Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вълнението в ЕС от предизборната реторика на Фицо е буря в чаша вода"

Мария Скора: Победата на Роберт Фицо не е добра новина за ЕС

Държавите от Вишеградската четворка ще сключват спорадични съюзи срещу Брюксел, но съвсем няма да се превърнат в сплотен блок, смята тя

| Интервю
Партията на Роберт Фицо (в средата) спечели парламентарните избори в Словакия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Победата на Роберт Фицо на парламентарните избори в Словакия зарадва унгарския премиер Виктор Орбан, който побърза да сподели, че да се работи с патриот винаги е за предпочитане.За разлика от съседа Орбан, в Европейския съюз са по-скоро притеснени заради проруската предизборна кампания, която проведе социалдемократическата партия на Фицо - СМЕР.Край на военната помощ за Украйна - защото само удължава войната, и на санкциите срещу Русия - защото вредят на Европа повече отколкото на Путин - поиска Роберт Фицо. И 23 процента от гласувалите словаци го подкрепиха с вота си.Това обаче не изпраща СМЕР автоматично във властта. Фицо трябва да намери не един, а поне двама коалиционни партньора. Единият от тях вероятно ще бъде от крайната десница, което предизвиква в Брюксел още по-големи главоболия.

Накъде се е запътила Словакия и как ще се отрази изборът на словаците на единството в Евросъюза? Темата коментира пред БНР Мария Скора от Института за европейска политика в Берлин.

"Седем партии влизат в парламента и въпреки това Роберт Фицо няма много голям избор. Естественият му партньор е умерената социалдемократическа партия "Глас", но само с техните гласове няма да постигне мнозинство. По всичко личи, че в коалицията ще влезе крайната десница. В момента изглежда, че от Пелегрини зависи, кой ще управлява. Неговата партия "Глас" е трета политическа сила, но ще има решаващия глас за сформирането на правителство с премиер Фицо, или на кабинет на втората сила в парламента, "Прогресивна Словакия".

Какво иска бившият премиер Петер Пелегрини не е ясно, а и вероятно ще се опита да качи цената си, защото първо заяви, че със спечелилата вота партия "Смер" има идеологическа близост, а след това намекна, че може да управлява и с либералната "Прогресивна Словакия", особено ако му отстъпят премиерския пост. Затова в момента е трудно да се предвиди дали Фицо ще успее да направи коалиция с Пелегрини и крайната десница, отбелязва  Мария Скора.

"Познавам и следя политиката на Фицо от години - той винаги се е съобразявал с рейтинга си. Винаги е проповядвал това, което би му донесло гласове. Фицо толкова успешно маневрираше между проевропейски политики в миналото и сегашните проруски и антиевропейски послания. Чухме го за миграцията, за правата на ЛГБТ-общността и за Украйна."

Какво значение има изборната му победа за единството в ЕС в подкрепата за Украйна? Роберт Фицо не е първият популист, уплашил Европа. Така беше преди година и с Джорджа Мелони в Италия, но днес виждаме, че тя омекна.

"Фицо построи предизборната си кампания срещу помощта за Украйна - както финансова така и военна. Няма никакво съмнение - войната в Украйна е най-актуалната тема в момента и в тази връзка не мисля, че Словакия има какъвто и да било интерес Украйна да загуби тази война, защото това би означавало на границата й да се появят руски танкове. В същото време е важно да се знае, че словаците са все така проевропейски настроени. Подкрепата за членството в ЕС може би малко е спаднала, но продължава да е висока. Две трети от словаците са доволни от това. Същото важи и за членството в НАТО. Така че, според мен, вълнението в ЕС от предизборната реторика на Фицо е буря в чаша вода.

Фицо е опортюнист, или нека го кажа по-меко - прагматик. Словакия има много голяма полза от членството в ЕС. Да не забравяме, че във Вишеградската четворка Словакия беше най-бедната държава. През 90-те години тя беше с най-слабо развитата икономика. А днес е една просперираща държава. Вижте автомобилната индустрия. А когато в другите страни от четворката се надигна популистката вълна, Словакия остана разумната държава в тази група."

Опасенията в Брюксел са по-скоро, че Словакия с премиер Роберт Фицо ще се присъедини към орбанова Унгария. Има ли действително опасност за единството в ЕС или и това е буря в чаша вода?

"Победата на Роберт Фицо не е добра новина за ЕС, защото този тип политици са трудно предвидими. Не са надеждни партньори. В Европейския парламент Словакия няма много депутати, но в Съвета на ЕС всички страни членки са равнопоставени. В този смисъл трябва внимателно да следим отношенията между Полша, Унгария и Словакия и вероятността да се обединят по отделни теми и да блокират решения на лидерите.

Фицо спечели изборите, да, но само с 23 процента, което не му дава особено голяма сигурност. Това не е грандиозен успех, особено в сравнение с изборните резултати на Виктор Орбан от 40 и повече процента, или 38-те процента на "Право и справедливост" в Полша. В миналото Роберт Фицо много пъти е хвалил Виктор Орбан, че е политик, който слага на първо място интересите на Унгария. Не мисля обаче, че отношенията вътре във Вишеградската четворка ще останат така близки, както бяха. По-скоро ще продължат да се отдалечават един от друг, както вече стана с Полша и Унгария заради отношението към Русия. Вероятно четирите държави ще сключват спорадични съюзи срещу Брюксел, но съвсем няма да се превърнат в сплотен блок. Със сигурност обаче ще се съюзят срещу предлагания миграционен пакт, прогнозира Мария Скора. Заради това през 2006 социалдемократическата партия на Фицо беше временно изключена от Партията на европейските социалисти. Сега това може да се повтори, както недвусмислено предупреди председателят й Стефан Льовен. Но Фицо засега остава непоколебим: "Ако това е цената да водим суверенна политика за Словакия, ще я платим", декларира лидерът на "Смер".

"Много интересно е, че първи въпроса повдигна не кой да е, а Манфред Вебер, председателят на Европейската народна партия, която години наред търпеше унгарската ФИДЕС в редиците си."

Догодина предстоят европейски избори. Заради войната срещу Украйна гласът на източноевропейците се чува повече, но пък освен ФИДЕС в Унгария и "Право и справедливост" в Полша сега вероятно и "Смер" в Словакия ще яхне популистката вълна. А в редица западноевропейски държави крайната десница също печели все повече подкрепа.

"Как да Ви кажа - теоретично Фицо е социалдемократ, въпреки че се заиграва с крайнодесните. Освен това до европейските избори има още доста време. Пък и те - не че нямат голямо значение, но все пак за разпределението на силите ключово значение имат големите държави членки. В същото време в Германия, Полша, Испания и Италия крайната десница набира скорост. В този смисъл са и прогнозите, които вече се появяват - следващият ЕП ще е по-десен.

Аз обаче съм предпазлива с прогнозите, защото освен войната в Украйна има и други теми, които имат потенциала да повлияят на резултата догодина. Например разширяването, което избутва на преден план институционалните реформи в самия ЕС, в т.ч. на начина, по който се взимат решенията в съюза. А това е наистина голяма тема, с която ще трябва да се заеме Европейската комисия."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българското дерматологично дружество дава старт на кампанията "Евромеланома 2024"

Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дермато-онкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, дава старт на тазгодишната кампания "Евромеланома 2024". През последните 18 години "Евромеланома" успешно постига целта си да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените..

публикувано на 12.05.24 в 08:50
Гунди - легенда за любовта

В очакване на "Гунди - легенда за любовта"

"Звук  и картина се стовариха върху мен. Усетих такова присъствие, че сърцето ми щеше да спре" . Това сподели пред БНР Величка Маркова, съпруга на Георги Аспарухов – Гунди, по повод лентата за живота на футболната легенда, която ще излезе по кината на 18 октомври 2024 година. Маркова  е консултант на "Гунди - легенда за любовта". "Чела съм..

публикувано на 10.05.24 в 18:37
Емил Йотовски

Емил Йотовски: Ние сме малка пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни елити

Ние сме малката пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни политически елити. Това заяви пред БНР Емил Йотовски, журналист, сценарист, писател и лекар. Той представи най-новота си книга - "Технология на унищожението".  Премиерата й ще бъде в понеделник – 13 март, от 18.30 часа в  Гранд хотел София.  "Книгата..

публикувано на 10.05.24 в 14:03

Границата при Малко Търново изглежда толкова сива и грозна, сякаш влизаш в третия свят

Километричните опашки по границата ни с Турция на ГКПП "Малко Търново" след празниците разгневиха кмета на общината Илиян Янчев. В социалната мрежа той написа: "И понеже скоро стана въпрос колко годишна е тази битка за разширяването на ГКПП Малко Търново и говорихме за подкрепата на колегите кметове от Бургаска област - това да се превърне в..

публикувано на 10.05.24 в 10:01

Предупреждение: Таванът на търговската надценка за хляба е опасен прецедент

Всяка намеса на пазара, която регулира и фиксира цени и надценки, влияе както на предлагането, така и на търсенето. Целият пазар би могъл дългосрочно да се изкриви , когато интересите по веригата не са балансирани. Това заяви в интервю за БНР Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, във връзка с приетия от..

публикувано на 10.05.24 в 08:58

Арх. инж. Стоян Тодоров: Застраховането "Професионална отговорност" у нас не работи

"Когато един чужденец дойде в България, първото нещо, с което той се сблъсква, е реалността, а именно безпорядъка, който цари в нашите населени места . Това е тема, която касае всеки – качеството на живот". Това коментира пред БНР арх. инж. Стоян Тодоров, председател на Алианса за висока строителна култура, който вчера проведе конференция за..

публикувано на 09.05.24 в 12:13

"За Земята": Агенцията по околна среда крие доклад за системата за мониторинг на въздуха

Изпълнителната агенция по околна среда отказва да предостави доклад за състоянието на системата за мониторинг на качеството на въздуха, поискан по реда на Закона за достъп до информация, алармират от екологичното сдружение "За Земята". Агенцията, заедно с МОСВ, не могат да финализират повече от година и половина въпросния анализ. От..

публикувано на 09.05.24 в 10:45