Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За таланта няма граници. Доказва го младата художничка Мартина Жила

Тя представи книгата си "Етюди от родния град" и изложба с дигитални графики с емблематични сгради

| Репортаж
Снимка: Здравка Маслянкова

За таланта няма граници и доказателство е 27-годишната художничка Мартина Жила от Полски Тръмбеш. Красивата и талантлива млада жена е прикована към инвалидна количка, заради тежко заболяване. "Няма невъзможно неща, ако имаш желание да покажеш нещо качествено, направи го", каза пред БНР Мартина Жила. В родния си град Полски Тръмбеш тя събра почитателите си, сред които и вицепрезидентът Илияна Йотова, при представянето на книгата си "Етюди от родния град" и изложбата с дигитални графики, които представят емблематичните сгради на града.   

С изкуство Мартина Жила се занимава от детската градина и постепенно влечението ѝ към рисуването става все по-голямо. Завършила е специалността "Графика" във факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет. Днес работи на свободна практика и не спира да рисува: 


"В момента съм направила една книжка сборник с етюди и архитектурни рисунки от моя роден град Полски Тръмбеш. Моят град е много интересен и вдъхновяващ. Той се е развил в началото на миналия век, когато е построена железницата. Зародил се е търговски център. Всеки е дошъл с неговите си мечти и амбиции, всички са били много бедни хора. Дошли са, намерили са възможност и са я сграбчили, построили са големи фабрики. Нямали да достъпа до информация, който имаме в момента, но са били достатъчно умни и находчиви“.  


Мартина е въплъщение на красотата, таланта и добрината, казват почитатели на изкуството ѝ, а най-големият от тях е нейната майка Дияна Жила: 

"Тя е много мъдра, много борбена и аз много се гордея с нея. Тя ме държи, тя е нашият психолог в семейството и наистина много се горда с нея", казва майката.  

"Тя е много добър човек, не се отказва, въпреки всичко. Познавам я от училище. Задно ходехме на кръжока по рисуване. Тя винаги е била добра, усмихната". 

"Завършихме в един випуск. Тя е безкрайно талантлива, безкрайно упорита, така че няма как да не я подкрепя". 

"С Мартина се започнахме покрай книгата. Наследствената къща на моя съпруг е част от тази книга. Направи ми впечатление, че е страхотен професионалист и затова съм дошла да я уважа", споделиха гости на изложбата на Мартина Жила. 


Младата художничка от Полски Тръмбеш се възхищава от порива и дързостта, които са имали съгражданите ѝ преди век, чиито къщи е пресъздала в графиките си в книжката "Етюди за родния град" и сподели пред БНР какви са стремежите ѝ: 

"Аз искам след себе да оставя стабилно тяло от художествена работа и това ми е основната мотивация. Затова съм подходила към книгата с мисълта да я разгледа архитект след време или да вземе вдъхновение от орнаментите. Има изключително разнообразие и почти няма къща, която да се повтаря". 


От няколко години талантливата Мартина Жила е приятел с вицепрезидента на България Илияна Йотова. Запознали се на благотворителна фотоизложба със снимки на деца със специални потребности. Тогава Йотова видяла книга на българска поетеса, илюстрирана от художничката от Полски Тръмбеш. Последвало гостуване в президентството и дълги разговори за изкуство. Вицепрезидентът видяла картички, рисувани от Мартина и възложили тя да направи коледните честитки, които изпраща Президентската институция, разказа вицепрезидентът Илияна Йотова: 

"Реших, че за целия дипломатически корпус в страната, за всички институции това ще е най-големият подарък, да получат по една картичка от талантливите ръце на Мартина. Нямате си на представа какъв беше отзвукът, всички питаха кой е авторът, от къде са тези картички. Мартина, Коледа наближава, ще имаш много работа. И тази година ще направим това, което направихме миналата".  


Вицепрезидентът нарече младата художничка будител за устрема ѝ да пази и предава историята и обичта си към родния Полски Тръмбеш и ѝ отправи покана изложбата с графики да бъде представена и пред българските общности в чужбина. 

Мартина Жила се бори отново да проходи. 27-годишната художничка е прикована към инвалидната количка, заради тежко и прогресиращо заболяване на мускулите. Имаме надежда, разказва майка ѝ Дияна Жила: 

"Правим всичко възможно, изпратили сме в чужбина запитваме, чакаме резултати. През февруари двете бяхме във Франция, за да вземат биопсия и да докажат заболяването и да започнем да предприемаме стъпки по нататък. В момента разработват такива генни терапии, интересуваме се. Тя има много мечти и много планове за бъдещето". 


Имайте вяра и не спирайте, казва на младите хора с увреждания красивата и борбена Мартина Жила: 

"Да не си мислят, че е невъзможно и да се оставят заболяването да определя живота им. Ако имаш желание, ако имаш да покажеш нещо качествено от себе си, винаги ще има хора, които да ти помогнат да го осъществиш".  


Репортажа чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Клаус Йоханис и Джо Байдън

Румънският президент е готов да обсъди изпращането на зенитно-ракетен комплекс Patriot в Украйна

Румънският президент Клаус Йоханис заяви във вторник, че е готов да обсъди изпращането на зенитен ракетен комплекс Patriot в Украйна, след като Германия призова страните членки на Европейския съюз и НАТО да укрепят противовъздушната отбрана на Украйна, съобщава Ройтерс. "През последните няколко седмици имаше дискусии за това кой може..

публикувано на 07.05.24 в 23:20
Атанас Янев, бивш кмет на Дупница

Бившият кмет на Дупница Атанас Янев осъди прокуратурата на 28 хил. лв. обезщетение

Бившият кмет на Дупница инж. Атанас Янев в мандата 2007 до 2011 г., считан тогава за фаворит на братя Галеви, осъди Софийска районна прокуратура на 28 хил. лв. обезщетение. Искът на Янев е бил за 120 хил. лв. обезщетение на   нанесени му морални вреди. Съдебното производство срещу Янев, по което е оправдан окончателно, е продължило 12..

публикувано на 07.05.24 в 22:20

31 политически формации регистрираха листите си в Благоевград за изборите за НС

31 политически формации регистрираха листите   си за участие в предсрочните парламентарни избори в  Благоевград, като повече от половината го направиха в последния ден. Истинска лидерска битка се очаква  в Пиринско. Само две политически формации регистрираха пълни листи от 22-ма кандидати за парламентарния вот на 9 юни в първи..

публикувано на 07.05.24 в 21:47
Осама Хамдан, представител на

"Хамас": Без споразумение за прекратяване на огъня, ако продължи израелската агресия срещу Рафах

Представителят на групировката "Хамас" Осама Хамдан предупреди, че ако израелската военна агресия в Рафах продължи, няма да има споразумение за прекратяване на огъня, предаде Ройтерс. Коментарите на "Хамас" бяха направени по време на пресконференция в Бейрут, когато делегация на групировката пристигна в Кайро от Доха, за да продължи..

публикувано на 07.05.24 в 21:36
Сторми Даниълс дава показания в съда в Манхатън

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съда по дело срещу Доналд Тръмп

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съд в Манхатън по делото, в което Доналд Тръмп е обвиняван за фалшифициране на бизнес отчетите си в предизборната кампания от 2016 г. Според обвинението, Тръмп е плати 130 хил. долара на Даниълс, за да не огласява сексуалната връзка помежду им. Бившият президент отрича да е имало изобщо такава..

публикувано на 07.05.24 в 20:55

САЩ задържат пратки с оръжия за Израел

Съединените щати задържат пратки с оръжия за Израел, за да изпратят политическо послание към страната, твърди електронното издание "Политико" (Politico). Според изданието става дума за два вида боеприпаси с прецизно насочване, произведени от "Боинг". Според източник на агенция Ройтерс пратките са задържани поне от две седмици. Това..

публикувано на 07.05.24 в 20:36
Георги Георгиев

Георги Георгиев е водач на листа на ГЕРБ-СДС в 23 МИР за изборите за НС

ГЕРБ-СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 23 многомандатен избирателен район (МИР) с обещание за стабилно управление. Водачът на листата Георги Георгиев каза: "Целите са ни да стигне до повече хора, да поговорим човешки. Във времето на противопоставяне, от което хората се умориха наистина, да се опитаме тази,..

публикувано на 07.05.24 в 20:23