Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пострадалият си е позволил да удари и учител

Детето, претърпяло насилие в Силистра, ходело с нож и бокс на училище

"Виждала съм от страна на майката как го малтретира физически и психически. Не детето е проблем, а майката"

| Репортаж
насилие над дете в Силистра
Снимка: Незаебравка Кирова

Вчера "Хоризонт“ съобщи за случай на насилие над дете от негови съученици, който се проверява от Районната прокуратура в Силистра. Той стана обществено достояние след публикация на клип в социалната мрежа.

Работи се за изясняване на всички детайли. Срокът на проверката е пет дни. Организиран е т.нар. Координационен механизъм от институции, който също работи по темата, съобщи Ваня Райчева от отдел "Закрила на детето“ в Силистра.

"Установено е, че в саморазправата са участвали 5 деца. Едно от тях е снимало клип. Децата твърдят, че са били предизвикани от агресивното поведение на Виктор и заплахите, които им е отправил, тъй като е посещавал учебното заведение с нож и бокс.

От отдел "Закрила на детето“ се регистрираха сигнали и за 5-те деца, упражнили насилие. Те ще бъдат насочени към центъра за обществена подкрепа и ще им се осигури индивидуална работа с педагог и психолог.

Ще бъдат образувани и възпитателни дела за всички деца, които са проявили агресия". 

Родители на деца от Общинското спортно училище в Силистра твърдят, че детето-жертва в клипа, всъщност е агресор.

"Синът ми щеше да пострада сериозно. Виктор и още едно са разглобили колелото му".

"При нас случаят е с многократни обиди. Виждала съм от страна на майката как го малтретира физически и психически. Не детето е проблем, а майката".

"Като видя това дете и бягам, защото ме заплашва и казва, че ще ми счупи главата". 

Диана Христова е майка на един от главните герои в клиповете - Димитър. 

"Синът ми е провокиран от Виктор, който бие дори майка си. Самото дете трябва да е по-далече от майка си". 

Даная Димитрова е деветокласничка в същото училище. Тя и нейни съученички са сред свидетелите на поведението на Виктор, който в този случай е потърпевш.

"Дразни се с всички от училището. Брат ми зариди това не искаше да идва на училище. Заплашва го, че ще го пребие и ще му счупи зъбите". 

Според Гълъбина Великова ескалацията на напрежението е била очаквана, тъй като в това училище децата са спортисти и със самочувствие. Тя самата е преподавател в гимназиален етап и няма допирна точка със седмокласниците - герои на видеоклиповете, но е имала сблъсък с Виктор.

"Той показа агресия срещу мен. Удари ме отзад. Предупредих го, че не бива. Беше излючителон агресивно и нахално – срещу учител!"

Зам. - директорът на Общинското спортно училище Светла Илиева твърди, че поведението на Виктор е било обсъждано почти всекидневно от учителите.

"Вчера беше свикана Комисията за тормоз в училище. Взехме решение всички ученици да бъдат наказани.

Той предизвиква по вербален начин всички останали ученици. Децата нямат толкова висок праг на търпимост, колкото възрастните и са реагирали по този начин" 


Според майката на Виктор - Ася Златева – синът й има проблем, който трябва да бъде овладян. Тя не отрича, че той проявява агресия, но е категорична, че ако получи необходимата подкрепа, поведението му може да бъде овладяно, за да не се стига до подобни ситуации. Тя е човекът, който пуска клиповете в социалната мрежа.

"Агресията е много сериозна и към мен. Хората не разбират, че Виктор е дете със специални нужди. Той не получава допълнителна подкрепа. С него не се работи.

Многократно съм търсила помощ.

Преди година той започна да проявава агресия към мен.

Диагнозата му е Синдром на Аспергер. Всички смятат, че Виктор е изключтилено невъзпитан. Често ми се казва, че аз съм виновна. Аз, като родитиел трябва да бъда подрепена, а не заплашвана и упреквана. Много ми е мъчително. Не знам къде да го заведа". 

От Отдел закрила на детето заявиха, че всъщност работят с Виктор и майка му от края на миналата година, но и преди това са имали регистрирани сигнали от предишни учебни заведения, в които той е бил. Три месеца е срокът, за да бъде изготвена оценката на момчето за статут на допълнителна подкрепа.

А дотогава всички остават в един омагьосан кръг, защото проблемът на едно дете рефлектира върху поведението на останалите.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на

"Хамас" обяви, че приема условията за прекратяване на огъня в Газа, предложени от Египет и Катар

Палестинската групировка "Хамас" обяви, че е приела предложението на посредниците от Египет и Катар за условията за прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде Ройтерс. В съобщението на "Хамас" се отбелязва, че лидерът й в изгнание Исмаил Хания е уведомил лично катарския премиер и директора на египетското разузнаване, че е готов за замлъкване на..

публикувано на 06.05.24 в 20:09

Божури и диви лалета привличат туристи в Кюстендилско

Редки растения  - божури, които сега цъфтят, както и диви лалета, привличат много туристи и природолюбители в празничните дни в Кюстендилско. Срещат се в местността Черна нива ( между Кюстендил и Дупница), на връх Виден (1480 м.) в Конявския Балкан, както и в местността Голо бърдо, Пернишко. Цяла долина е с божури в Черна нива, към пътя Кюстендил -..

публикувано на 06.05.24 в 20:06

Почетоха паметта на участници в Първата световна война пред мемориала "Военно гробище" в Силистра

Представители на местна и държавна власт, граждани и потомци на участници в Първата световна война отдадоха почит днес, поднасяйки венци и цветя пред мемориала "Военно гробище" в Силистра. То е третото запазено у нас от времето на Първата световна война, след тези в тутраканското село Шуменци и в Добрич. Статут на военно гробище обаче то..

публикувано на 06.05.24 в 19:46
Ва българското военно гробище край Ново село в Северна Македония, архив, май 2о23 г.

Отбелязаха Деня на храбростта на българското военно гробище в Ново село, Северна Македония

Българска делегация отбеляза днес Деня на храбростта на едно от малкото запазени български военни гробища в Република Северна Македония - в Ново село. Церемонията е започнала с химните на двете страни, информира БТА. Там са били посланикът ни Скопие Ангел Ангелов,  началникът на Дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотично..

публикувано на 06.05.24 в 19:35

ГЕРБ-СДС иска да се пребори за два мандата в Монтана на вота през юни

Лидерът на СДС Румен Христов е водач на листата ГЕРБ-СДС за народни представители в Монтана, където политическата сила ще се бори да вземе 2 мандата.  Коалиция ГЕРБ-СДС подаде документи за регистрация на листата за народни представители от Монтана. След 9 мандата депутат от ГЕРБ Ирена Димова не е в листата и остава областен координатор: "Аз съм се..

публикувано на 06.05.24 в 19:25
Снимката е илюстративна

Опит за бойкот на стачката на журналистите от РАИ

В ход е 24-часовата стачка на журналистите от италианската обществена медия РАИ. Организирана е от синдиката на журналистите на медията UsigRai, основан преди 40 години. В момента има над 1600 членове от 2000 журналисти в медията. Стачка в РАИ Протестът преминава в особена атмосфера от сблъсъци на мнения от страна на управата на РАИ,..

публикувано на 06.05.24 в 19:13
Кирил Петков

Петков обвини бившите си съмишленици от "Да запазим Корал", че са станали "ДАНС-доносници"

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков честити днешния празник с пост във Фейсбук. Той публикува снимка на семейството си на плажа Корал и обвини бившите си съмишленици от сдружението "Да запазим Корал", че от "фейсбук рицари" накрая са се превърнали в "ДАНС-доносници". "Не е храброст да доносничиш на ДАНС. Там е мръсно, няма смисъл да се правите на..

публикувано на 06.05.24 в 19:05