Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Керемедчиев за изгонения руски журналист: Съревнование между службите кой да се представи по-активен

Екстрадирането можеше да бъде направено по по-елегантен начин, смята бившият заместник-министър на външните работи

| Интервю
Милен Керемедчиев
Снимка: БГНЕС

Не смятам, че трябваше да се подходи по начина, по който подходиха нашите служби към този руски журналист. По-лесно беше той да бъде извикан в МВнР, да му бъде отнета акредитацията, като по този начин отпада основанието за пребиваването му в страната.

Това мнение изрази пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи.

Действията на институциите ни и привикването на журналиста в различни ведомства според Керемедчиев "показва съревнование между службите кой да се представи по-активен в това мероприятие".

Екстрадирането можеше да бъде направено по по-елегантен начин, категоричен е той.

По повод извикването на кореспондента на БНР в Москва Ангел Григоров в руското външно министерство, след като стана ясно, че ДАНС екстрадира руския журналист от София, Милен Керемедчиев уточни, че двамата журналисти не са дипломатически служители и нямат дипломатически имунитет. Те получават само акредитация от съответното МВнР и тя може да бъде отнета. Няма нужда да бъдат екстрадирани, защото с отнемането на акредитацията и те ще трябва да напуснат съответната страна.

Керемедчиев определи още поведението на руския журналист у нас като "странно" и изрази предположение, че той или се е притеснил и паникьосал от действията на българските институции спрямо него, или е имал достатъчно информация и искал да я прикрие, за да се обърне към руското посолство.

На негово място може да бъде изпратен нов служител и той да заеме своя пост почти веднага, поясни Керемедчиев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Стрезов: Хората трябва да остават в България и да си градим нашата къщичка

Не се интересувам от изкуствения интелект (ИИ). Това е нещо, което не ме интересува. Все едно да питаме някакъв готвач с 5 звезди, притеснявате ли се от хамбургера. Това призна композиторът на филмова музика Георги Стрезов в интервю пред БНР. "Не се плаша, защото обичам да експериментирам и да комбинирам различни жанрове. Мен ИИ..

публикувано на 24.05.24 в 17:02
Босилеград

Сънародниците ни в Босилеградско отбелязаха 24 май

С поредица от инициативи и в навечерието на самия 24 май в Босилеград отбелязаха празника на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.       Кулминацията беше днес, когато Културноинформационният център "Босилеград", Сдружение "ГЛАС" и Гражданският комитет "Западни покрайнини" отбелязаха  деня на буквите в село..

публикувано на 24.05.24 в 17:00

Съдът на ООН: Израел незабавно да прекрати офанзивата си в Рафах

Международният съд на ООН разпореди на Израел незабавно да прекрати офанзивата си в Рафах. От базираната в Хага институция обявиха, че хуманитарната ситуация в града се е "влошила допълнително" и вече е определена като "катастрофална".  Решението на съда идва след заведено от Южна Африка дело за геноцид от страна на Израел и с искане за..

публикувано на 24.05.24 в 16:57

Според проф. Г. Атанасов има пряка връзка между делото на Кирил и Методий и Патриаршеския комплекс

В центъра на днешна Силистра се намират останките на средновековния Дръстър, наследник на древния Дуросторум, наречен от византийците Доростол - една от най-древните крепости на територията на страната ни. И макар градът да възниква като селище още по време на траките и животът там никога да не е спирал, първото му споменаване е през 106 година,..

публикувано на 24.05.24 в 16:11

Страните от Шенген ще могат да връщат за до 3 години граничния контрол по своя преценка

Страните членки ще трябва да преценят дали при сериозна заплаха за обществения ред или вътрешната сигурност да възобновяват проверките по границите си, или да приложат други средства. Връщането на контрола може да трае до три години.  Това е една от мерките в одобрените днес от държавите от общността промени в правилата за Шенгенското..

публикувано на 24.05.24 в 15:58

Атина обсъжда мерки за намаляване на цените на стоките

Гръцкият парламент обсъжда мерки за намаляване цените на стоките. Премиерът Кириакос Мицотакис очаква европейско решение за регулиране на пазара. Опозицията настоява за премахване на данъците върху стоки от първа необходимост. Проблемът с високите цени на стоките не е само в Гърция, подчерта в речта си премиерът Мицотакис. Той обясни..

публикувано на 24.05.24 в 15:56
Ученици от начално училище „Христо Ботев“ в Плевен

Над 200 ученици пяха в Плевен: "Върви, народе възродени"

Над 200 ученици изпълниха заедно в Плевен Химна на българската просвета "Върви, народе възродени".  Празнично шествие премина по централната улица на града, предвождано от иконата на Светите братя Кирил и Методий.  Стотици плевенчани поднесоха цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий. Поздрави ги кметът д-р Валентин Христов:..

публикувано на 24.05.24 в 15:50