Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Не мога да мълча за недъзите на Живков и Толстой!

| Коментар

Хайде отново здравейте и добър ден във всяко едно отношение, уважаеми радиослушатели, скъпи съучастници!

Надявам се да не сте пострадали в някой сблъсък със силите на реда и да не са ви хванали пияни зад волана да фъфлите на латински. Надявам се да не ви люби змей и да не ви гони Магнитски, въобще се надявам всичко да е наред и да не страдате прекалено от някакви лични или обществени недъзи.

Както примерно някои почитатели на българския футбол страдат от малформациите на БФС. А самият БФС страда от преследванията на “безработни футболисти”, както старото поколение футболни деятели нарича опозицията в техния съюз.

Тая седмица събитията ме хвърлиха в едни асоциации, спомних си някакви публицистични факти от миналото.

Спомних си значи една статия на граф Лев Толстой от 1908 година, както и една друга статия от някогашния пръв държавен и партиен ръководител Тодор Живков. Втората статия е по-нова, тя е публикувана на 13 юни 1970. Тази дата по някаква прищявка на Съдбата се пада точно на 11-я рожден ден на бъдещия пръв държавен и партиен ръководител Бойко Борисов.

Между другото, когато се правят тия популярни сравнения между Бойко Борисов и Тодор Живков, трябва да се отчита фактът, че политическото дълголетие на Борисов протича в много по-конкурентна среда и кажи-речи истинска деморатична избирателна система. Борисов се бори с много по-тежки трудности и сложности.

Но да се върнем на статиите, които изрових не от жълтите вестници, а от пожълтелите страници.

Ако сте участвали в протестите срещу БФС, вероятно сте от хората, които казват за себе си: “Не мога да мълча!”

И това всъщност е заглавие на статия от Лев Толстой - “Не могу молчать!”

Тази статия изразява идеите на Лев Толстой за това, че земята не трябва да е обект на собственост и че насилието не може да се унищожи посредством насилие.

Демек - ако пренесем тия идеи в нашия контекст - водното оръдие само усилва ексцесиите. Нахлуването в чужда държава с фалшивия аргумент, че защитаваш сънародниците си, води до стотици хиляди жертви най-вече сред тия, които освобождаваш. Терорът на "Хамас"   предизвиква в отговор държавен терор. Взаимният терор не решава нищо и става просто начин на живот и смърт.

Също така старият граф Толстой се обявява против смъртното наказание, разказва мрачни битови подробности от професията на палача и хока властите, че са развалили и развратили народа, затова стават такива проблеми като революции и стихийно насилие.

Толстой обаче си представял неща, които не са много реални - тая работа с липсата на собственост не е за нашата цивилизация! Още Платон имаше някакви такива фантастики за Идеалната държава, в която няма поети и няма лична собственост - и нищо не излезе от тия му мисловни конструкции. Платон е голяма катастрофа като политик - някакъв негов познат владетел го викал в Сиракуза да помага по политическата част и после така се изпокарали, че Платон едвам се измъкнал цял.

Аз впрочем се опитвам и да си представя какво ли е да хванат Платон да кара колесница пиян и той да заваля на древногръцки…

Граф Толстой тая статия я писал две години преди да тръгне за България и да умре по пътя. Статията “Не могу молчать” била предшествана от кореспонденция с тогавашния премиер в царското правителство Петър Столипин. Тоя Столипин е син на оня Столипин, дето се е сражавал тука с турците в Освободителната война, а после бил управител на Източна Румелия. Столипин, впрочем, като министър-председател е участвал активно в потушаването на първата революция от 1905 г., което е било мътна и кървава работа, не като да разгониш протест с водно оръдие.

Толстой обаче не се разбирал със Столипин-Младши, повече си имал уважението с Махатма Ганди, с когото си пишели дружески писма с много сърца-емотиконки.

Та значи малкият Столипин и големият Толстой се познавали от едно време. Лев Николаевич почнал да пише остри писма до премиера Столипин, в които му се кара и му обяснява как да управлява правилно. Толстой по това време е световна знаменитост и премерът Столипин му отговаря доста сдържано, защитавайки позициите на царската власт.

И като си поразменили някое и друго писмо, граф Толстой си обобщил мислите в тази голяма статия - “Не могу молчать”. Преди, вика, мълчах, вече не мога да мълча! И това казва в края на дългия си живот, от който писателското му наследство възлиза на 90 тома събрани съчинения! 90 тома - при положение, че мълчал известно време. Представяте ли си, ако не беше мълчал, колко още нещо щеше да надращи тоя неуморим граф, който не е графоман, а велик писател. И е роден на моята дата, и също като Платон и като мен е бил гимнастик.

Да, скъпи съучастници - аз, Платон и Толстой сме били гимнастици и не се интересуваме от футбол.

Затова няма да коментирам статията на другаря Тодор Живков за недъзите на българския футбол. 

* Това е лично мнение на автора и не отразява позицията на БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40