Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Елисавета Наумова: Донорите на стволови клетки могат да помогнат, без да си навредят

| Интервю
Снимка: УМБАЛ „Александровска“

"Стотици хиляди хора по света нямат късмета да са здрави, имат определено заболяване и имат нужда от помощ. Всички здрави хора между 18 и 55 години можем да помогнем, като дадем надежда и втори живот на всички нуждаещи се. Донори могат да бъдат всички желаещи, които без да навредят на себе си, могат да помогнат на тези, които имат нужда". 

Това каза пред БНР проф. д-р Елисавета Наумова, дмн - началник на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки в  УМБАЛ "Александровска". 

В Световната седмица на донорите на стволови клетки и по повод Световния ден на донорите на костен мозък - 16 септември, Националният регистър за донори на стволови клетки апелира за проява на съпричастност към пациентите, при които тази терапия е единствен шанс за лечение на редица хематологични заболявания, на вродени и придобити имунодефицитни състояния, на генетични болести на обмяната. 

По думите на проф. Наумова процесът е бавен и труден, факторите са много, но през последните пет години се повишава броят на желаещите да бъдат донори

"Ние сме пълноправен член на световния регистър, в който са вписани над 40 млн. донори. Всеки пациент българин с нужда от такова лечение има достъп до тази база данни", допълни тя в предаването "Хоризонт за вас". 

И посочи, че регистърът осигурява и фалмилни, и нефамилни донори

"Дори с малък брой донори в нашия регистър вече имаме донация на български донор за пациент в Англия. За тази година има двама подходящи донори за български пациенти, единият от тях ще направи процедурата за даряване през другата седмица". 

Интервюто на Даниела Големинова с проф. д-р Елисавета Наумова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

31 политически формации регистрираха листите си в Благоевград за изборите за НС

31 политически формации регистрираха листите   си за участие в предсрочните парламентарни избори в  Благоевград, като повече от половината го направиха в последния ден. Истинска лидерска битка се очаква  в Пиринско. Само две политически формации регистрираха пълни листи от 22-ма кандидати за парламентарния вот на 9 юни в първи..

публикувано на 07.05.24 в 21:47
Осама Хамдан, представител на

"Хамас": Без споразумение за прекратяване на огъня, ако продължи израелската агресия срещу Рафах

Представителят на групировката "Хамас" Осама Хамдан предупреди, че ако израелската военна агресия в Рафах продължи, няма да има споразумение за прекратяване на огъня, предаде Ройтерс. Коментарите на "Хамас" бяха направени по време на пресконференция в Бейрут, когато делегация на групировката пристигна в Кайро от Доха, за да продължи..

публикувано на 07.05.24 в 21:36
Сторми Даниълс дава показания в съда в Манхатън

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съда по дело срещу Доналд Тръмп

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съд в Манхатън по делото, в което Доналд Тръмп е обвиняван за фалшифициране на бизнес отчетите си в предизборната кампания от 2016 г. Според обвинението, Тръмп е плати 130 хил. долара на Даниълс, за да не огласява сексуалната връзка помежду им. Бившият президент отрича да е имало изобщо такава..

публикувано на 07.05.24 в 20:55

САЩ задържат пратки с оръжия за Израел

Съединените щати задържат пратки с оръжия за Израел, за да изпратят политическо послание към страната, твърди електронното издание "Политико" (Politico). Според изданието става дума за два вида боеприпаси с прецизно насочване, произведени от "Боинг". Според източник на агенция Ройтерс пратките са задържани поне от две седмици. Това..

публикувано на 07.05.24 в 20:36
Георги Георгиев

Георги Георгиев е водач на листа на ГЕРБ-СДС в 23 МИР за изборите за НС

ГЕРБ-СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 23 многомандатен избирателен район (МИР) с обещание за стабилно управление. Водачът на листата Георги Георгиев каза: "Целите са ни да стигне до повече хора, да поговорим човешки. Във времето на противопоставяне, от което хората се умориха наистина, да се опитаме тази,..

публикувано на 07.05.24 в 20:23
Джон Суини

Шотландският парламент одобри Джон Суини за първи министър

Джон Суини, който по-рано бе избран за нов лидер на Шотландската национална партия, днес бе одобрен в парламента и като първи министър на Шотландия.  Това става след оставката на Хамза Юсаф миналата седмица.  Юсаф изпрати писмо до британския крал Чарлз Трети, с което официално подаде оставката си като първи министър на Шотландия. В писмото..

публикувано на 07.05.24 в 19:30

ЕСП: 14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014/2022 г. за всички области

14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014—2022 г. за всички области, сочи огласен доклад на Европейската сметна палата . Голям проблем е и събирането на тези средства, тъй като отнема много време, се казва в документа. Одиторите на ЕС отбелязват, че обикновено са необходими от 14 до 23 месеца от приключването на..

публикувано на 07.05.24 в 19:29