Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Различна ли е България след тези избори?

| Интервю
Петя Георгиева, Алексей Пампоров и Стоил Стоилов
Снимка: Ирина Недева

Васил Терзиев печели оспорваната кметска надпревара в София, показват окончателните резултати при обработени 100% от протоколите. За издигнатия от коалицията ПП-ДБ-Спаси София кандидат са гласували 175 044 столичани. 

Резултатите от изборите в страната се тълкуват по различен начин от всяка политическа сила. 

За гл. ас. Петя Георгиева, Департамент по политически науки на НБУ, голямата изненада е доброто представяне на Ваня Григорова в столицата.

Социологът доц. Алексей Пампоров, Институт по философия и социология на БАН, смята, че демокрацията в някакъв смисъл се е завърнала. 

"Хората не гласуваха като коне с капаци".

Изборният експерт Стоил Стоилов, бивш член на ОС на ЦИК и наблюдател, приема като изненада "това тръшкане и късане на ризи по повод недействителните гласове". 

"Тези, които направиха машинното гласуване задължително, за мен бяха много голямо разочарование. Машинното гласуване въведе един образователен и технологичен ценз, който изгони доста хора", отбеляза той пред БНР. 

Петя Георгиева посочи, че партиите прибягват до промени в изборните правила, когато са в контекст на несигурност. 

Алексей Пампоров пък смята, че машините са прекратили купуването на гласове. 

"Те прекратиха добавянето на бюлетини в чували".

Стоил Стоилов каза в предаването "Хоризонт до обед", че видеонаблюдението и отворило големи въпросителна. 

"Някои СИК представляват други ментални ценности. Докато виновните не получат бой по главата от съдебната система, ние няма да прогресираме".  

Петя Георгиева отбеляза, че в малките населени места селекцията кой ще ни представлява е на случаен принцип. 

"Трябва хората в комисиите да не са от същото населено място". 

Анализаторите коментираха развоя на събитията в Благоевград, където вече има нов кмет.

Трябва да поставим Благоевград отново на инвестиционната карта на България, обяви пред БНР новият кмет Методи Байкушев. Той е кандидатът на коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България". Спечели битката за кметския пост на балотаж  с 13 611 гласа или 50.21%.

Втори в надпреварата е независимият кандидат, подкрепен от ГЕРБ, Илко Стоянов. Своят вот за него са дали 12 805 души - 47,24%. 

Петя Георгиева смята, че между двата тура в Благоевград се е създала широка коалиция от всички, които са били срещу основния кандидат и са извели на преден план едно ново лице.

Според Пампоров, това е типичен антивот. 

"Той не е за Байкушев, а е анти-ГЕРБ". 

В Русе пък досегашният кмет Пенчо Милков от БСП запазва доверието на избирателите и печели нов мандат. На балотажа той излезе срещу кандидата на ГЕРБ Иван Иванов. 

Таня Христова от ГЕРБ остава кмет на Габрово с убедителен резултат. По-малко от една четвърт от имащите право на глас габровци дадоха своя вот на балотажа. Местните хора коментират, че ниската избирателна активност "наказва всички". 

Петя Георгиева отбеляза, че Габрово е единственият областен център, в който жена спечели надпреварата. 

Стоилов коментира ниската избирателна активност. 

"Този въпрос тежи тежко през последните 20 години".

Той обясни, че се дължи и на начина, по който се съставят избирателните списъци. 

"Ако искаме да разтърсим малко по-сериозно избирателния процес, може да вземем сегашния избирателен списък на действително гласувалите, да го обявим 6 месеца по-рано, да го отворим за дописване и да го заключим". 

За Пампоров в Габрово няма изненада. Той обаче посочи, че България трябва да преосмисли "дискриминационното си отношение към жените в политиката".

Цялото интервю на Ирина Недева с Петя Георгиева, Алексей Пампоров и Стоил Стоилов може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още едно дете със симптоми на хранително отравяне е прието днес в МБАЛ - Сливен

Още едно дете със симптоми на хранително отравяне е прието днес в детско отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен. Това съобщи пред БНР началникът на отделението д-р Люба Бъчварова. Със симптоми на хранително натравяне са регистрирани общо 48 деца от детска градина „Елица“  Сливен от четвъртък до днес, но само две са оставени за лечение в..

публикувано на 11.05.24 в 19:26

Италианците с опасения за крайното класиране на Анджелина Манго в Евровизия

От 22 часа тази вечер е финалът на музикалния фестивал "Евровизия", който се провежда в шведския град Малмьо.  Българските зрители ще могат да го гледат на живо в официалния YouTube канал на Евровизия. Joost Klein е дисквалифициран от "Евровизия" часове преди финала Италия очаква с нетърпение изпълнението на Анджелина Манго Манго..

публикувано на 11.05.24 в 19:18

Joost Klein е дисквалифициран от "Евровизия" часове преди финала

Нидерландският изпълнител Joost Klein (Йост Клайн) е дисквалифициран от песенния конкурс "Евровизия" след инцидент зад кулисите. Това съобщи Би Би Си. Клайн беше сред фаворитите в тазгодишния конкурс с песента си Europapa. Проевропейският техно химн е посветен на баща му, който певецът губи на 12-годишна възраст заради рак.  26-годишният днес..

публикувано на 11.05.24 в 18:49

Ожесточени боеве за няколко украински села близо до границата с Русия

Продължават ожесточените боеве за контрол над няколко украински села близо до руската граница, докато руските военни се опитват да засилят атаките си в североизточната част на Харковска област. Руското министерство на отбраната твърди, че неговите сили са превзели пет гранични села в Харковска област. Нещо, което се оспорва от украинска страна...

публикувано на 11.05.24 в 18:30

В Кипър започват проявите за Международния ден на музеите

С над 130 събития в 28 музея от днес до края на месеца Кипър отбелязва Международния ден на музеите, който се чества на 18 май, и Европейската нощ на музеите. "Музеи за образование и научни изследвания" е темата на тазгодишния международен ден. Тя подчертава музеите като "динамични културни и образователни институции, способни да подхранват и..

публикувано на 11.05.24 в 17:34

Богата програма в Плевен за Европейската нощ на музеите и галериите

С богата програма Плевен се присъединява днес към инициативата Европейска нощ на музеите и галериите.  Събитията са посветени и на Празника на града, който се отбелязва на 15 май Вълнуващи и незабравими часове очакват плевенчани и гости на града. Богата програма е подготвила общината за Деня на Плевен - 15 май, чието начало е днес. На празника..

публикувано на 11.05.24 в 17:24

Откриха ремонтирания Клисурски манастир на храмовия му празник

С голям тържество Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. В днешния ден беше открит официално храмът след реставрация на иконите в него, продължила г одина и половина. За целта бяха предвидени половин милион лева европейски средства.  Реставрацията стана 87 години след изографисването на светата обидел...

публикувано на 11.05.24 в 17:21