Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора - първата у нас водородна долина?

| Интервю

Ще бъде ли Стара Загора първата у нас водородна долина и какво стои зад тези амбиции? Хората от старозагорско посрещат темата с голям скептицизъм и недоверие. Много от тях не разбират как това ще е по-ефективно от въглищните централи, а други се страхуват, че нуждата от водни ресурси ще затрудни водоснабдяването в региона и няма да доведе до търсения екологичен ефект. Темата за възможностите за трансформация на въглищния регион около комплекса "Марица изток" коментираха в предаването "Хоризонт до обед" проф. Дария Владикова и Петко Ковачев. 

Проф. Дария Владикова - председател на българската асоциация "Водород, горивни клетки и съхранение на енергия" и ръководител на направление "Водородни технологии и енергийни системи" в Институт за устойчив преход и развитие към Тракийския университет, заяви пред БНР, че е обезпокоена от мнението на гражданите, защото то не отговаря на реалностите. Тя смята, че именно хората са тези, които трябва да взимат решенията, но те трябва да са и добре осведомени.

"Водородът представлява един ограничен склад на възобновяема енергия и той е важна суровина за индустрията. България произвежда 5% от водорода, който се използва в ЕС за индустрията". 

По думите й при проекта за водородна долина е имало голяма конкуренция. ЕС отпусна 200 млн. евро за построяването на водородни долини, подчерта проф. Владикова. 

"На първия конкурс се борихме 8 проекта. Това е първият проект в бившата източна част на Европа и у нас сега гледат като на експеримент дали ще се справим". 

"Проектът е в Стара Загора. В града ние ще произвеждаме 200 тона годишно водород, което означава 600 кг. водород на ден. 10 литра вода за 1 кг. водоров, т.е. за един ден ще ни трябват 6 кубика. Едно четиричленно семейство дневно изразходва 1 кубик. Значи ние ще имаме дневен разход, равностоен на разхода на вода на 6 четиричленни семейства", обясни тя във връзка с притесненията на хората и отбеляза, че в момента ТЕЦ-ът използва много повече вода

Проф. Владикова бе категорична, че проектът няма да замени "Мариците". Според нея обаче може да промени енергийната картина в старозагорския регион

"Това не значи, че ТЕЦ-овете ще бъдат затворени до 0, ще има постепенно намаляване. Една такава долина се гради също постепенно".

Тя подчерта, че този проект ще създаде 7000 нови работни места

Според изпълнителния директор на Института за зелена политика Петко Ковачев, проектът за водородна долина е една много добра визия и идея за комплекса, но е много далече от реализацията му сега

"Дали ние не се опитваме в момента да се снабдим с един космически  завод за ракети в пустинята? България, както и всички останали страни, са в много начален етап на такива мащабни проекти".

Според него са необходими серия от действия от държава, инвеститори и общество

Той приветства предвидените хиляди нови работни места, но попита: 

"Имаме ли подготвени инженерни кадри, работници, проектанти, целия необходим персонал, които да се включат към този проект, или тепърва ще трябва такова обучение? Според хората, с които съм говорил не само в България - това е нещо, което предстои". 

Ние нямаме в световен мащаб борсова цена на водорода, в същото време проектът е силно ориентиран към износ, коментира Ковачев и попита също: "Кой би инвестирал в проект, за който не може да се направи финалната инвестиционна оценка?". 

Той призова хората зад този проект да дадат повече публичност. Водородът е част от бъдещия зелен микс и не е добре той да започва с недобра информираност и съпротива, смята експертът. 

По думите му районът е избран заради "Марици"-ите. Той посъветва ТЕЦ-овете да не се включват в проекта. Но препоръча хората, които работят там, отсега да се обучават. Според него технологиите, които трябва да преминат първи на водород, са в тежката индустрия. 

Според него имаме много лоша политика на управление на водите:

"Няколко институции дърпат водите към себе си, което е много лоша практика. Докато тя не се реши, всички проекти за водород ще имат този проблем. Очакваните климатични промени също не допринасят за намаляване на напрежението сред хората. Водата трябва да е първо за нуждите на хората, след това за екологичните нужди, след това за земеделие и изхранване и чак след това за всички останали". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предупреждение за жеги в Румъния

Румънската метеорологична служба издаде за утре предупреждение за опасни горещини в столицата Букурещ и още 17 окръга. Очакват се максимални температури между 33 и 35 градуса, предаде Радио "Румъния".  От Националния институт по хидрология и метеорология прогнозираха, че в България от 19 юни започва повишение на температурите като се очаква да бъдат..

публикувано на 17.06.24 в 19:49
Кметът на Благоевград Методи Байкушев.

ВАС потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград

Върховният административен съд потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Делото беше образувано по жалба на кандидата за кмет на Благоевград Илко Стоянов. Оспорена беше истинността на протоколите от всичките 141 секционни избирателни комисии, в които е произведен изборът в деня..

публикувано на 17.06.24 в 19:44
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В Кремъл оценяват резултатите от конференцията за Украйна в Швейцария като "близки до нулата"

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като "поредно нагнетяване на напрежението" изявлението на генералния секретар на НАТО, свързано с ядрените арсенали. НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия Според Кремъл Западът се опитва да натрупва напрежение В Кремъл оцениха и резултатите от мирната конференция за..

публикувано на 17.06.24 в 19:32

Питейната вода в Дупница поскъпва от 1,37 на 3,71 лв. за куб. м

Питейната вода в Дупница поскъпва от 1,37 на 3,71 лв. за куб. метър, два пъти и половина. Това влиза в сила от 1 юли, откогато ще стане юридическото, административното и финансовото вливане на общинското ВиК към регионалния оператор "Кюстендилска вода". Това трябваше да стане още на 1 април т.г., но се отложи по процедурни причини с 3 месеца.  До..

публикувано на 17.06.24 в 19:30

32-годишна жена роди на паркинга на болницата във Велико Търново

32-годишна жена роди на паркинга на областната болницата във Велико Търново. Екип от лекари, акушерки и неонатолози извършиха раждането при полеви условия. Родилката и бебето са добре и днес бяха изписани от лечебното заведение. Това е четвърто раждане за майката Калинка Пенева, която в петък миналата седмица късно тръгнала от дома си в..

публикувано на 17.06.24 в 19:26
Проф. Михаил Станчев

Михаил Станчев: Много е важно, че формулировката вече е "война на Русия срещу Украйна"

Много е важно, че в декларацията от Конференцията в Швейцария формулировката вече е "война на Русия срещу Украйна", а не "конфликт в Украйна" , както преди това се говореше. Това каза пред БНР историкът проф. Михаил Станчев от Харковския университет в Украйна и уточни: "На Конференцията се подчерта, че това е военна агресия на Русия срещу Украйна..

публикувано на 17.06.24 в 19:17
Българският министър-председател Димитър Главчев пристига за срещата в Брюксел, 17 юни 2024 г.

Още няма яснота какъв ресор ще има българският представител в новата ЕК

Лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз се събраха тази вечер в Брюксел на извънредна среща, на която се очаква да синхронизират позициите си за председатели на Съвета на Евросъюза, на Европейската комисия и на Европарламента след изборите от 6 до 9 юни. Европейските лидери обсъждат разпределението на висшите постове в ЕС Служебният..

публикувано на 17.06.24 в 19:15