Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Профилактика на оралните заболявания при децата в Русе

Родителите масово неглижират оралното здраве на своите деца

Снимка: Светослав Цветанов

Тази седмица в Русе се проведе кръгла маса по програмата на Министерството на здравеопазването за профилактика на оралните заболявания при децата. Основна тема бе силанизирането на детските зъбки.

В България грижата за детското здраве е приоритет, според нормативните уредби. Макар все още да няма специализирана детска болница, държавата полага усилия в това да направи достъпна медицинската помощ и да постига успехи за здравето на най-малките. 

Първата и изключително важна кампания за зъбките на децата започна преди 14 години. Русенските стоматолози бяха първи в тази инициатива и определиха веднага лекарите, които ще силанизират зъбките на мъниците напълно безплатно. 

"Интересът е много малък, което е обезпокоително, родителите не полагат грижи за децата и тяхното орално здраве, майките четат "БГ мама" и се водят по куп неверни съвети, което е много жалко, каза за "Рано в неделя" д-р Цветанка Доганова.

"Родителите масово неглижират тази част от детското здраве, смята и д-р Елена Дачева. По думите й първата среща със стоматолог трябва да бъде на 3 години. Едно дете не може да каже само какво му е, затова родителят трябва да е отговорен към неговото орално здраве. А вече има модерни методи и в тази област на медицината.

Силанизирането се прави на първите постоянни зъби на децата - 6-те или т.нар. молари. Това са първите постоянни дъвкателни зъби - кътниците. Там се излива един полимер, който прави повърхността като стъкло и храната вместо да се задържа, тя се пързаля и като не се задържа, се избягват кариесите.

Силанизирането е безплатно, безболезнено, след 6 месеца се прави преглед.

Силанизирането не е опасно, не е болезнено. То е защита на детските зъби от кариеси, от загуба на зъби в бъдеще, но родителите дори не следят дали децата им си мият зъбите, дали си изплакват с вода устата след прием на сладки храни, не ги водят на профилактични прегледи при зъболекар, обобщиха стоматолозите от Русе.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Еленко Попов - Клиника по Урология и Андрология на  УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”

Доц. Еленко Попов: Над 25-30 на сто хората срещат уринални проблеми

Наред с лесната уморяемост и промените в паметта, едно от неудобствата на напредналата възраст е изпускането на урина . "Причините са комбинация от няколко проблема , това са възрастовите процеси, заседнал начин на живот и намалена подвижност, промените в долните пикочни пътища, като това се случва и при мъжете, и при жените , каза за..

публикувано на 02.12.23 в 15:18

"След края на историята" с Александър Сивилов: Кисинджър между доброто и злото

През 1973 г. Хенри Кисинджър получава нобеловата награда за мир за приноса си към прекратяването на войната във Виетнам. Заради номинацията двама членове на комитета демонстративно го напускат. Целият живот на американския политик е точно такъв низ от противоречия. Днес след смъртта му всички говорят само за постиженията му, но рядко се споменава,..

публикувано на 02.12.23 в 13:55

"По ръба" с Калина Андролова: Схемата "Топлофикация" и войната срещу БЕХ

Схемаджиите очакват бюджетът на ПП да мине в парламента. След което БЕХ ще продължи да потъва тихичко, а "Топлофикация София" ще се окаже с нов собственик. "Булгаргаз" има вземания от "Топлофикация София" в размер на 750 млн. лева. Отделно БЕХ има вземания от "Топлофикация София" в размер на около 800 млн. лева. Общо това са 1 милиард и 550 млн...

публикувано на 02.12.23 в 13:45

Коментар на Петър Волгин: Кириак Стефчов – вдъхновител на външната ни политика

Колко хубаво щеше да бъде, ако в международните си контакти нашите управляващи се държаха с достойнство и поставяха на първо място интересите на България. Ако успяваха да съчетаят съюзническите задължения със свободата да имат различно мнение от това на партньорите, когато се налага. Ако се държаха независимо и не съгласуваха всяка своя реплика с..

публикувано на 02.12.23 в 12:40

платена публикация
Какви са ползите от използването на стойки за монитори?

В днешния бързоразвиващ се технологичен свят ергономията и комфортът на работното място придобиват все по-голямо значение. Един от ключовите елементи в създаването на оптимална работна среда е използването на стойки за монитори. Тези елементи не само подобряват ергономията, но и допринасят за повишаване на продуктивността и намаляване на риска от..

публикувано на 01.12.23 в 17:08
Доброслав Димитров

Доброслав Димитров: Ще трябват все повече IT специалисти. Ръстът не е достатъчен

"Хората в нашия сектор не търсят реализация в чужбина . Даже напротив – при нас има нетно връщане на хора от чужбина към България . Наши сънародници, които завършват западни университети, се връщат, за да правят кариера тук." Това заяви в интервю за БНР Доброслав Димитров, председател на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ)...

публикувано на 01.12.23 в 08:45

„Желание“ – магия в анимацията и анимация в магията?

„Желание “ връща към най-добрите времена на анимацията . По повод 100- годишнината от създаването си, едно от най-обичаните студия Дисни ни представя „Желание“. Филм с красива анимация и вдъхновяваща музика , подобно на толкова много любими приказни истории . Рекламната кампания на филма започна с излизането на песента „Пожелавам си“ в..

публикувано на 29.11.23 в 17:19