Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млада актриса показва в Търново ръкописи на Йовков, стари издания на пиеси и театрални плакати

| Репортаж
Горица Радева
Снимка: Здравка Маслянкова

Оригинални ръкописи на Йордан Йовков, негово писмо до Елин Пелин и първото издание на Яворова пиеса „В полите на Витоша“ показва пред широката общественост във Велико Търново младата актриса Горица Радева. Уникатите са нейна собственост. Заедно със стари пиеси от 19-и век и театрални плакати, на които има предупреждение до публиката, че закъснелите зрители могат да влязат в залата, но едва след края на първо действие, са показани в изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. Експозицията е озаглавена „Три театрални изложби“ и може да бъде разгледана безплатно до края на октомври. 

Историята на българския театър е страст на младата великотърновска актриса Горица Радева. Повече от 10 години тя събира стари театрални афиши и пиеси, а покрай дядо си, покойния вече академик Иван Радев, е запалена и по литературата, особено пиесите. 

„Изложбата представя стари издания на пиеси, които са преди 1944 година, има ръкописи на Йордан Йовков от трите му пиеси „Албена“, „Боряна“ и „Обикновен човек“. Има писмо от Йордан Йовков до Елин Пелин, което е по повод пиесата „Боряна“. В изложбата има плакати на различни театри. Една част от изложбата е посветена на 85 години от рождението на Милен Колев“. 

Темата с плагиатството на идеи не е от вчера. Доказателство е писмото от 1932 година, чийто оригинал има в личната си колекция Горица Радева, между Йордан Йовков и Елин Пелин за един от шедьоврите на българската драматургия, драмата „Боряна“. 

„Те са имали спор за пиесата, тъй като Елин Пелин обвинява Йовков, че е взел идеята от неговите „Гераци“ и се обясняват по този повод. Част от дебатите по темата е бил публичен тогава в медиите. Който е чел двете произведения, сам може да си отговори на въпроса. Според мен не е имало плагиатство на идея. Всичко, което е представено в изложбата е от моята лична колекция, но вече кое как е намирано, включително оригиналите от пиесите на Йовков, ще си остане в тайна. Разбирам, че е интересно, но да кажем – подариха ми ги. Някои от нещата съм си ги купувала, ходя редовно на нумизматичните сбирки, по разни пазари. На най-неподозирани места се намират стари издания, плакати и програми“. 

Три листа оригинали с изключително четливия и красив почерк на Йордан Йовков може да види публиката в изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново от „Боряна“, пет са страниците от „Албена“ и четири листа от „Обикновен човек“. Преди години нумизмати, иманяри и всякакви продавачи и търсачи на старини се събираха незаконно в двора на Великотърновския университет. Властите знаеха за тях, но си затваряха очите. От такава сбирка преди десетина години Горица Радева споделя, че си е купила първото издание на Яворовата пиеса „В полите на Витоша“

„В началото винаги много вълнуващо. Част от моите приятели, като разберат, че съм придобрила нещо ново, искат да го видят, да го пипнат. Не разрешавам, само да се гледат отстрани. После с времето, не че човек свиква, давам си сметка колко са ценни тези неща, но някак ги приема, не е като първия досег“, споделя колекционерката за своите реликви. 

На този етап Горица Радева не е склонна да дари колекцията си на музей. Казва, че ако се стигне до реализация на идеята във Велико Търново да бъде направен музей на литературата, може да се замисли. Отворена е за покани от различни театри в страната да покаже експозицията си, както го е направила през миналата година в Шуменския театър.  

Повечето хора асоциират театъра с последните постановки, които са гледали. А какво е било преди? Какви пиеси са играли? Кои актьори са участвали? Малцина си спомнят, коментира Горица Радева: 

„Посланията на тази изложба са, че театърът, макар да е живо изкуство, има как да бъде представен като история и това е история, която има смисъл да познаваме, за да знаем от къде е тръгнал този театър, през какво развитие е минал. Тук има издание на пиеси от 1897 година, които са от Велико Търново“. 

Над 500 театрални плаката има в колекцията си Горица Радева. Представила е малка част от тях в изложбата. Впечатление в някои от плакатите от началото на 60-е години на миналия век правят надписите, призоваващи за дисциплина на публиката като това, че закъснелите зрители може да влязат в залата след края на първо действие.  

Обидно е по време на постановка да звънят телефони или зрителите да се държат като че ли са на пикник, но и творците им дължат качествена продукция, казва младата актриса: 

„Уважението е двустранно и от страна на публиката към творците на сцената, но и от творците към това, което ѝ представят, към качеството. Не вярвам, че има творец в българския театър, който да не си дава сметка сам за себе си дали прави нещо стойностно“. 

Изложбата с театралната колекция на Горица Радева във Велико Търново е изключително подходяща за ученици, които изучават българска литература, за преподаватели и студенти филолози, както и за всички почитатели на гениалните български творци. И открехва леко завесата към магията, наречена театър. 

Снимки: Здравка Маслянкова

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Кетева дарява хранителни продукти на Дома за стари хора в село Фатово

19-годишна студентка от Смолян събра хранителни продукти в благотворителна кампания за хората от Дома във Фатово. „Щедростта е дар, който принадлежи на душата. Не зависи от това, което имаш, а от това което си! Ценим благородният жест на всеки един дарител, подкрепил каузата“. Това написа във Фейсбук страничката на дома директорът Снежана..

публикувано на 05.05.24 в 09:31

Майстори от Северозападната задруга за стари занаяти подариха на врачани параклис в живо дърво

За Великден майстори от Северозападната задруга за стари занаяти подариха на врачани параклис. Той е оформен в хралупата на стара черница в двора на етнографския музей във Враца.  Засега в естествената кухина в дървото има красиво изографисана икона на св. Богородица, пана с иконостасна дърворезба, метален кръст и свещник. Те са..

обновено на 05.05.24 в 09:01

2000 лв. бяха събрани в помощ на 27-годишната Силвия Пенева на великденски благотворителен базар

На Възкресение възкресяваме вярата в доброто и обичта между хората. Доказаха го стотици горнооряховци, които се събраха в двора на храма „Свети Три светители“ и се включиха в благотворителния великденски базар, за да подпомогнат лечението на 27-годишната Силвия Пенева. Младата жена се нуждае от операция в Турция, за да може да ходи нормално...

публикувано на 05.05.24 в 08:07

Благодарни пациенти откриха плоча в памет на д-р Ивелин Тончев

В навечерието на великденските празници признателни пациенти и обществеността на няколко села в община Добричка откриха паметна плоча на д-р Ивелин Тончев. Стотици благодарни за отношението, професионализма, човешката съпричастност и грижите хора се събраха пред кметството и читалището в село Смолница. Датата на освещаването на паметната..

публикувано на 05.05.24 в 07:02

Хищни, хитри, манипулатори, експлоататори... Суперсилите на растенията

"Това е много малък хербариум, между 15 000 и 20 000 вида . Има с над милион и половина образци. Цяла сграда – само хербариум. Ние сме още малки, скромни". Така ботаникът гл. ас. д-р Сълза Палпурина описва хербариума на Националния природонаучен музей в предаването "Изотопия" , докато показва експонатите, скрити за посетителите, но..

публикувано на 02.05.24 в 23:06

5 мандата и един Хеър – Ниймайер, който винаги играе роля на вота в Кърджали

До 7 май партиите в Кърджали трябва да обявят своите листи и техните водачи за участие в извънредните национални избори на 9 юни. Засега единствено партия „Възраждане“ съобщи имената на кандидатите и първа се регистрира в Районната избирателна комисия. Пет са мандатите за област Кърджали.  Четири от тях получава ДПС, като интригата за последния..

публикувано на 02.05.24 в 13:55
 Севдалин Духнев

Севдалин Духнев за това как се прави и как се бие тъпана в далечна Америка

В поредния епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности” гост е Севдалин Духнев - майсторът на тъпани и мебели. Роден в Силистра , живял в София, от 20 години заедно със семейството си е част от българската общност в Чикаго. Казва, че не прави планове за бъдещето, но много му се иска един ден да се върне там, където е роден и да продължи да..

публикувано на 29.04.24 в 10:24