Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има финалисти на Европейското първенство по акробатика

Елена Босилкова - Жулиен Шайков
Снимка: Българска федерация по спортна акробатика

Мъжката двойка на България Георги Стоянов/Панайот Димитров и смесената Елена Босилкова/Жулиен Шайков се класираха за финалите в многобоя на Европейското първенство по спортна акробатика за мъже и жени във Варна, а домакините си осигуриха още два финала в надпреварата при младежите. 

Елена Босилкова и Жулиен Шайков влязоха с четвърти резултат от квалификациите в спора за разпределението на медалите в многобоя при смесените двойки. Те събраха сбор 52.660 точки след  балансовото съчетание и темповата комбинация. С най-висок резултат във влезе смесената двойка на Азербайджан (57.190). В многобоя, на който се изпълняват комбинирани съчетания, се класираха още двойки от Украйна, Германия, Португалия, Испания, Полша, Ирландия и Молдова. 

Елена Босилкова и Жулиен Шайков постигнаха пета оценка (26.140 точки) в квалификацията на баланс, с което си осигуриха и финал в дисциплината. Ден по-рано те завършиха на престижното пето място в темповата комбинация.

Мъжката двойка на България Георги Стоянов и Панайот Димитров също осигури ще играят на два финала. Те влизат с шеста оценка от 50.750 точки в битката за разпределение на призовите места в многобоя. С най-висок сбор след квалификациите е мъжката двойка на Азербайджан, следвана от Португалия, Испания, Великобритания, Украйна, България, Армения и Германия. Втората българска двойка Любомир Василев и Григор Рашев е с осми резултат от пресявките, но на финал участва само по един отбор от държава.

В квалификациите в темповата комбинация Стоянов и Димитров постигнаха четвърти резултат 26.150 точки. По-добра оценка от тях получиха само Азербайджан (27.360), Испания (27.260) и Португалия (26.460).  Любомир Василев и Григор Рашев заслужиха пета оценка от 25.370 точки в квалификацията.

Финалите в многобоя с участието на Георги Стоянов и Панайот Димитров при мъжките двойки и на Елена Босилкова и Жулиен Шайков при смесените дуети започват в събота (21 октомври) от 18.45 часа.  Разпределението на медалите в темповите комбинации за мъжките двойки и на баланс при смесените са в неделя (22 октомври) от 18.40 часа.

България има финалисти и в състезанието при младежите. Женската тройка Маринела Иванова, Петя Георгиева и Емили Йорданова влезе със седма по сила оценка сред участниците в многобоя, който е в събота (21 октомври) от 13.00 часа. Трите се класираха седми на финала в темповата комбинация, но не успяха да попаднат сред най-добрите на баланс. Втората българска женска тройка Ралица Терзийска, Виктория Пешева и София Линкова се нареди на 26-о място в квалификациите за многобоя. 

Смесената двойка Милица Смоленска и Андрей Христов достигна до финал в многобоя с шести резултат от квалификациите.  Българите ще участват и на финала на баланс с пета по сила оценка. Калина Терзийска и Кристиян Ангелов завършиха 11-и на баланс и останаха извън финалистите. Двамата заеха шесто място в темповата комбинация. 

Финалът в многобоя при смесените двойки за младежи е в събота (21 октомври) от 15.05 часа, а на баланс е в неделя (22 октомври) от 15.10 часа.

31-ото Европейско първенство по спортна акробатика за мъже, жени и младежи във Варна продължава до 22 октомври. Входът в Двореца на културата и спорта е свободен.


По публикацията работи: Светослав Табаков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Състезанието по картинг за издръжливост "Еко 24 на България" в подкрепа на детското отделение към МБАЛ Кюстендил

Сезонът в европейския картинг шампионат по издръжливост ще бъде възобновен на 8 юни, когато стартира „ЕKO 24 часа на България“ – единственото за годината 24-часово състезание у нас. Писта „Пауталия“ в Кюстендил отново ще бъде домакин на събитието, в което ще участват над 250 пилоти, разпределени в 46 отбора. Началото на надпреварата ще бъде дадено..

публикувано на 03.06.24 в 13:32
Моринари Ватанабе - президент на Международната федерация по гимнастика

Двама са кандидатите за президент на Международната федерация по гимнастика

Настоящият президент Моринари Ватанабе и шефът на Европейската гимнастика Фарид Гаибов ще се борят за поста президент на Международната федерация по гимнастика (ФИГ), стана ясно след заседание на Изпълнителния комитет на централата в Шанхай (Китай). Изборите за ръководните органи на ФИГ ще се проведат в 25 октомври тази година по време на 85-ия конгрес..

публикувано на 03.06.24 в 09:30

България взе гейм, но не успя да победи Германия в Лигата на нациите

Женският ни национален отбор по волейбол допусна 3-а поредна и общо 7-а загуба от началото на тазгодишната Лига на нациите. Момичетата на селекционера Лоренцо Мичели се бориха и взеха гейм, но все пак отстъпиха пред Германия с 1:3 гейма, в отделните части  19:25, 25:21, 21:25, 11:25 точки,  в последния си мач от турнира в 4 група от втората седмица на..

публикувано на 03.06.24 в 07:00
Арманд Дуплантис

Арман Дуплантис с нова победа в Диамантената лига

Арманд "Мондо" Дуплантис спечели състезанието на овчарски скок в Стокхолм, в поредния кръг на лекоатлетическата верига "Диамантена лига", но не успя да постави нов световен рекорд. 83 рекорда в леката атлетика са подобрени на стадиона в шведската столица – повече от всяко друго място в света. 84-ят обаче не беше добавен на 2-и юни 2024-а година...

публикувано на 03.06.24 в 06:44
Валентин Антов

Венеция победи Кремонезе с Валентин Антов и си гарантира участие в Серия А

Валентин Антов и неговият Кремонезе няма да играят в италианския футболен елит, след като загубиха втория плейофен мач срещу Венеция с 0:1. Така венецианците печелят финалния бараж след нулево равенство в първата среща в Кремона и отново са в Серия А след две години пауза. Единственото попадение за Венеция вкара датският нападател Кристиан Гюткяер в..

публикувано на 03.06.24 в 06:42
Яник Синер

Григор Димитров срещу Яник Синер в четвъртфиналите на “Ролан Гарос”

Яник Синер ще е съперникът на Григор Димитров в четвъртфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис. Италианецът се наложи над последния останал представител на домакините Корентен Муте с 2:6, 6:3, 6:2, 6:1 и си осигури нова среща с българина, когото победи във финала на турнира от сериите Мастърс 1000 в Маями в края на март. Синер води с 3-1..

публикувано на 03.06.24 в 06:32
Андриан Краев

Андриан Краев напусна Левски като свободен агент

Андриан Краев напусна Левски като свободен агент. Договорът на бившия играч със “сините” изтече през уикенда. Той със сигурност ще продължи кариерата си на друго място и няма да остане на “Георги Аспарухов”. Новият треньор Станислав Генчев обяви, че ще проведе разговор с полузащитника и ще се опита да го убеди да промени решението си. 25-годишният Краев..

публикувано на 03.06.24 в 06:25