Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца журналисти, или какво научават в Националната детска телевизия

| Репортаж
Снимка: Pixabay

Изучаването на тънкостите на журналистиката в ранна детска възраст може да помогне не децата да развият умения като способността да общуват, да мислят критично, да се изразяват правилно и творчески, да бъдат етични и отговорни. Заниманията по журналистика позволяват на децата да изразяват своите идеи и да създават истории.

23 години журналистът Коста Чолаков вдъхновява ученици между 8 и 18 годишна възраст по журналистиката. Идеята започва от Сливен – родния му град, където той създава Национален клуб за деца репортери. "С доста деца, след което претърпя няколко метаморфози", спомня си Чолаков.

Днес вече се нарича Национална детска телевизия и се помещава в Културния институт "Средец" в София. Целта на Чолаков е децата да имат възможност да се изявяват в журналистиката.

"Аз като малък мечтаех да се занимавам с това. В Сливен нямаше такава възможност и знам какво ми е липсвало и какво искам да дам на поколението, което върви след мен."

Първоначално, докато клубът се организира в Сливен, Коста Чолаков работи като продуцент и водещ на предаване в регионална частна радиостанция. Там той предоставя възможност на децата да се потопят в реална работна среда.

Заниманията по журналистика в клуба на Коста Чолаков започват с коментар на събитията от седмицата. Всяко дете споделя какви според него са били най-значимите седмични новини. Следва теоретичната част – участниците получават основни знания в правенето на новини, репортажи и интервюта, пишат статии.

Идва и времето за игри, в които децата влизат в различни роли: на водещ, репортер, събеседник, като отразяват актуална детска тема от последната седмица или такава, от която децата се интересуват. Освен ролеви игри, децата посещават и реални събития. Така установили контакт с фондация, която стопанисва ферма за костенурки и посетили северняшка сватба.

Сега търсят продуценти децата, които могат да се справят добре, да излязат в ефир, а другите да се учат от тях.

Като човек, който от години обучава деца, Чолаков отбелязва, че новините и предаванията за деца са все по-малко.

Програма "Хоризонт" няма детски час. Програма "Христо Ботев" отделя повече внимание на децата. Телевизионните канали предлагат предимно  анимация в сутрешните часове, отчита той.

"Няма го това време – обособен детски час."

А според децата е важно да има детски предавания, защото така децата се учат от други деца, а в новините "постоянно се говорят мрачни неща и е хубаво да има малко развеселяване".

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изрисуват електрически табла в Монтана

Електрическите табла в градската градина на Монтана придобиват нов вид. Върху тях вече няма да има листчета с всевъзможни оферти за работа и извършване на услуги, защото са се превърнали в картини. Нова визия им дава художничката Лилия Захаринова. "Непрекъснато се борехме с премахването на всевъзможни обяви по електрическите табла, както й да ги..

публикувано на 09.05.24 в 11:35
Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ

Отваря обновеният пансион на Детската онкохематология в ИСУЛ

Предстои отново да заработи ремонтираният пансион към Детската онкохематология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". Това съобщи в интервю за БНР клиничният психолог Ивайла Георгиева. "Всички сме особено щастливи, че нещата напредват и се развиват. Дом-пансионатът скоро ще отвори врати . Очакваме съвсем скоро той отново да посрещне..

публикувано на 09.05.24 в 10:31
Кристиян Куртев

15 годишният Кристиян Куртев е гост в рубриката "Америка - илюзии и реалности"

В този епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности” гост е 15 годишният Кристиян Куртев. Едно от онези умни и талантливи деца, които от 90-те години насам успешно изпреварват американските със знанията и възпитанието си и се превръщат не в богатство на своята родина , а в интелектуалното богатство на Америка! "Баба и дядо - те ми..

публикувано на 08.05.24 в 10:18

Воистина велики идеи, хора и случки по Великден

Но може ли Великден да бъде безверие? Утрото на Възкресение, 1880-а . Ловешката църква "Успение Богородично", в която служи поп Кръстю Никифоров, е празна. Виното, Христовата кръв, и хлябът, Христовата плът, няма на кого да бъдат раздадени. Слухът, че именно поп Кръстьо е предал Левски, отпраща миряните в друга църква. Без значение..

публикувано на 06.05.24 в 17:57
Десислава Тихолова

За първи път в България изкуството от окопите е във фокуса на изложба

За първи път в България изложба поставя фокуса върху изкуството от окопите .  Автор на експозицията, която можете да бъде видяна в Музея на градския живот в Русе , е етноложката Десислава Тихолова.  Близо година тя работи по темата за тренч арт - окопното изкуство и получава подкрепа от много музеи в страната.  Досега много от..

публикувано на 06.05.24 в 16:03
Николай Илчевски

Николай Илчевски разказва житието на селския кмет в роман

" Житието на кмета, който е описан, е сборно. Аз съм наблюдавал много кметове, които познавам . Много практични казуси са събрани в книгата. Персонажът е един кмет, но опитът е по-мащабен, национален". Това каза пред БНР писателят Николай Илчевски, който представи предпремиерно романа си "Д/Гневник на селския кмет". "Кметът е избран от народа, а се..

публикувано на 06.05.24 в 15:02

Мария Кетева дарява хранителни продукти на Дома за стари хора в село Фатово

19-годишна студентка от Смолян събра хранителни продукти в благотворителна кампания за хората от Дома във Фатово. „Щедростта е дар, който принадлежи на душата. Не зависи от това, което имаш, а от това което си! Ценим благородният жест на всеки един дарител, подкрепил каузата“. Това написа във Фейсбук страничката на дома директорът Снежана..

публикувано на 05.05.24 в 09:31