Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риши Сунак и Илон Мъск обсъдиха бъдещето на изкуствения интелект

Автор:
Снимка: Pixabay

Технологии в образованието, бъдеще, в което работата няма да бъде задължителна, както и сеещи смърт роботи, които могат да се катерят по дърветата, бяха част от темите на проведената дискусия между британския премиер Риши Сунак и милиардера Илон Мъск в рамките на срещата на върха за бъдещето на изкуствения интелект. 

Британският премиер проведе крайно необичаен разговор в Лондон със собственика на мрежата "Екс" и "Тесла" след края на двудневната среща в Блечли парк. В обширната дискусия те говориха за Лондон като технологичен център, за свързаната с изкуствения интелект индустрия и за положителната роля, която технологията може да играе. 

Двамата обаче засегнаха и по-тъмната страна на дебата. Мъск, който е милиардер, технологичен инвеститор и изобретател, е вложил пари във фирми за изкуствен интелект и е използвал технологията в своите безпилотни автомобили "Тесла", но в същото време изрази страховете си, че това може да застраши обществото и самото човешко съществуване. 

Иначе на самата среща на върха беше постигната договореност най-напредналите технологични компании да позволят на правителствата да проверяват техните инструменти за изкуствен интелект за първи път. Както обяви самият Риши Сунак, той като министър-председателят се стреми да се бори със заплаха, която според него е потенциално толкова сериозна, колкото е ядрената война. Компаниите, включително Meta, Google Deep Mind и OpenAI, се съгласиха да позволят на регулаторите да тестват най-новите им продукти с изкуствен интелект, преди да ги предложат на обществеността, като ход, който евентуално ще забави надпреварата за разработване на системи, които могат да се конкурират с хората.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.