Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща с бедуините, които еднакво скърбят за израелските жертви и тези в Газа

| Интервю
Снимка: Феня и Искра Декало

На 7 ноември се навърши месец от погрома в граничните израелски селища и кибуци край Газа. По местна традиция - и еврейска, и мюсюлманска, се извършва панихида в памет на загиналите. В бедуинския град Раат, който е с 81 000 жители, поменът бе ден по-рано. На площада пред културния дом един от най-големите готвачи на Израел Хаим Коен бе подготвил голям казан с агнешки хамин (нещо като курбан) и всякакви салати. Пред БНР той сподели, че вече месец всеки ден гостува с ястията си на погребения на загиналите по време на погрома хора. Те не са само евреи, а също чуждестранни работници, араби, бедуини, друзи, младежи от цял свят - гости на фестивал за нова музика. 

Кметовете на града, които управляват на ротационен принцип, защото на изборите се оказало, че имат равен брой гласове, разказаха за войната, която е само на няколко километра от техния град, за загиналите и за това, че скърбят не само за бедуините, убити като израелски войници, а и за загиналите от бомбардировките в Газа, защото те също са им близки роднини. 

"Казвам се Саис Абу Сиван и бях първи в ротацията. Падна ми се да ръководя града по време на пандемията, а на колегата - да управлява по време на войната с Хамас в Ивицата Газа. Не е просто. Всеки от нас има роднини или познати, които са били убити, ранени или отвлечени от терористите на онзи злокобен 7.10.2023 от тази страна на границата. Със свито сърце всеки ден се интересуваме дали са живи и здрави роднините ни, които живеят в анклава. Повечето от тях живеят в Рафиях и Ню Рафиях. Научаваме за убити и ранени измежду тях. И тях поменаваме. Имаме и наши деца на фронта, защото бедуините служат в израелската армия. Представяте ли си колко ни е сложно. Не споделям възгледите на Мюсюлманските братя и смятам, че Хамас не цени човешкия живот и трябва да слезе от историческата сцена. Дедите ни са били чергари. За тях не са съществували границите в пустинята. Прочетете историята и ще видите колко те са "измислени". Отскоро водим уседнал начин на живот и затова имаме дори град, като Раат. Като направихме ротацията и вече не съм кмет ръководя бедуинско-еврейското образователно сдружение "Звездите на Негев" в интернат с 240 ученици. Преди да го направим много от бедуинските ученици отпадаха още в началното училище. Открихме подготвителен клас. Сега 85% от завършилите нашето училище продължават да учат висше образование. Парите за него идват не от Емиратите или Саудитска Арабия, а от евреи от Мексико, Франция, Австралия. Нашите възпитаници са търсени специалисти. Безработицата в града спадна от 32% на 8%. Подпомагат ни с милиони шекели да построим нова и модерна сграда на гимназията. Смятам, че това е пътят да превърнем бедуинското общество от племенно в гражданско. В него ще има място за обучение и за деца отвъд измислената граница. 70% от жителите на Рафиях са мои роднини или са от нашето племе. Аз се чувствам израелец. И не искам хамасовците да пробият нашия общ кораб Израел. Той е нужен на нас, но и на тези мои роднини от Газа, които преди войната идваха да работят тук". 

"Казвам се Ата абу Медигас и съм ротационен кмет на Раат. Когато получихме първите съобщения за случващото се на границата с Газа, ни стана ясно, че всички - араби, евреи, християни, будисти сме под мушката на терористите. Съпричастни сме към нечуваната трагедия. Граждани сме на тази страна и съдбата й не ни е безразлична. Спазваме законността. Вярваме в глобалните, общочовешки правила на поведение. Коранът е против жестокостта, която видяхме. Ясно ни е, че след тази толкова набързо сполетяла ни касапница, не можем да изискваме от нашата армия да действа бавно и на части. Никой не изисква от Хамас да е хуманен. В този момент да се критикува израелската армия е неуместно. След войната всички ще сме различни: и арабите, и евреите, и държавата Израел. Сега сме единни, но би било добре единството да се съхрани и след приключване на бойните действия. Седми съм в листата на представената в Кнесета ислямската партия. В парламента влязоха шест души. Дори и да се оваканти място и ми кажат да стана депутат, ще откажа. В момента реална власт имат местните органи и армията. Те ще възстановят разрушеното, ще съхранят запазилото се. Още преди войната подадох възражение от името на бедуините срещу ниския бюджет на общините ни. Мислех, че ще е "глас в пустиня", но подкрепа получихме от неочаквано място. Президентът на Израел Ицхак Херцог, който веднага след погрома ни посети и изказа съболезнования за жертвите и отвлечените от Хамас бедуини. Предполагам, че е използвал целия си авторитет, нищо, че президентът би трябвало да има само представителни функции. Неочаквано получихме по-високи бюджети и за образование, за строителство на скривалища и защитни съоръжения, и повече ваучери за хранителни стоки за социално слабите, а то май всички сме в тази категория. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН връчва годишните награди за принос в науката "Питагор"

За 16-а поредна година Министерството на образованието и науката (МОН) ще връчи годишните награди за принос в науката "Питагор". Церемонията ще бъде открита от министъра на образованието и науката Галин Цоков. Наградите ще се връчат в 8 категории, като тази година ще бъде дадено за първи път специално отличие за комуникация на наука. Журито..

публикувано на 17.05.24 в 08:02
Музеят на хумора и сатирата в Габрово

164 години от провъзгласяването на Габрово за град

Днес е денят на Габрово, в който жителите му отбелязват 164 години от провъзгласяването на селището за град. Празникът ще започне с молебен за благополучието на жителите на Габрово. Денят е неучебен и учениците могат да се възползват от поканата на културните институции, които обявяват Ден на отворените врати за всички възрасти. За..

публикувано на 17.05.24 в 07:54

Русия експулсира военното аташе на Великобритания в Москва

Русия експулсира военното аташе на Великобритания в Москва като ответна мярка срещу идентичен ход на Даунинг стрийт, който обвини руското военно аташе в спонсориране на шпионаж и хакерски атаки срещу висши британски служители. От руското външно министерство са обявили британското военно аташе Ейдриън Кохил за "персона нон грата". Той..

публикувано на 17.05.24 в 07:48
Елена Дариева

Елена Дариева: Повратният момент ще бъде в края на кампанията. Очакват се размествания

След провала на ротацията кампанията започна с пълна сила. Това каза пред БНР социологът от агенция "Насока" Елена Дариева. "Още в дните преди празниците бяхме свидетели на своеобразен тест на реакциите – скачахме от скандал в скандал и често политическите сюжети се преплитаха с криминални. Такова преплитане е изключително заблуждаващо –..

публикувано на 17.05.24 в 07:43
Гасене пожар след нощен  ракетен удар върху частни сгради в Харков, 10 май 2024 г.

Удари между Киев и Русия: Най-дългата атака от началото на войната, има жертви

Киев атакува с дронове окупирания Крим и руската Белгородска област. Съобщава се за жертви. Въздушната тревога, обявена в голямата част от Харковска област в Североизточна Украйна, беше отменена рано тази сутрин, след като представители на местните власти съобщиха за удари, нанесени от руски дронове и предупреждение за ракетна опасност в град..

публикувано на 17.05.24 в 07:41

Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература.  Тя започва в 8.30 ч. в 759 училища в страната. На нея се очаква да се явят около 50 000 зрелостници. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Ангажирани за нея са 13 000 квестори...

публикувано на 17.05.24 в 07:31

Планова профилактика на предавател

На 17 май ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателя на ултракъси вълни СОКОЛАРЦИ 4 на честота 88.2 MHz, излъчващ програма „Хоризонт.  Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програма „Хоризонт“ през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 17.05.24 в 07:00