Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефания Колева: Театърът за мен е паралелен живот, който много обичам

Стефания Колева
Снимка: Пламена Бачийска

"Баща ми е много артистичен, а майка ми е режисьор-аниматор, може би от нея съм наследила желанието за сцена и за изява, баба ми, която е австрийка, имаше много силно чувство за артистизъм". Това сподели за "Нощен Хоризонт" в поредицата "Магията на театъра" актрисата от Народния театър Стефания Колева. 

Актрисата е и сертифициран арт терапевт. Тя е и една от актрисите в проекта "Пеещи артисти".

"Бях много привързана към баба ми, тя беше моята любима баба. Научи ме на лекота, тя беше изключително мъдър човек с много хубаво усещане за живота, лекота, умееше да излиза от ситуации, да се бори с неприятностите, да издрапва негативните мисли, много позитивна и с много широко сърце", каза още Колева. И допълни: 

"Когато бях в 10-11 клас, ходех за кратко в една театрална школа. Но винаги съм смятала, че мога да променя нещо с това, което ще кажа от сцената. Подготвих се за кандидатстването в НАТФИЗ не много сериозно, защото бях приета преди това право в СУ. След това разбрах, че това не е моето и за изпитите в НАТФИЗ се подготвих набързо, защото те бяха есента след няколко месеца", спомни си още актрисата.

Първо е приета в специалността - "Актьорство за куклен театър", но по-късно се е прехвърлила в класа на Стефан Данаилов.

"Стефан не беше типичен учител, той по-скоро ни учеше на занаята, което е по-важното. Да не летиш в облаците, да имаш реална представа къде си, за какво ставаш, какви са ти възможностите, изключително широко скроен беше, нямаше дидактично и умозрително преподаване, а живото актьорско майсторство, което всъщност трябва да се практикува. Сега от дистанция на времето разбирам, че театърът за мен е един паралелен живот, който много обичам", разказа още актрисата. 

Стефания Колева и Пламена Бачийска
Стефания Колева завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Стефан Данаилов. През 1996 година е поканена и постъпва в трупата на Театъра на българската армия. Сред най-известните роли, които изпълнява са: Барбарина в „Красива птичка с цвят зелен“ от Карло Гоци, Емилия Галоти в „Емилия Галоти“ от Готхолд Лесинг, Маргарита в „Много шум за нищо“ от Уилям Шекспир, Светла в „Буре барут“ от Деян Дуковски, Жанета в „Одисей пътува за Итака“ от Константин Илиев, Наташа в „Майстора и Маргарита“ от Михаил Булгаков, в „Ножица трепач” и много други. През 2008 г. постъпва на работа в „Модерен театър“, а през 2010 г. става част от трупата на Народен театър „Иван Вазов“. Ето и някои от ролите на първата ни сцена: Лейди Чилтърн в „Идеалният мъж“ от Оскар Уайлд, Клеопатра Максимовна в „Животът е прекрасен“ по Николай Ердман, Мисис Форт във „Веселите уиндзорки“ от Уилям Шекспир, Авитох в „Процесът против богомилите“ от Стефан Цанев, Катерина в „Неодачници“ по Максим Горки, Ненка Павловица в „Наблюдателите“ от Константин Илиев, Люси Розен в „Теремин: музика, любов и шпионаж“ от Петър Зеленка и други.

Стефания Колева е позната на зрителите и от малкия екран. Запомнящи са нейните участия в сериалите „Тя и той“; „Клиника на третия етаж“; „Полицаят от края на града“; „Женени с деца в България“ и други.

Актрисата е носител на наградата за изгряваща звезда на Фестивала „Нова българска драма“ 2006 в Шумен за ролята на Филипа в „Змийско мляко“ от Теодора Димова. Номинирана е за „Златен кукерикон“ 2018 за комедийна женска роля за ролята на Ребека Шултайс в „Алонсо“ от Щефан Фьогел в Театър „София“. Има номинация и за най-добра женска роля в категория – Comedy TV Series на „50 Festival de Television de Monte – Carlo“ 2010. 

Още по темата слушайте в интервюто на Пламена Бачийска със Стефания Колева. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Камерната музика на Рихард Щраус - акцент в програмата на "Камералия"

В събота, 21 септември, в София започна шестото издание на фестивала за камерна музика "Камералия".  То ще продължи до 9 октомври и включва общо пет концерта под надслов "Камерната музика като страст". Втората изява е на 24 септември в Софийската градска художествена галерия. Тя е на част от своеобразния диптих, с които фестивалът поставя акцент..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Художникът Юлиян Табаков с послание към децата чрез изложбата "Виждам те"

"Творението е красив организъм, съставен от множество форми, безброй същества. Но като че ли рядко виждаме неговата същност, скрита от собствените ни проекции – желания и страхове. А в страха и желанията си се опитваме да капсулираме битието, да го геометризираме и класифицираме. А защо след това да не почерпим от благата му и да отстраним неудобствата?..

публикувано на 27.09.24 в 13:35

Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев показват "Спътници в живота"

Институтът за съвременно изкуство в София открива тази вечер изложбата "Спътници в историята" на Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев.  "Програмата, която озаглавихме тази година "Живот заедно", е част от проекта "Суперпозиции" 3, започнат от института преди 3 години. Всяка година се кани нов куратор, който предлага една тема", обясни пред БНР..

публикувано на 27.09.24 в 11:56

София е домакин на международното изложение за съвременно изкуство Sofia Art Fair

София се присъединява към големите европейски и световни центрове, домакини на атрактивни международни изложения за съвременно изкуство. Sofia Art Fair ще се проведе от 3 до 6 октомври в София Тех Парк. В изложението ще участват галерии и колективи, които представляват над 70 автора, творящи в най-разнообразни художествени стилове. БНР е медиен..

публикувано на 27.09.24 в 10:30
FAKE PHOTO EXHIBITION

Елена Филипчева представя FAKE PHOTO EXHIBITION

Визуалният артист Елена Филипчева представя изложбата си FAKE PHOTO EXHIBITION в One Gallery.  "Съвременният разговор се води в посока фалшиви новини, фалшиви профили, фалшиви стоки, дори фалшиви хора. Не исках да заблуждавам зрителите за това какво ще видят. Исках те сами да изградят своята фабула и да интерпретират. Аз съм..

публикувано на 26.09.24 в 19:54
Георги Андреев

Георги Андреев е първият български автор в новия сезон на Радиооркестъра

Композиторът Георги Андреев, ръководител на оркестъра в Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", гради творчески връзки и със Симфоничния оркестър на БНР от много години. На 27 септември в зала "България" неговата пиеса "Земя на рози" за гъдулка и оркестър ще открие първия концерт от новия сезон на състава, а самият автор ще бъде и солист. Другите..

публикувано на 26.09.24 в 17:57
Маргарита Русева

Обективът на Маргарита Русева ни среща с жителите на малки села в планината

Есента носи в себе си някаква мъдрост. Придава отвън и отвътре усещането за нещо топло и уютно. Есента е обръщане към себе си, някакъв особен инсай д, в който като филм се прожектират спомените ни, случките и преживяванията. Появяват се картини, все още ясни и неподправени.  И ние сме в синхрон с времето, леко отпочинали, леко уморени. Вече не..

публикувано на 26.09.24 в 17:06