Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На празника на музиката Софийската опера представя Валкюра във Фюсен

6
Полетът на Валкюрите
Снимка: Росица Кавалджиева

През 2015 г. Софийската национална опера осъществи нещо изключително – постави за първи път опери от Рихард Вагнер в сърцето на Бавария, на 90 км от Мюнхен, където могъщият покровител на гениалния германски композитор – крал Лудвиг II, е мечтаел да построи вагнеровия оперен театър.

Това място, към което кралят е гледал от прозорците на приказния си замък Нойшванщайн, е на отсрещния бряг на езерото Форгензее, в стария баварски град Фюсен. През 1999 г. по оригиналните проекти, но в осъвременен вид тук е построен театър – Фестшпилхаус Нойшванщайн. В него ежегодно се представя мюзикълът “Лудвиг II“, който разказва за романтичната и трагична съдба на владетеля, наричан “приказния“ крал.

200 г. след рождението на Рихард Вагнер нещо вълшебно сякаш отново се събужда и търси начин да се осъществи. През 2014 г. големият български режисьор и визионер акад. Пламен Карталов пристига във Фестшпилхаус Нойшванщайн на път за Залцбург. Датата е 15 август, празникът Голяма Богородица. Поглеждайки над дълбоките води на езерото, към високите алпийски скали отсреща, между които е “кацнал“ приказният замък сред вековни гори и буен планински водопад, Маестрото решава да осъществи мечтата на Лудвиг II и в театъра да се играят вагнерови опери.

През 2015 г. Софийската национална опера представи тук с триумфален успех пред вагнерианци от цял свят първата българска постановка на цялата тетралогия “Пръстенът на нибелунга“ от Вагнер. В последната вечер точно над замъка се появи двойна дъга, като две половини на пръстен. “Сякаш Лудвиг II и Вагнер благославят тази постановка“, коментираше развълнувано публиката, излязла в антракта пред театъра, на брега на езерото Форгензее.

Кметът на Фюсен Паул Якоб изрази мечтата си това изключително събитие да прерасне в традиционен Вагнеров фестивал във Фестшпилхаус Нойшванщайн. Ето че Софийската национална опера отново е тук, водена от маестро Пламен Карталов, с новата си постановка на операта “Валкюра“. Казват, че не 5-то или 10-то издание на един фестивал е най-важното за превръщането му в традиция, а второто! Да пожелаем “На добър час“ на спектаклите на Софийската национална опера на Втория Вагнеров фестивал във Фестшпилхаус Нойшванщайн, които предстоят на Празника на музиката 1-и октомври и на 3-и октомври!


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Зоя и Георги Минкови

Зоя и Георги Минкови в рубриката "Америка - илюзии и реалности"

Музиканти и пътешественици - Зоя и Георги Минкови са гости в рубриката „Америка – илюзии и реалности. Заедно са на сцената , в пътешествията и в живота. И в преследването на мечтите си. От 20  години тези мечти имат американски измерения. Казват, че това е тяхното място, че се чувстват и българи и американци. Зоя и Георги Минкови не..

публикувано на 09.12.23 в 15:06
166 спортно училище

166 спортно училище "Васил Левски" събират дарение за „Българската Коледа“

Духът на   Коледа вдъхнови учителите, родителите и най-вече учениците на едно от столичните училища да подкрепят инициативата Българската Коледа. За втора поредна година учителите, родителите и най-вече учениците на 166 спортно училище "Васил Левски" в столицата изработиха коледни играчки, сувенири  и ръчно рисувани картички , които..

публикувано на 09.12.23 в 14:23
Снимката е илюстративна

Изложба на стари коледни играчки в музея в Русе

Експозиция със стари коледни играчки, някои от които са на близо век, е подредена във витрина на Регионалния исторически музей в Русе. Коледното дърво, заедно с играчките, сладкишите и подаръците идват в България от Западна Европа и са част от модерния живот на градските хора. Гевречетата и бонбоните, с които се украсявали вечнозелените..

публикувано на 09.12.23 в 12:48
Кирил Кадийски

Ново издание на "Сонети" на Шекспир в превод от Кирил Кадийски

Излезе ново издание на "Сонети" на Уилям Шекспир в превод от Кирил Кадийски. " При художествения превод, най-вече при превода на поезия, е важното да имаме ново произведение на езика, на който превеждаме . На приемащия език да има ново художествено произведение, което да говори на читателя или на слушателя. Да говори същото, което би казал и..

публикувано на 08.12.23 в 16:31

Анелия Павлова: Образите в моите картини идват от Божествения свят

"Няма да мога да присъствам на изложбата в България, макар че много бих искала, защото мои близки и приятели ще бъдат там, каза за "Нощен Хоризонт" Анелия Павлова, художничка и поетеса. Тя живее от 31 години на Австралийския континент.  Тя представя своя изложба в родината, в Историческия музей в Петрич под заглавие - "Завръщане".  Нейните творби..

публикувано на 08.12.23 в 14:52
Дефне Суман

Дефне Суман: Без истории не можем да се свържем един с друг

Сред именитите гости на тазгодишния  международен литературен фестивал в НДК  е  турската писателка Дефне Суман . На български досега са излезли  две нейни книги - "Дъщеря на Смирна" и "Истанбулска рапсодия" . Съдбата отвежда авторката на много места по света. Родена е в Истанбул, но живее в Тайланд, после прекарва 10 години в САЩ. В момента..

публикувано на 08.12.23 в 12:24

Творчеството на над 50 художници и визуални артисти вече в YouTube

Творчеството на над 50 художници и визуални артисти вече е в канал "Изящни изкуства Север Изток".   Проектът е подкрепен от Национален фонд "Култура" и има за цел да популяризира творчеството на визуалните артисти от Североизточна България – градовете Разград, Русе, Силистра и Търговище. Чрез видеоимпресии, публикувани в специализиран канал на..

публикувано на 08.12.23 в 09:55