Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданка Фандъкова: Метрото е ключов проект и не бива да спира!

Йорданка Фандъкова - кмет на София
Снимка: Аделина Ангелова

В края на мандата си столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви какви ремонти на пътната инфраструктура в София предстои да продължат.
Кметът Фандъкова в детска ясла 35
По думите й има подготвени проекти с осигурено финансиране и завършени процедури по отчуждаване и придобиване. За някои от проектите има и избрани изпълнители.
Най-големият стратегически проект, който се реализира в София, е разширението на метрото, посочи Фандъкова.

"От следващата седмица започват подготвителните дейности за начало на строителството на метрото през "Слатина", което е 6 км и 6 метростанции. Вече е приета временната организация на движение на три от метростанциите – в ж.к. “Младост“, при Тех Парка и на бул. “Шипченски проход“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на разширението на третата линия и метростанция "Стадион "Георги Аспарухов“ заедно с проф. Стоян Братоев, изпълнителен  директор на "Метрополитен".

инспекция на метрото - Йорданка Фандъкова, проф. Стоян Братоев

В края на ноември започват същинските строителни работи по изграждането на разширението през кв. "Слатина", информира проф. Братоев.

"Метрото е най-важният стратегически проект за града, който променя средата, намалява трафика и вредните емисии във въздуха", посочи още кметът Фандъкова. Общо 38% е изпълнението на участъка от метрото, което се изгражда в район "Подуяне", а на станция "Стадион "Георги Аспарухов" напредъкът е над 40%. Изградена е основната конструкция на станцията, работи се по тунела, предстои да се изгради голям вход към стадиона. Станцията ще бъде със специална архитектура, свързана с футболния отбор "Левски".

Кметът Фандъкова заяви, че "за последните 14 години са изградени 42 км, което е 80% от действащото метро. В момента 380 хил. души ползват ежедневно метрото, а в края на 2025 г., след приключването на участъка през "Подуяне", очакваме още 45 000 души да се придвижват ежедневно с метро. 

"След изграждането и на участъка през "Слатина" през 2027 г. очакваме над половин милион души всеки ден да използват метрото".

По думите на столичния кмет "всички, които идват след мен, трябва да знаят, че метрото е ключов проект за София и той не бива да спира". Още при първия си мандат като кмет поех ангажимент, че строителството на метрото няма да спре и изпълних това, подчерта Йорданка Фандъкова.

проф. Стоян Братоев и кметът Йорданка Фандъкова

"За новия участък вече тече срокът на договорите, финансирането е осигурено от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", поясни проф. Стоян Братоев. По думите му, тунелната машина ще тръгне от бул. "Цариградско шосе". През следващата седмица започват подготвителните дейности, които включват нова организация на движение по локалното платно на "Цариградско шосе". Във връзка с временната организация на движението при Окръжна болница ще се спре движението в локалното платно, като се предвижда да се направи обходен маршрут.

Кметът Фандъкова допълни, че са подготвени и плановете за разширението на метрото и в участъците през “Люлин” до "Околовръстния път", през кв. “Витоша” до район “Студентски” и до "Околовръстния път" при кв. "Симеоново".

Друг стратегически обект, свързан с пътната инфраструктура, е да бъде довършено южното платно на отсечка от булевард "Филип Кутев".

Тази седмица започна изграждането на столичния булевард „Рожен“ - от надлеза на жп линията в район „Надежда“ до Северната скоростна тангента. Ще се работи на участъци, като първият е 400 метров. Срокът за изпълнение е една година. Булевардът е важен за развитието на северните райони на града.

Кметът Йорданка Фандъкова

Пробивът ще осигури връзка със Северната скоростна тангента и е изключително важен за северните квартали на града, изтъкна Фандъкова, която присъства на първата копка на булеварда. 

Бул. "Рожен" ще бъде с две платна, по три ленти в посока, като и от двете му страни ще има локални платна. Предвижда се реконструкция и изграждане на трамвайното трасе и контактно-кабелната мрежа, заедно с цялата подземна инфраструктура, изграждане на нова канализация, водопровод, осветление и озеленяване.

Строителните дейности ще започнат в участъка от Северната скоростна тангента до ул. „Джерман“.

"За да може да започне днес изграждането на булеварда по първия участък от 400 метра, през последните години е свършена много работа по отчуждаването", припомни столичният кмет. Срокът за изпълнение на цялото трасе е една година.

Кметът Йорданка Фандъкова

Много говорим за развитие на северните територии, а това се усети чувствително след изграждането на Северната скоростна тангента – коментира Йорданка Фандъкова. По думите ѝ сега връзките с тангентата дават възможност за едно много сериозно планирано развитие на северните територии. Реализирането на този проект ще подобри връзките на главната улична мрежа на София и северните части на града със Северната скоростна тангента и републиканската пътна мрежа.​​​​​​

Има избран изпълнител и за разширението на улица "Опълченска". Завършен е основният ремонт на трамвайното трасе по линия 5 в неговия втори етап. Подадена е концепцията за интегрирани териториални инвестиции по оперативна програма "Региони в растеж", която включва и четири проекта в сферата на транспорта, отчита Фандъкова на финала на своя пореден мандат.

Снимки: Аделина Ангелова  
Повече чуйте в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55