Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещи в НСИ от цялата страна протестираха

| обновено на 11.10.23 в 09:30
5
Снимка: БГНЕС

Работещи в Националния статистически институт излязоха на протест пред сградата на института в столицата, както и пред териториалните му поделения в страната. Служителите настояват за увеличение на заплатите, като искането е за поне 50% повишение на перо "разходи за персонал". 

По данни на Синдиката на административните служители "Подкрепа" средната заплата в института е под 1300 лева. 


По данни на синдиката средната работна заплата в института е под 1300 лева, като за първото тримесечие на 2023 година от 120 държавни институции НСИ е на 114-о място по размер на средната заплата, а териториалните му поделения са на 118-о място.

В териториалното статистическо бюро в Благоевград работят 26 специалисти. Заплатите там са едни от най- ниските в системата - под 1000 лева. През лятото им е било обещано, но те не са получили увеличение на заплатите си каза синдикалистът д-р Гергана Йочева:

"Имаме колеги, които взимат по 800 лева заплата. Средната работна заплата като цяло е 1200, но на фона на инфлацията заплатите са ни много ниски. В нашата служба има нужда от млади колеги, които не искат да работят тук, а по-опитните напускат заради ниските възнаграждения".

В Плевен служителите в Териториалното статистическо бюро Северозапад протестипаха пред сградата на ул."Хан Крум" 1. Нина Джолова обобщи исканията: 

"Повишаване на заплатите. Още юли месец настоявахме - за Бюджет 2023, но така и един лев не получихме увеличение. Денков по повод на нашите заплати каза, че сме получили увеличение и изброи в годините, но в крайна сметка това увеличение не е довело до нищо. Категорични сме, че няма да се съгласим на подхвърлени трохи от порядъка на 10%. Имаме колеги, които взимат под 900 лева".

Всички служители на НСИ в Бургас протестираха заради унизително ниските заплати, които получават. Преди началото на работното време те излязоха пред сградата на НСИ. Протестиращите поискаха 50 на 100 увеличение на трудовите възнаграждения и заявиха, че недоволството ще продължи, докато управляващите не удовлетворят исканията им. 1228 лева е средната работна заплата на експертите в Бургас. 32-ма са служителите на в четвъртата по големина област в страната. 
Териториалното бюро в Кюстендил е на 119-о място по заплати в системата от 120 институции. Там месечното възнаграждение за специалистите варира от 900 до 1200 лева. Те са 12 и са максимално натоварени.

В Смолян също излязоха на мирен протест пред административната сграда в областния град.

В Пловдив в протеста се включиха около 50 души.

Във Враца, където между работещите в системата получават заплати от 900 и 1100 лева също изразиха недоволството си.

Протест се проведе и във Видин.

"Нашият протест е само синдикален. Не цели сваляне на ръководството в НСИ". 

Служителите от Ловеч също се включиха в днешния протест. Те настояха за минимум 50% увеличение на средствата в перо "разходи за персонал".

Премиерът Николай Денков вчера обяви при отговор на въпроси във Фейсбук, че е имало повишение на заплатите в НСИ с по 10% от 2019-а до 2022 година.

"За разлика от други администрации, които не са имали такива увеличения. Също така по време на Covid-кампанията около 2/3 от техните служители, които е трябвало да бъдат на терен, са получили едно допълнително увеличение с 30% и ако погледнете сумарното увеличение, което те са получили, спрямо сумарната инфлация ще видите, че сумарната инфлация е по-ниска от това, което те са получили. По никакъв начин не казвам, че заплатите им са достатъчни. За 2024-та година правим преглед на заплатите във всички администрации, така, че да се опитаме да балансираме и да няма големи различия между тях".

Галерия: Кореспонденти на БНР в страната. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи регулират трафика.   От агенцията призовават още веднъж за внимателно шофиране със съобразена с..

публикувано на 30.06.24 в 18:35