Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Този преход не може да бъде толкова интензивен и съсипващ. Той не може да ни разгроми като общество и територия"

Александър Загоров: Няколко документа започват да застрашават българската енергетика

Представители на КТ "Подкрепа" сигурно ще отидат на срещата в парламента

| Интервю
Пети ден продължават протестите на миньорите и енергетиците, които са затворили важни пътни артерии в страната, противопоставяйки се на плановете за преход и закриване на въглищната енергетика - 2 октомври 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Няколко документа започват да застрашават българската енергетика, по същия начин застрашават и работните места, а алтернатива няма, заяви пред БНР Александър Загоров - конфедерален секретар на КТ "Подкрепа". 

На поканата на премиера Николай Денков за среща с протестиращите в Народното събрание, той отговори: "До 11 часа има много време, но представители на КТ "Подкрепа" сигурно ще има". 
По думите му диалогът не е прекъсван, но въпросът е какви са резултатите. 

"Така или иначе по някое време ще направим среща. Въпросът е тя да е резултатна и подготвена добре. 6-те точки са абсолютно прецизирани като възможни за изпълнение. Те не са невъзможни. /.../ Няма как да искаме нещо, което няма как да се изпълни. Ние нямаме желание за битки, борби и конфронтации - ние имаме нужда да работим устойчиво, хората да упражняват труда си и да получават добри възнаграждения и всичко това да се случва в нормални условия на труд".
Нашият анонс е към това да бъде доказано, че има стабилна система с една критична инфраструктура, която по някакъв начин да се финансира, обясни той и заяви категорично, че критичната инфраструктура трябва да бъде запазена.

"Като не може консенсус - барикада. Като барикадата назрее повече, ще има консенсус", отбеляза Загоров в интервю за предаването "Преди всички". И добави:

"Трябва да оправим тази каша. Тази каша се забърква допълнително. Не сме съгласни, затова протестираме. Ако може някой да ни помогне, нека го направи. Ако някой мисли, че трябва да налива масло в огъня, нека да налива. /.../ Ние реагираме на лошотията. И на лошотията понякога реагираме с лошотия". 
По думите му когато има несправедливости и неща, които трябва да се поправят, никога не е късно човек да поиска това да се поправи. Когато няма отсрещна страна, която да приеме това обаче, нормално е нещата да станат по-интензивни, смята той. Според него все още обстановката не е ескалирала: 

"Обстановката не е ескалирана. Това е почти спокойна обстановка, за да направим един спокоен разговор за бъдещето на енергетиката, на енергетиците и миньорите. Всички знаят, че нещата ще се променят, въпросът е кога и как. Този разговор предстои". 

"Този преход не може да бъде толкова интензивен и съсипващ. Той не може да ни разгроми като общество и територия", категоричен бе още Александър Загоров. 

Той подчерта, че толкова мащабен протест няма как да се случи, защото някой го подтиква. Проблемите са трупани с годините и трябва да бъдат решени. 

Конфедералният секретар на "Подкрепа" заяви също, че си говорят с всички партии: "Не сме пропуснали нито една партия. Нашата задача е да осигурим максимално интересите на членовете ни. Всички партии са ни отворили вратата. Говорим с всички депутати". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Клаудия Шейнбаум

Управляващата в Мексико партия обяви Клаудия Шейнбаум за победител на президентските избори

Управляващата партия в Мексико "Морена" обяви Клаудия Шейнбаум за победител на вчерашните президентски избори в страната. Според неокончателни резултати от вота Шейнбаум води с повече от 20% пред съперничката си Сочитъл Галвес. Лидерът на "Морена" Марио Делгадо каза пред привърженици в столицата Мексико Сити, че Шейнбаум побеждава с "много..

публикувано на 03.06.24 в 07:34

В Кипър е в сила първото за сезона предупреждение с жълт код за изключително високи температури

В Кипър започва гореща седмица, през която ще бъдат измерени първите за годината 40 градуса по Целзий. Днес е в сила първото за сезона предупреждение с жълт код за изключително високи температури. Максималната температура се очаква да се повиши днес до 40 градуса във вътрешността на страната, съобщи Метеорологичната служба. Обявеният от нея..

публикувано на 03.06.24 в 07:23
Иван Николов, председател на КИЦ

Президентът връчва орден "Стара планина" първа степен на председателя на КИЦ "Босилеград"

Президентът Румен Радев ще удостои с орден "Стара планина" първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център "Босилеград" получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 03.06.24 в 06:53
Посланикът на Турция Н.Пр. Мехмет Саит Уянък и служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер и посланикът на Турция у нас ще посетят ГКПП "Малко Търново"

Служебният премиер Димитър Главчев и посланикът на Турция Н.Пр. Мехмет Саит Уянък ще посетят днес ГКПП "Малко Търново", съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Двамата обсъдиха по-рано на работна среща тежкия трафик, задръстванията и необходимостта от разширяване на граничното съоръжение. В огледа ще се включат още министрите на..

публикувано на 03.06.24 в 06:50

Благоевградското село Изгрев излиза на протест заради сметище

В благоевградското село Изгрев сметището за строителни отпадъци, на което се изхвърля всичко, проблемът е с височината на седеметажна сграда, която граничи с дере . Придойдат ли водите от планината, помитат всичко към селото. От години сметището е незаконно, но поради липса на друго, институциите си затварят очите пред собствените си предписания..

публикувано на 03.06.24 в 06:50

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който организира подготовката и провеждането на вота в кралството. "Тези избори са малко по-различни от..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 02.06.24 в 20:48