Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Смер" води в официалните данни, а "Прогресивна Словакия" е начело според екзит половете

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки че екзит полове показват, че партия "Прогресивна Словакия" води в предпочитанията на избирателите, при 20 процента преброени гласове официалната статистика сочи, че начело след парламентарните избори е партия "Смер - социална демокрация" на бившия ляв премиер Роберт Фицо, предаде "Гардиън". Според данните на Статистическата служба на Словакия в момента на първо място е "Смер" с 20 на сто от гласовете, следвана от партия "Глас - Социална демокрация" на друг бивш премиер - Петер Пелегрини с близо 17 процента. "Прогресивна Словакия", начело с евродепутата Михал Шимечка, засега е на трето място с малко над 12 на сто.

Първият екзит пол след парламентарните избори в Словакия показваше преднина на партия "Прогресивна Словакия". В него формацията води с 23,5 процента от гласовете. На второ място е партия "Смер - социална демокрация" с 21,9 на сто. Резултатите от проучването обаче сочат, че нито от партиите няма да има мнозинство за самостоятелно правителство. 

Втори екзит пол също сочи, че начело е "Прогресивна Словакия", но с минимална преднина от по-малко от процент. 

И двата екзит пола показват, че крайнодясната партия "Република" влиза в парламента с около 6 на сто от гласовете. Засега не е ясно дали националистическата "Словашка национална партия" обаче също ще успее да стане част от парламента. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентката на Словакия Зузана Чапутова

Словакия гласува на предсрочни парламентарни избори

Словакия гласува днес на предсрочни парламентарни избори в ожесточена борба между бившия премиер Роберт Фицо и прозападните либерали. Имащите право на глас могат да се включат в изборите до 22 часа местно време, а резултатите ще станат известни рано в..

публикувано на 30.09.23 в 18:51
Роберт Фицо

Предсрочни парламентарни избори в Словакия

В Словакия днес се провеждат предсрочни парламентарни избори. Според резултатите от последните социологически анкети изходът от вота е трудно предвидим. Очаква се оспорвана надпревара между социалдемократическата партия "Смер" на бившия премиер..

публикувано на 30.09.23 в 08:28
Роберт Фицо

Словакия се готви за избори и евентуален външнополитически завой

Словаците се готвят да гласуват на парламентарни избори в събота, 30 септември, като сондажите сочат победа за партията на Роберт Фицо, популист и бивш премиер, чиято външна политика може да бъде насочена в подкрепа на Кремъл, предаде АФП. Само..

публикувано на 26.09.23 в 10:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чествания на годишнината от Априлската епопея

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще..

обновено на 11.05.24 в 12:11

Хотелиер ще пробяга Българското Черноморие за 6 дни

Хотелиерът Силвия Кьосева ще пробяга Българското Черноморие от най-северната до най-южната му точка за 6 дни. Инициативата е под надслов "1 SEA" ("Едно море") и цели да популяризира региона не само като място за лятна почивка, но и с възможности за..

публикувано на 11.05.24 в 11:59
Снимката е илюстративна, архив.

Гърция остава в плен на лошото време

Гърция остава в плен на лошото време.  Гръмотевични бури и силни валежи обхванаха цялата страна. Те са особено интензивни на остров Крит, в Централна Македония, Евия и Тесалия. Дъждовете предизвикаха свлачища на няколко места на Крит. Има..

публикувано на 11.05.24 в 11:48
Изглед към сградата на британския парламент

Роб Уотсън, Би Би Си: Консервативната партия е поразително непопулярна

Управляващата в Обединеното кралство Консервативна партия на Риши Сунак претърпя катастрофална загуба на местните избори в Англия и Уелс. Стотици общински съветници се разделят с постовете си, торите загубиха 10 от общо 11 избори за кметове,..

публикувано на 11.05.24 в 11:45
Си Цзинпин

Явор Костадинов: Китай приоритизира Източна Европа

Китай приоритизира Източна Европа, смята Явор Костадинов, гл. ас. в Департамента за външна политикав Университета Мин Чуан, Тайван, където живее от 13 години. В интервю за БНР той анализира посещението на китайския президент Си Цзинпин във Франция..

публикувано на 11.05.24 в 11:45

Отново: Десетки арести след пропалестински протести в САЩ

Полицията в САЩ отново извърши десетки арести при разчистването на пропалестински протести в университети. От началото на протестите до сега, в 57 колежа са арестувани близо 2900 души. На някой места полицията е използвала сълзотворен газ...

публикувано на 11.05.24 в 11:39
Европейският парламент

Проф. Даниел Равентос: На евроизборите подкрепата за крайната десница ще нарасне

Социалните неравенства в света тревожно се увеличават и в резултат на това на европейските избори през юни крайната десница ще увеличи политическото си влияние.  Такава е прогнозата на професор доктор Даниел Равентос, икономист и социолог,..

публикувано на 11.05.24 в 11:35