Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: "Лукойл“, лицемерие и вот на недоверие

| Коментар

Всеизвестно е, че в политиката честността и принципността не са на особена почит, меко казано. А съвсем политически некоректно казано, в политиката се смята за нещо съвсем нормално, когато си в опозиция да говориш едно, а дойдеш ли на власт, да правиш точно обратното. Обаче това, което стана в българския парламент покрай сагата „Лукойл“ и гласуването на вота на недоверие, е лицемерие и безпринципност, каквито рядко сме виждали. ГЕРБ, които по време на дългогодишното си управление, не показваха и най-малко недоволство от практиките на "Лукойл“, изведнъж яростно протръбиха, че дерогацията за тази компания трябва да падне и изобщо се държаха така, сякаш ако до три дни въпросното изключение не отпадне, България ще загине като държава. И никакви логични аргументи, свързани с това, че светкавичното отпадане на дерогацията може да доведе до повишаване на цените, не им въздействаха.

Не по-малко странно беше и поведението на "Продължаваме промяната“. Основните действащи лица на тази партия не спират да повтарят как са ни освободили веднъж завинаги от "зловредното руско влияние“ и какви стопроцентови евроатлантици са, но в случая "Лукойл“ проявяваха странна загриженост тъкмо за интересите на една руска компания. Вярно, от ПП настояваха, че ги вълнували единствено интересите на българите, само че досегашните им действия и във вътрешен, а особено в международен план говорят, че защитата на националните интереси никога не е играла основна роля при тях. Техните коалиционни партньори, а в същото време и гласовити опоненти /между другото това положение също е някаква иновация в световната политика, хем да крепиш кабинета, хем постоянно да го ругаеш/ не пропускаха случай да обвинят ПП в "измяна на евроатлантическите ценности“ и "открит путинизъм“. Изобщо тотален цирк.

А пък цирковите изпълнения продължиха и при първото гласуване на вота на недоверие. Минути преди въпросното гласуване депутатите на ГЕРБ и ДПС се изнизаха от залата и оставиха партньорите си да се пържат в соса на неизвестността. Подобно действие може би минава за много хитър политически маньовър, за някаква върховна тактическа игра, но честно казано, това си е най-банално лицемерие. Защото принципното политическо поведение изисква, ако не харесваш някое действие на коалиционния си партньор, ако го възприемаш като несъвместимо с твоите принципи, просто да напуснеш коалицията. Точно така правят политиците в държавите, на които българските им колеги твърдят, че искат да приличаме. Най-нормалното нещо в създалата се ситуация беше ГЕРБ-ДПС, които твърдяха, че оставането на дерогацията за "Лукойл“ е нещо толкова ужасно, да подкрепят вота на недоверие, т.е. да свалят "пропутинската“ партия ПП, както те я наричаха, от власт. Те обаче не направиха това. Просто хвърляха в пространството някакви бомбастични фрази, след което си крепяха чинно кабинета, както са правили от ден първи.

В крайна сметка всички плеснаха с ръце и се прегърнаха. Колационерите пак се обичат и вотът на недоверие няма да мине. Защо? Може би защото, стоейки в коалицията, основните лица на ГЕРБ и на ДПС решават личните си проблеми, а и е хубаво да упражняваш неформално властта, т.е. хем да си прокарваш интересите, хем да не търпиш негативите от едно официално присъствие във властта. А може би просто ГЕРБ и ДПС крепят правителството на ПП-ДБ, защото такова е нареждането на Посолството. Връщайки се на темата за лицемерието в политиката, няма как да не ни направи впечатление отношението на умнокрасивитета – както на партийната, така и на анализаторската му фракция – към Делян Пеевски. Почти всички т.нар. „либерали“ изградиха политическата си кариера върху постоянното оплюване на този човек. Протестираха срещу него, бойкоти на фирмите му организираха, как ли не го наричаха, а днес чинно изпълняват всяко негово указание. Всъщност смело можем да кажем, че г-н Пеевски е неформалният лидер на това правителство, а съм сигурен, че спокойно и формален премиер може да стане и никакъв протест срещу подобно развитие на събитията няма да има.

Между другото, тъй като футболната тема е особено актуална тези дни, предлагам на Борислав Михайлов една стратегия, която ако той следва, ще остане президент на БФС до края на дните си. Когато прави публични изказвания, във всяко негово изречение трябва да присъства думата "евроатлантизъм". Точно така прави г-н Пеевски. Евроатлантизмът това, евроатлантизмът онова и човекът отдавна се превърна в неформален премиер, с когото формалният министър-председател напълно се съобразява. И пак да припомним, че говорим за Делян Пеевски, когото "правилните“ политици, коментатори и медии определяха за „най-голямото зло“ в обществения ни живот. Днес няма и помен от това драматично говорене. По същия начин ще бъде реабилитиран и Борислав Михайлов, стига от сутрин до здрач да се изповядва в любов към "евроатлантизЪма“.

* Това е лично мнение на автора и не отразява позицията на БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40