Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Тихомир Мустаков: Необходимо е медицината да има човешко лице

2
Д-р Тихомир Мустаков
Снимка: Личен архив

"Не случайно алергичните болести се водят психосоматични, тоест зависят и от състоянието и на физиката, и на писхиката на човека и затова се налага да лекуваме и двете страни на проблема, заяви за "Нощен Хоризонт" д-р Тихомир Мустаков, алерголог и педиатър, консултант.

Алергологът беше част от 22 -ият форум на фондация "Медии, общество, семейство, традиции" /МОСТ/ , на който лекари и общественици обсъдиха възможностите за профилактика и лечение на редките и тежки заболявания.

     Профилактика, скрининг, лечение - фокус на 22-ата национална среща на фондация МОСТ

Д-р Тихомир Мустаков

"Алерголозите търсим причините за дадено заболяване в по-голяма дълбочина и не се занимаваме само със симптоматичното лечение, което е и част от чара на тази специалност.

За съжаление психологията не е част от обучението по медицина, а е необходимо медицината да има човешко лице. Това беше и темата на форума на фондация "МОСТ" тази година. Радвам се, че бях част от 22 то- издание на фондация "МОСТ" с организатор Юлия Пискулийска.

Прецизната медицина означава да лекуваме болестта, като знаем защо здравите са здрави и защо болните са болни. Тоест все по-детайлно овладяване на различни процеси на ниво биохимия, гени, регулация на гените и от друга страна да търсим защо и кога се получават условията за нарушаване на тези толкова фини процеси, поясни още за "Хоризонт" д-р Мустаков.

"Лекарят за мен все пак трябва да остане с човешко лице, колкото и апарати да има зад него, иновации, тонове изчетена литература или проследени научни открития, в крайна сметка, когато ние се изправим срещу пациента, трябва да сме човека, който ще помогне на човека, а не машината, която да помогне на един обект на изследване, смята д-р Мустаков.

Според д-р Мустаков ние сме изостанали безнадеждно в много аспекти в съвременното обгрижване на пациента.

По отношение на диагностиката в алергологията се ползват различни методи за установяване на алергени и не винаги става дума да изследване само към алергени.

Защото имунната система има разнородна активност и ние трябва да имаме предвид и останалите фактори като имунни дефицити, автоимунни болести и не съобразяваме, че те могат да съжителстват, понякога изтърваваме логиката на болестта при съответния пациент, защото ние лекуваме едно парченце само, каза още д-р Мустаков.Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Разпускат доброволческия отряд към Общината в Дупница

Доброволческият отряд от 15 души към Общината в Дупница ще бъде разпуснат - ще бъдат привлечени нови доброволци, каза за БНР новоизбраният кмет Първан Дангов. Причината е, че при създалата се тежка зимна обстановка в района преди седмица нито един от доброволците не се отзовал и не се включил при решаване на редицата критични ситуации в Дупница и селата...

публикувано на 03.12.23 в 16:20
Лъчезара Делчева

Лъчезара Делчева в помощ на хората на изкуството от Америка към родината

Лъчезара Делчева е на 13, когато заминава с родителите си за САЩ. В началото й е тъжно и самотно, но се адаптира и продължава.  Завършва Международни отношения, а днес е стратегически директор в АТ компания. Лъчезара Делчева е гост в  25-ти епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности”. Казва,че обича да живее на бързи обороти и е..

публикувано на 03.12.23 в 10:30
Капитан Светослав Цонков

Светослав Цонков: На Западния бряг на Африка въоръжени групировки често отвличат кораби за откуп

Откакто има кораби в моретата и океаните, пиратите са част от живота по вълните . За съжаление съвременните нашественици изобщо не приличат на Джони Деп и нападенията на кораби се случват непрестанно. Един от българските капитани, които имат опит в опазването на кораба, екипажа и товара, е Светослав Цонков, който вече 23..

публикувано на 03.12.23 в 10:30
Доц. Еленко Попов - Клиника по Урология и Андрология на  УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”

Доц. Еленко Попов: Над 25-30 на сто хората срещат уринални проблеми

Наред с лесната уморяемост и промените в паметта, едно от неудобствата на напредналата възраст е изпускането на урина . "Причините са комбинация от няколко проблема , това са възрастовите процеси, заседнал начин на живот и намалена подвижност, промените в долните пикочни пътища, като това се случва и при мъжете, и при жените , каза за..

публикувано на 02.12.23 в 15:18

"След края на историята" с Александър Сивилов: Кисинджър между доброто и злото

През 1973 г. Хенри Кисинджър получава нобеловата награда за мир за приноса си към прекратяването на войната във Виетнам. Заради номинацията двама членове на комитета демонстративно го напускат. Целият живот на американския политик е точно такъв низ от противоречия. Днес след смъртта му всички говорят само за постиженията му, но рядко се споменава,..

публикувано на 02.12.23 в 13:55

"По ръба" с Калина Андролова: Схемата "Топлофикация" и войната срещу БЕХ

Схемаджиите очакват бюджетът на ПП да мине в парламента. След което БЕХ ще продължи да потъва тихичко, а "Топлофикация София" ще се окаже с нов собственик. "Булгаргаз" има вземания от "Топлофикация София" в размер на 750 млн. лева. Отделно БЕХ има вземания от "Топлофикация София" в размер на около 800 млн. лева. Общо това са 1 милиард и 550 млн...

публикувано на 02.12.23 в 13:45