Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако се намали емисионният фактор със 70%, цената на произвежданата електроенергия ще падне с 40-50%, поясни той

Деян Дяков: ТЕЦ "Марица Изток 2" трябва да се превърне в модерна хибридна централа

Има подписан меморандум за за пилотна инсталация за улавяне на въглероден диоксид в рамките на 9 месеца, съобщи синдикалният лидер, който вече е общински съветник

| Интервю
ТЕЦ „Марица Изток 2“
Снимка: БГНЕС

Сдружение "За Марица Изток" ще има трима представители в новоизбрания общински съвет в Стара Загора. Те са и тримата, спечелили квота от партия "Левицата" в местния парламент. Деян Дяков, лидер на листата и синдикален лидер на КНСБ в ТЕЦ "Марица-изток" 2 декларира, че ще работи за решаване на проблемите в енергийния комплекс, свързани с териториалните планове са справедлив преход и Плана за възстановяване и устойчивост.

Той е и сред поканените синдикалисти, които ще участват в преговорите в Брюксел за преразглеждане на плановете.

"Ще насочим усилията си към предоговаряне, договаряне на териториалния план на Стара Загора, така че параметрите в него да бъдат приемливи за всички в региона. Планът към момента е написан доста рестриктивно, без ясни инвестиции, без ясно бъдеще за евентуално съкратените служители от комплекса."

"Като председател на КНСБ в ТЕЦ 2 и после като общински съветник имам предложение да бъда включен в комисия, която ще преговаря директно с европейската комисия по енергетика. Аз ще бъда част от екипа на държавата, предполагам още двама души от КНСБ и някои други от "Подкрепа". Ще участваме дейно в преговорите", обясни Дяков.

Подписан е меморандум с проф. Жеко Ганев за пилотна инсталация за улавяне на въглероден диоксид в рамките на 9 месеца, за да се прецени ефективността на технологията, съобщи още Дяков.

"Това е единственото реално спасение на ТЕЦ 2 - от работата на централата зависи работа на мините. Решението е общо за двете дружества. Тази инсталация улавя въглероден диоксид на 70% от този, които се емитират, и ги преработва. Произвежда течно гориво за горивни инсталации. Това гориво може или да бъде продавано, или да бъде отново внесено в ТЕЦ "Марица Изток 2" като гориво. 70% намаляване на емисионния фактор означава 70% от цената на емисиите на практика да не се плаща. Ще даде тласък на ТЕЦ "Марица Изток 2" – ще събори с около 40-50% цената на електроенергията."

ТЕЦ "Марица Изток 2" трябва да се превърне в модерна хибридна централа – да работи на въглища, на газ, да се направи и соларен парк, коментира Деян Дяков пред БНР. Според него проектът за водородна долина е невъзможен и е схема за кражба на пари.

"Моето мнение е, че това е една измама."

В местната власт най-голямото страшилище са общинските съветници, които са синдикалисти, смята Деян Дяков, който уверява, че ще отстояват позициите си.

Споразумението с правителството е "единственият документ, който протестиращите успяха да издействат". С времето ще се разбере, че е изключително добър документ, посочи още синдикалистът. Според него документът не решава изведнъж проблемите на целия комплекс, но дава отсрочка.

"Споразумение е по-добро от нищо. Това споразумение дава в следващите 3 месеца отсрочка. Всяка точка си има срок."

Трябва да се открият хиляди работни места с дългосрочна визия – да се търсят инвеститори, които да направят предприятия за производство. Хората трябва да бъдат задържани в региона, обобщи Дяков.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снежана Тодорова

Снежана Тодорова: И до днес наш девиз е този на Йосиф Хербст - "Никому в угода, на никому напук"

През последните 130 години организираното журналистическо движение в България е преживяло множество промени и предизвикателства, но някои от основните въпроси, които вълнуват журналистите и обществото, остават вечни и неделими. Дори и през годините на големи промени, въпросите за моралността и етиката в журналистиката, както и за справедливото..

публикувано на 08.05.24 в 13:38
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12

Ученици от столичните училища взеха участие във Великденски базар

По традиция и по програма в училищата и детските градини текат интензивни приготовления за Великденските празници. В тазгодишния базар за Великден, който се провежда в Министерството на образованието, се включиха близо 500 деца и ученици от над 60 учебни заведения. Коридорите на два етажа от министерството на образованието се..

публикувано на 05.05.24 в 07:11

Манастирите на България от IV век до днес

Нови манастири се строят от църквата, но винаги има някой инициатор, който става ктитор , той дава средства. Това каза пред БНР Христо Шанов, автор на книги за манастирите на България, работил 45 години като експерт в Националния институт за паметниците на културата.  "Книгите ми "Манастирите на България", които са три тома, обхващат периода от..

публикувано на 03.05.24 в 18:33
Мерим Тенев

Мерим Тенев: Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие

" Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие и мога да спя спокойно , защото никога не съм се продал, никога не съм правил услуги, не съм заблуждавал с информациите, които съм предавал. Проблем е отношението на другите към професията ни, защото много хора се постараха тя да бъде подценявана и да девалвира"...

публикувано на 03.05.24 в 15:44

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00