т. нар. Безсмъртен полк в София

Около 200 души се включиха у нас в шествието на т. нар. Безсмъртен полк, което се провежда всяка година на 9 май по инициатива на Русия. Въпреки забраната от Столичната община те проведоха шествието.  Президентът Румен Радев поздрави лично участниците в инициативата.  "Историята не трябва да се забравя. Тука сме хора, които повечето от тях са..

публикувано на 09.05.24 в 13:26

Кипър отбелязва Деня на Европа и 20-ата годишнина от присъединяването си към ЕС

От днес до събота с много събития Кипър отбелязва Деня на Европа и 20-ата годишнина от присъединяването си към Европейския съюз. "За Република Кипър няма друга посока освен още по-силна Европа чрез по-нататъшна интеграция. Съюз за сигурност, с ясна геополитическа ориентация и стратегически цели" - това заяви президентът Никос Христодулидис в..

публикувано на 09.05.24 в 13:22
Мария Капон

Мария Капон: Време е за смелост!

"От едноличен модел на Борисов преминахме в двуличен модел на Борисов и Пеевски. Той трябва да бъде разграден с установяване на силно управление на страната. Затова и ние решихме след известна пауза, че е крайно време да направим нещо. Време е за смелост ". Това каза пред БНР Мария Капон от партия "Ние идваме!". "За нас битката срещу..

публикувано на 09.05.24 в 13:22

Активите на частните пенсионни фондове достигат близо 23 млрд. лева

Към 31 декември 2023 година активите на частните пенсионни фондове достигат близо 23 млрд. лева, а повишението им спрямо края на 2022 година е с 19%. Това сочат окончателните резултати от дейността по допълнителното пенсионно осигуряване за миналата година, публикувани от Комисията за финансов надзор (КФН). Общият брой на осигурените в четирите..

публикувано на 09.05.24 в 13:11

Сдружението за модерна търговия против регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия, което обединява по-голямата част от хипермаркетите за хранителни стоки, призова президента Румен Радев да наложи вето на новата регулация за надценката на хляба. Промените се отнасят до определянето на пределна търговска надценка от 15 процента за основните видове хляб. Нулевата ДДС ставка за хляба..

публикувано на 09.05.24 в 13:11
Германският канцлер Олаф Шолц

Шолц разкритикува призивите за отслабване на ЕС

Германският канцлер Олаф Шолц разкритикува призивите за отслабване на Европейския съюз като саморазрушителни и безотговорни. Във видеообръщение по случай Деня на Европа Шолц призова гражданите да гласуват на предстоящите европейски избори. Някои популисти искат Германия да напусне ЕС, други - да го отслабят, а трети виждат в Русия и Китай..

публикувано на 09.05.24 в 13:05