Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът на Кипър за 2024 г. ще насърчава социалната политика

Снимка: БГНЕС

Бюджетът на Кипър за 2024 г. е със силен социален фокус, като осигурява значителна подкрепа за средната класа, подобряване на ежедневния живот на гражданите и ефективно справяне с въздействието на инфлацията. Така го представи президентът Никос Христодулидис в писмено изявление, след като правителството го одобри в сряда. 

Първият бюджет в мандата на президента Никос Христодулидис стъпва на фискалната отговорност, растежа и развитието, което ще даде възможност за насърчаване на социалната политика.

Заложените в него основни параметри предвиждат темп на растеж от 2,9% и излишък в държавните финанси от 2,2% от брутния вътрешен продукт.

Разходите за развитие се увеличават с 12% в сравнение с тази година, а средствата за социални помощи - с 15%.

Укрепването на икономиката ще доведе до повишаване на доходите на работещите и създаването на нови качествени работни места, посочи в изявлението си президентът Христодулидис.

Той обеща целенасочени действия на държавата в ключови сектори като образование, здравеопазване и социални грижи.

Приемането на проекта на бюджет от министрите и предстоящото му обсъждане в парламента е съпроводено от засилващите се критики от опозиционни партии, синдикати и граждански организации към правителството с призиви за провеждането на всеобхватна антиинфлационна политика. 

По публикацията работи: Мария Петрова-Гълъбова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Контролният пункт „Дворецът Ледра“ в турската част на разделения град Никозия.

ЕК отпуска 32 млн. евро за подкрепа на кипърските турци

Европейската комисия одобри отпускането на почти 32 млн. евро от бюджета на ЕС за икономическа и социална подкрепа на общността на кипърските турци в рамките на годишния план за действие за 2023 г., съобщиха от нейното представителство в Никозия.  Ще бъдат..

публикувано на 27.09.23 в 04:30

Близо 160 000 евро глоби за работа на "на черно" в Кипър само за месец

Глоби за почти 160 000 евро за работа "на черно" са наложени в Кипър само за последния месец, съобщиха от социалното министерство. То и вътрешното министерство започнаха в края на август съвместна кампания за борба с незаконната заетост и миграция на..

публикувано на 26.09.23 в 09:56
Макис Керавнос

Бюджетът на Кипър за 2024 г. ще цели икономически растеж

В Кипър чрез бюджета за 2024 г. ще бъдат осигурени перспективи за икономически растеж на фона на продължаващата несигурност и забавяне на глобалната икономика.  Това предвижда проектът му, който ще бъде внесен за обсъждане на заседанието на..

публикувано на 26.09.23 в 02:18
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов направи изявление във връзка увеличението на цената на тока - 22 май 2024 г.

Средно с 2% ще поскъпне токът за страната от 1 юли

Средно с 2 процента ще поскъпне тока за страната от 1 юли, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг в сградата на регулатора.  Промяната в цената ще е различна за трите дружества, които оперират на територията на страната. Иванов уточни,..

публикувано на 22.05.24 в 16:25
200 нови заглавия, академични издания, получи кюстендилската библиотека. В дискусията при представяне на дарението участва  и областният управител инж. Александър Пандурски (вдясно).

Поредно дарение с академични издания получи библиотеката в Кюстендил

Около 200 нови заглавия, академични издания, като стойността на дарението е за над четири хиляди лева, получи Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров" в Кюстендил. Това става за тринадесети път в навечерието на празника 24 май.  Срещата и..

публикувано на 22.05.24 в 16:19
Снимката е илюстративна.

Хванаха румънски граждани да продават фалшиви златни пръстени в Монтанско

Хванаха румънски граждани да продават фалшиви златни пръстени. Жители на Монтана и село Владимирово са били измамени Измамените сами подали сигнали. Вчера 25-годишен жител на Монтана информирал полицията в Лом, че на пътя Лом – Монтана, в района на..

публикувано на 22.05.24 в 16:03

Русия предвижда промяна на морските си граници в Балтийско море

Руското министерство на отбраната е предложило преразглеждане на границите на руските териториални води в Балтийско море. Проектът за правителствено постановление предизвика остра критика в държавите с излаз на Балтийско море. Според проекта за..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Трима задържани за наркоразпространение в София

Трима души са арестувани в София при полицейска операция срещу група за наркоразпространение. В столичния квартал "Орландовци" е разкрита оранжерия за наркотици. Вътре са намерени над 2700 растения в различен стадий на растеж. Директорът на..

публикувано на 22.05.24 в 15:52
Демонстрация в подкрепа на палестинския народ, Италия, 13 октомври 2023 г.

"Хамас" и ООП приветстваха готовността на три европейски страни да признаят Палестина

Палестинското ислямистко движение "Хамас" определи готовността за признаването на палестинска държава от три европейски страни като важен етап, а Организацията за освобождение на Палестина (ООП) го нарече "исторически момент". "Смятаме това за важен..

публикувано на 22.05.24 в 15:46

Буферен паркинг за тежкотоварни автомобили е изграден преди ГКПП Дунав мост 2

Буферен паркинг за тежкотоварни автомобили е изграден преди гранично-пропускателния пункт Дунав мост 2, на границата с Румъния при Видин. Той предизвиква недоволство сред някои от шофьорите на ТИР-ве, а други са доволни.  Превозвачи казват, че..

публикувано на 22.05.24 в 15:33