Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Фактс“ - интернет платформа за репродуктивно здраве и факторите, които могат да доведат до безплодие

Едно на всеки шест семейства в ЕС имат затруднения със зачеването

Кои са факторите, които влияят негативно върху репродуктивните способности и здравето при мъжете и жените

Снимка: pixabay.com/bg

Способността да имаме деца твърде често се приема за даденост, но е важно да се погрижим за репродуктивното си здраве много преди да планираме бъдещото си семейство и това трябва да се случва още в ранна младежка възраст. 

През юни тази година в Копенхаген се състоя годишния конгрес на Европейското общество за репродуктивна медицина и ембриология (ЕШРЕ), на което за първи път беше представена нова дигитална инициатива наречена „ФАКТС“ (Facts).

„Фактс“ представлява интернет платформа, която има за цел да привлече интереса на младите хора към значението на репродуктивното здраве и факторите, които могат да доведат до безплодие.

Порталът myfacts.eu включва игра - анкета предназначена за младежи на възраст между 16 и 18 години, както и две библиотеки: едната с материали, написани за младежи, а другата с материали за възрастни (учители, обучители, родители дори лекари).

"Учените и лекарите отдавна виждат необходимостта от адресиране на въпроса за превенцията, за предпазването от безплодие в бъдеще, като се повиши нивото на познание сред младежите за това какво е репродуктивно здраве, какъв е техният цикъл на фертилност, заяви в "Закуска на тревата" Ирина Попова, зам.-председател на сдружение „Зачатие“ – организацията от българска страна, избрана да изпълни пилотната фаза на проекта.

"Просто да им се обясни какви са рисковете, които могат те да имат в младежка възраст, които после да окажат влияние на тяхното репродуктивно здраве, когато и ако решат да имат деца, допълни тя. 

Играта е предназначена за подрастващи, но е подходящи и за възрастни. Ето какво гласят някои от пояснителните бележки след различните въпроси:

Екстремните физически упражнения не са полезни за тялото. При жените това може да доведе до по-дълги и нередовни менструални цикли и дори до спиране на цикъла. 


Интензивните физически упражнения могат да окажат отрицателно влияние върху качеството на спермата при мъжете.

При мъжете, алкохолът може да понижи нивата на тестостерон и да намали броя на сперматозоидите. 

При жените, алкохолът може да попречи на забременяването и се свързва със спонтанни аборти. Тютюнопушенето също може да доведе до стерилитет, тъй като уврежда и намалява броя на сперматозоидите при мъжете и уврежда и намалява качеството на яйцеклетките при жените.

Безплодието може да бъде много стресиращо за двойката, но то не може да се излекува само с витамини и спокойствие. За да се разберат причините за безплодието и за да се излекува това състояние, трябва да се потърси помощ от лекар – репродуктивен специалист.

"Темата за превенцията на безплодието е изключително важна и колкото и да се говори за това никога не е достатъчно, подчерта д-р Здравка Велева, гинеколог и научен консултант по проекта от университета в Хелзинки.

"Защото за съжаление повечето пациенти, които виждам те са в напреднала възраст, забелязали са, че имат проблеми, случили са им се неща в младостта и те вече не знаят, просто вече е късно да се направи каквото и да е, освен да се лекува безплодие. 

Докато при тийнейджърите чрез подобрено предаване на информация се надяваме техният живот да стане по-добър, поясни за "Хоризонт" д-р Велева.


Статистиката показва, че около 25 милиона души в Европейския съюз или едно на всеки шест семейства имат затруднения със зачеването, съобщи Ирина Попова.

Някои от факторите, които влияят негативно върху репродуктивните способности и здравето при мъжете и жените са: тютюнопушенето, неправилното тегло, нездравословния баланс между работа и сън, спорт, почивка, подчерта още за БНР доктор Велева.

Опасни заболявания във връзка със зачеването са човешкият папилома вирус и хламидиалната инфекция, която е широко разпространена сред мъжете и жените, поясниха още специалистите.

Лекари и специалисти се обединиха около трите най-важни стълба за преодоляване на проблемите с безплодието: знание, превенция и лечение.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на безусловната любов ще се проведе в Априлци

Навръх Петдесетница - 22 и 23 юни Марин Неделчев отново събира съмишленици, за да играят паневритмия , да слушат беседи, лекции и концерти с неземна музика. За трета поредна година поляните на кв. "Острец" гр. Априлци ще се оживят от Слънчевия танц – Паневритмия .  Поканени са всички нови и стари съмишленици да станат част от Празника на..

публикувано на 18.06.24 в 16:54

Дипломат събра пъстрата мозайка на Кипър в книга

Необичайно и увлекателно пътешествие из Кипър  извън традиционните туристически маршрути - в ролята на любознателен пътешественик, любопитен откривател и сладкодумен разказвач на истории влиза посланикът на България в Кипър в периода 2014-2018 г. Христо Георгиев. Премиерата на неговата книга "Скритото очарование на Кипър" бе част от майските..

публикувано на 18.06.24 в 11:40

Недостиг на водни спасители въпреки по-високото заплащане

Заплащането на водните спасители е сравнително високо и въпреки това недостигът на кадри за сезона продължава . Това обясни пред БНР концесионерът на плажа в Крайморие Николай Димитров. Държавата натоварва с допълнителни изисквания през новата наредба, приета преди два месеца, смята той.  След разговори между концесионери и..

публикувано на 17.06.24 в 06:42

Доц. Илиан Господинов: Чака ни горещо лято. Валежите през юни са далеч под нормата

Към Балканите има почти постоянен поток на по-топъл въздух. Това е естествен процес. Нормално е времето да бъде относително по-топло от климатичните норми . Това обясни в интервю за БНР доц. Илиан Господинов от Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ). През юни миналата година температурите бяха по-скоро около нормата и..

публикувано на 13.06.24 в 09:28
Ивелин Михайлов и Николай Марков

Откъде дойде пробивът на "Величие"?

"Има го феномена на непрестижния вот . Второто е, че паралелната реалност онлайн съществува. Съществуват изключително странни хора, със свои видеоканали, своя аудитория, свои зрители. И когато схванем върху колко голяма аудитория имат влияние хора като Цанов (Станислав Цанов - бел. ред.) и Киро Брейка, които няма да видите в национален..

публикувано на 10.06.24 в 12:07
Александър Маринов

Александър Маринов: Ще се появи мощна политическа сила. Ако не е президентът, ще е нещо друго

" В България ще се появи нова мощна политическа сила, от която има нужда обществото . Такава, около която да се формира нов тип управление. Ако не е президентът, ще е нещо друго." Това мнение изрази в интервю за БНР  политологът проф. Александър Маринов. Персонифицираните очаквания са насочени към президента , смята той. "В момента това..

публикувано на 10.06.24 в 09:01

Затихва ли интересът към покупко-продажбата на гласове в Силистренско?

Купуването и продаването на гласове е престъпление. Преди и по време на избори се правят специализирани полицейски операции срещу нарушаване политическите права на гражданите. Но защо да са нарушени правата им, ако всичко става по съгласие - и на едната, и на другата страна? Практиката показва, че това са най-трудно доказуемите престъпления...

публикувано на 09.06.24 в 11:46