Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Има конфликт на интереси между различните протестиращи"

Евгений Кънев: Протестиращите се подстрекават с партийни и политически мотиви

Според икономиста е налице провокация и политическа грешка в решението за падане на забраната за украинския внос два дни преди общоевропейското

| Интервю
Земеделска техника е струпана в подстъпите към София в очакване на решение по исканията на земеделците. 19 септември 2023 г.
Снимка: БГНЕС

"Няколко неистини се въргалят в публичното пространство, като валяк продължават да набират скорост и стават истина. Това с тежките метали е откровена лъжа. Украйна много отдавна експортира. Тя е от 2017 г. асоцииран член на ЕС и в зоната за свободна търговия."

Това каза в интервю за БНР икономистът Евгений Кънев, който анализира ескалацията на земеделските протести и политическите реакции по темата.

Всичко тръгна от погрешната преценка на производителите на слънчоглед, които решиха, че ще изчакат, за да продават много скъпо, смята икономистът.

"Те останаха с един скъп слънчоглед, който не могат да продадат."

Всички останали култури имат много малък дял на вноса и не могат да разстроят нашия пазар, изтъкна Кънев.  

"Нямам обяснение защо 2 дни преди ЕС да отмени забраната (за внос на украинско зърно - бел. ред.) ние правим тази инициатива", коментира Евгений Кънев в предаването "Преди всички".

"За мен това може да е някаква провокация. Това е политическа грешка. След това тя се дублира с комуникационна грешка. Но няма икономически грешки."

"Силните в сектора са изключително близки с ГЕРБ и ДПС, които от години управляват този сектор. Те са техни рожби. Няма как да няма координация и хората, които протестират, са водени от тези, които са подбудени с партийни и политически мотиви да ги подстрекават към правителството", изрази мнение Евгений Кънев. 

Според него "целият разговор се води около това как правителството е изключително слабо, изключително некадърно, не знае какво да прави, обаче поради факта, че е най-доброто в момента за България, ние сме тук да помогнем и да го спасим".

Има конфликт на интереси между различните протестиращи, заяви още Кънев.

"Нямат място в един и същи протест. Те са хора с противоположни интереси."

Излезлите на протеста нямат полезен ход. Протестът е безсмислен, но не могат да го спрат и "сега ще искат до последно да получат знаци, че правителството е клекнало на всички искания", посочи икономистът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Телевизионен диспут между партийните лидери във Великобритания

Във Великобритания лидерите на Консервативната и на Лейбъристката партия – Риши Сунак и Киър Стармър проведоха първия си телевизионен диспут преди общите избори на 4 юли. Лейбъристите изпреварват торите в проучванията на общественото мнение  с повече от 20 пункта, но анкета сред публиката веднага след дебата показа, че макар и с малко премиерът е спечелил..

публикувано на 05.06.24 в 03:25
Вера Йоурова

ЕК: Франция, Германия и Полша са постоянно обект на руски атаки с дезинформация

Франция, Германия и Полша са се превърнали в постоянни мишени на руски атаки с дезинформация по време на предизборната кампания за предстоящия вот за членове на Европейския парламент. Това обяви еврокомисарят за ценности и прозрачност Вера Йоурова, цитирана от Франс прес. Тя се позова на данни от Европейската обсерватория за цифрови медии и допълни, че..

публикувано на 05.06.24 в 03:25

Горещини се очакват в Гърция през следващите няколко дни

Гръцките власти предупреждават за изключително високи температури в следващите дни. Туристите бяха предупредени да избягват обедните часове за плаж. Във вторник на няколко места в страната бяха измерени температури от 40 градуса. От националната метеорологична служба съобщават, че през идните дни термометрите ще достигнат от 37 до 40 градуса. В северната..

публикувано на 05.06.24 в 02:56
Посетители на Британския музей на фона колекцията с Мраморите на Елгин, Лондон, архив.

Турция се намеси на страната на Гърция в спор с Великобритания за ценни артефакти

Турция се намеси изненадващо в подкрепа на гръцките усилия да си върне „Мраморите на Елгин“ от „колониалното“ Обединено кралство, съобщи вестник „Дейли телеграф“. Гръцкото правителство твърди, че лорд Елгин е откраднал древните скулптури от Атина през 19 век, докато шефовете на Британския музей твърдят, че той е получил писмено законно разрешение да ги..

публикувано на 05.06.24 в 02:38

Цялото течение на река Дунав в Австрия е затворено за корабоплаване

Цялото течение на река Дунав в Австрия е затворено за корабоплаване заради наводненията, причинени от проливните дъждове в страната и в съседна Южна Германия, съобщава БТА. Дунав тече на повече от 350 км през Австрия, от баварския граничен град Пасау до словашката столица Братислава, която също е на границата. Затварянето на реката принуди някои круизни..

публикувано на 04.06.24 в 22:56

Операта "Лоенгрин" е премиерният спектакъл на Вагнеровия фестивал в София

Операта "Лоенгрин" е премиерният спектакъл, който на 13 юни открива Вагнеровия фестивал в София. Тази година в постановката ще участва и мъжкият хор на БНР, съобщи акад. Пламен Карталов - директор на Софийската опера и балет: "Повече от една година обсъждаме как и нашето Национално радио с музикалните състави на Радиото могат да бъдат част от нашия афиш...

публикувано на 04.06.24 в 22:31
Снимката е илюстративна

Намалява броят на нелегалните мигранти през границите на Турция с България и Гърция

Над двеста предполагаеми членове на терористични организации са били заловени на границите на Турция с България и Гърция през последните пет месеца. Това съобщи валията на Одрин - Юнус Сезер след среща с директори на държавни институции, посветена на обществения ред, съобщава ДХА.  На разговорите стана ясно още, че преминаването на нелегални мигранти..

публикувано на 04.06.24 в 21:57