Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсенето на имоти в големите градове надвишава предлагането, новото строителство се изкупува още на зелено

| Репортаж
Снимка: Ани Петрова

Спад с 12% на обема на сделките за продажба на недвижими имоти и ръст на цените с почти същия процент. Това са тенденциите и пазарните стойности в сферата на недвижимите имоти тази година. Те бяха отчетени на годишната конференция на агенти и брокери, която се провежда в Бургас.

230 са участниците в нея. Форумът ще продължи два дни. 

В сравнение с рекордната за продажбата на недвижими имоти в България 2021-ва, фирмите тази година отчитат спад в броя на сделките. 50 % спад се отчита и при новото строителство. Цените, обаче не се понижават, защото търсенето е по-голямо от предлагането. Общата тенденция на годишна база очерта председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти“ Добромир Ганев.

"Очаквахме по-трудна година. Имаше спад на обема от сделки, но всъщност той не беше толкова значим, колкото в голяма част от Европа и САЩ – средно е около 10-12%.

В същото време цените в основните градове, като Бургас, не спаднаха. Ръстът е отново с 10-12%.

Няколко са причините. Първата е , че предлагането намаля значително. Това създава усещането, че купувачите нямат голям избор и поддържа цените. 

Вероятно до края на годината може да видим някакъв спад на цените.

Втората причина е в лихвите – те са почти същите, каквито бяха и през изминалите силни две години.

В момента е една от високите доходности е при индустриалните площи. 

Най-трудният момент за бизнес имотите от много дълго време е тъкмо сегашният. Но аз виждам гъвкавост при предприемачите за преминаване към нови модели"

Изкуствено завишени цени или т.нар. балон в продажбата на недвижимите имоти няма, каза зам.-председателят на браншовото сдружение Александър Бойчев. Като пример за голямото търсене, надвишаващо предлагането, той посочи факта, че жилищата масово се продават "на зелено" - преди да се построят сградите.

"Няма такова нещо като изкуствено надуване в една пазарна икономика. Всичко е функция на търсенето и предлагането. Новото строителство в големите градове свършва още преди да са завършени сградите. Това е индикатор, че все още търсенето на места надвишава предлагането на имоти. Не може да говорим за балон

В София средните цени в момента са около 1500 евро на квадратен метър. На места достигат и до 4000, но има и по 1200. Зависи от качеството и от транспортната достъпност. 

Цените на наемите през  последните години в София се повишиха, а и в другите големи градове. Там, където има метро или големи бизнес центрове, както и университети, се наблюдава и покачване на наемите. Вече се предлагат много качествени имоти. В такива райони наемът на двустаен апартамент е около 500-600 евро за двустайните апартаменти и около 800-900 – за тристайните. В централните райони и в квартали като "Лозенец" и "Иван Вазов" цените достигат до 1200 евро и повече. Не може да говорим за средни цени"

В Бургас и по Черноморието цените на недвижимите имоти са в застой, заяви председателят на Регионалното сдружение "Недвижими имоти" Стефка Калчева. 2-3% повишение на цените се очаква следващата година, прогнозира тя.

"Продажбите са ограничени, а търсенето е много по-голямо.

Имаше една вълна на руски граждани, които продаваха имотите си, сега тя не се наблюдава.

Интересът към ваканционни имоти от 2-3 години е много повишен". 

Новите тенденции в сферата на недвижимите имоти, както и презастрояването на големите градове също са част от темите, които ще бъдат дискутирани на годишната конференция на бранша. За първи път форумът се провежда извън столицата, като за домакин е избран град Бургас. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Антоанета Тончева: Ще обжалваме указанията за отпускане на специалните медицински храни

На 30 април на сайта на НЗОК се появиха указания за отпускане на специалните медицински храни. Те обаче не удовлетворяват хората, които са влезли в тази битка .  Пред БНР д-р Антоанета Тончева - генетик, член на Сдружение "Общност Мостове", коментира как се е стигнало до сегашната ситуация: "Една от горещите теми, по които работи сдружението..

публикувано на 02.05.24 в 09:46

Засилено движение от граничните пунктове в Гърция, фериботите работят по график

Силно е движението по гръцките пристанища. Пътува се само с предварителна резервация. Някои компании отказват да превозват електроавтомобили с кораби. Стачката приключи тази сутрин и фериботите отново се движат по разписание, съобщават транспортните агенции. Поради силния трафик на туристи към островите по основните направления от..

публикувано на 02.05.24 в 09:44
Посетители наблюдаваj детектора ATLAS по време на Дните на отворените врати на ЦЕРН, Европейската лаборатория по физика на елементарните частици (CERN), близо до Женева, Швейцария, архив, септември 2019 г.

Още по-мощен ускорител на частици се очаква в ЦЕРН преди края на този век

Вече четвърт век и български учени участват в разкриването на тайните на Вселената. За това в ЦЕРН помагат български детектори , които регистрират причинените от учените сблъсъци в големия ускорител на частици. Бъдещето обаче е на новите изследвания, за които ЦЕРН вече има планове с новия ускорител. Неговото строителство трябва да започне до..

публикувано на 02.05.24 в 09:25
Димитър Главчев

Премиерът отива в Париж за срещата на Съвета на ОИСР

Министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев заминава днес за Париж, където ще участва в Срещата на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие на ниво министри, която тази година се председателства от Япония. Това съобщиха от правителствения пресцентър. Премиерът ще направи изказване в първото..

публикувано на 02.05.24 в 09:17

Децата могат да боядисват великденски яйца с кауза на пл. "Св. Неделя" в София

За шеста поредна година на Велики четвъртък Софийската митрополия организира от 11:00 часа днес традиционното боядисване на великденски яйца на пл."Св. Неделя" в София. В ритуала ще се включат деца от столичните училища и детски градини. Празникът ще продължи с литийно шествие от площада до храма "Света София". Велина Тонева, директор на..

публикувано на 02.05.24 в 09:13

Благослав Михайлов: Проблемът е, че политическата класа говори едно и също от 20 години

Днес в парковото пространство на НДК ще бъде открита международната изложба "Излез и гласувай" . Илюстратори от всяка държава-членка на ЕС са създали плакати по темата за мобилизиране на гласоподавателите на предстоящите европейски избори на 9 юни. Идеята е да помним, че демокрацията не е даденост . ЕС е грандиозно упражнение за това как нациите и..

публикувано на 02.05.24 в 08:59

Различни инициативи по цял свят по повод Международния ден на Слънцето

В много страни по света днес започват различни инициативи по повод Международния ден на Слънцето, който цели да привлече вниманието върху важността на соларната енергия и нейния потенциал за устойчиво развитие.   Международният ден на слънцето цели да привлече вниманието върху важността на соларната енергия и нейния потенциал за устойчиво развитие...

публикувано на 02.05.24 в 08:49