Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Уроците на Блага" открива "Киномания"

37-ото по ред издание на "Киномания" започва днес. Откриването ще е от 19:00 часа в зала 1 на НДК с най-новия филм на Стефан Командарев "Уроците на Блага". Лентата вече има доста награди от европейски фестивали, а и е българското предложение за "Оскар".

По традиция сред акцентите в програмата на "Киномания" са редица национални премиери на най-доброто от изминалата година в световното кино, както и на вечни класики, с които "Киномания" отдава почит на големите майстори на седмото изкуство. 

Историята за пенсионирана учителка, която попада в капана на телефонни измамници, впечатли журитата на няколко фестивала. Българските зрители все още не са гледали "Уроците на Блага", който вече има в колекцията си и 7 отличия от фестивал "Златна роза" във Варна. Преди филма да тръгне по кината в цялата страна от 15-и декември, най-нетърпеливите могат да го гледат в рамките на "Киномания" на само две прожекции – тази вечер при откриването в зала 1 на НДК и утре в Пловдив. 

"Филмът е резултат от усилията на изключително много хора. Това е филм, който се прави с приятели и съмишленици. Това е резултат на много хора и техните усилия", каза режисьорът Стефан Командарев.

За добрия екип, който е предпоставка и за качествен филм, говори и Ели Скорчева, която влиза в главната роля на измамената учителка. 


"Киномания" ще предложи една наистина добра селекция от филми. Утре в кино "Люмиер" ще е премиерата на филма "Аз, капитан" на режисьора Матео Гароне, носител на Наградата за режисура на кинофестивал във Венеция.

В събота пък в зала 1 на НДК ще е прожекцията на "Жан дю Бари: Фаворитката на краля" с Джони Деп главната роля, който за първи път играе на френски език. Ден по-късно на същото място зрителите ще видят "Чист късмет" – 50-ият филм на Уди Алън като режисьор. 


А следващият фестивален уикенд е свързан с имената на Люк Бесон и Ридли Скот. 

На 25 ноември в зала 1 публиката ще може да гледа единствената прожекция в рамките на фестивала на "Наполеон" на Ридли Скот – биографичен филм с участието на Хоакин Финикс и Ема Кърби. На следващия ден ще бъде представен "Догман", определян като най-добрия филм на Люк Бесон от години насам. 

Специален фокус ще има и върху операта, разказа за "Хоризонт" Хермина Азарян, продуцент и селекционер на фестивала. 

КИНОМАНИЯ ще се проведе в НДК (зала 1 и кино „Люмиер“), както и в партньорските кина: „Одеон“, Дом на киното, Евро Синема, G8, кино „Влайкова“, зала „Славейков“, в „Лъки Дом на киното“, Пловдив и във ФКЦ – Варна. 37-ото издание на Киномания се организира от Националния дворец на културата и Фондация „Имам идея“, с подкрепата на Министерство на културата, Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ – 2022, ИА „Национален филмов център“ и Столична община. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. 
Снимки: kinomania.bg
По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сунак призова торите да запазят доверието си в него

Британският премиер Риши Сунак призова торите да запазят доверието си в него въпреки шокиращото поражение на Консервативната партия на изборите за кмет на Уест Мидландс, което бе кулминацията на катастрофалното представяне на партията на местните избори в Англия и Уелс. Риши Сунак призна, че е разочарован от загубите на Консервативната..

публикувано на 05.05.24 в 10:47
Кубинка показва снимка на сина си във военна униформа, Хавана, септември 2023 г.

Пари и паспорти изкушават кубинци да воюват на страната на Русия

Русия вероятно е вербувала кубински граждани да се бият в нейната армия в Украйна, показва проучване на Би Би Си. През септември и октомври 2023 година паспортни данни на над 200 кубинци, за които се твърди, че са се присъединили към руската армия, изтекоха онлайн по проукраинска платформа InformNapalm. Данни са получени, според сайта,..

публикувано на 05.05.24 в 10:35

Поредна стачка на жп транспорта в Италия

В Италия отново стачкува железопътният транспорт. Стачката е национална и в рамките на 24 часа. Приключва тази вечер в 21 часа местно време. Засяга всички служители на железопътните транспортни компании. Протестът цели за пореден път да предизвика преговори за подновяване  договорите на служителите от тази трудова категория. Искат се..

публикувано на 05.05.24 в 09:50
Доц. Веселка Тончева

Доц. Веселка Тончева: Великден е събуждането на новия живот!

Вярваме, че сте посрещнали празника така, както повелява нашата си българска традиция. Нека трапезата ви да е пълна и около нея да са най-близките ви хора. Традициите са за това, за да се спазват и ги учим от поколенията преди нас. Времето обаче е заличило доста от обредите на нашите предци по великденските празници . " Великден е може..

публикувано на 05.05.24 в 09:05

Курортното селище Лозенец чества 100 години от създаването си

С двудневни тържества курортното селище Лозенец чества 100 години от създаването си. Селото е основано от бежанци - преселници от турската част на Странджа планина. 15 семейства са първите заселници край брега на морето, а с царски указ от 8 април 1931 година бившето село Ембелец е преименувано на Лозенец. За предстоящите чествания, както за..

публикувано на 05.05.24 в 08:47

Хасково е домакин на благотворителна изложба за Великден

Хасково е домакин на благотворителна изложба на децата от Арт Школа "Пастело" "Имаш само това, което си дал", която включва над 60 икони, живопис и керамика. Творбите се продават, а събраните средствата от тях ще бъдат дарени за довършването на църквата "Свети Иван Рилски". Младите творци са напътствани от хасковския иконограф Злати..

публикувано на 05.05.24 в 08:31

Световният ден на смеха се отбелязва в първата неделя на май

В първата неделя на май хиляди хора от над 120 държави отбелязват Световния ден на смеха. Първото подобно събитие всъщност е през януари 1998 година в Мумбай, като в него участват 12 хиляди души. Сесията е организирана от създателя на йога на смеха доктор Мадан Катариа. Според него има физически и емоционални ползи от дълбоко дишане и..

публикувано на 05.05.24 в 08:05