Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Изборите в Словакия ще бъдат спечелени от такива партии"

Проф. Здравко Попов: В Европа тече консолидиране на консервативни и националистически партии

"Вишеградската група върви към някакъв особен тип солидарност"

| Интервю
Проф. Здравко Попов
Снимка: БГНЕС
В Словакия се провеждат предсрочни парламентарни избори. 
"Те са много важни. Противоречието между консервативно – либерално и националистическо - глобалистко е много силно проявено", обясни пред БНР проф. Здравко Попов, бивш посланик в Прага, президент на Института за публична политика.

При разделянето Чехия и Словакия през 1992 година първата власт в Словакия е на Владимир Мечиар – един от образцовите националисти, разказа той в предаването "Събота 150". 

"Дълго време държеше националистическия дискурс в управлението на държавата. Имаше един период, в който той заглъхна заради потребността на обществото от европейска интеграция. Този период обаче не се оказа устойчив. При радикализация на обществото, дори и свързана с войната в Украйна, изплува този потенциален тип конфликт, който съществува във всички Вишеградски страни – срещу опасностите на глобализацията и интеграцията". 

Роберт Фицо усети, че това е вариант за успех и стана своеобразен евроскептик, посочи проф. Попов.

"Забеляза се, че Социалдемократическата партия на Словакия започва да придобива националистически елемент. Това показва, че национализмите не се непременно свързани с разликата между ляво и дясно".