Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детският хор на БНР с един различен концерт

Маестра Венеция Караманова на репетицията с децата от 75-о училище
Снимка: Евелина Стоянова

На 21 ноември, когато е празникът на християнското семейство, Детският хор на БНР и музикалният състав на 75-то училище излязоха на една сцена и направиха общ концерт. Това е съвместен проект за културно сближаване на различни етноси, съвместна инициатива на фондация "България" с председател Яков Джераси и Българско национално радио.

„Много пъти сме пели заедно, за тези две години, в които започнахме проекта", казва диригентът маестра Венеция Караманова.

Приемат идеята на Яков Джераси като кауза:

"И от тогава сме много често заедно, ние се запознахме и станахме приятели."

"Ние се учим взаимно, защото тази непосредственост, която имат, която лъха от тях, това желание за изява, е запалваща. За нас концертният живот е ежеднение и ние обръщаме внимание на майсторство, на техника, а те го правят с такава непосредственост. И аз им давам децата от 75-то училище за пример на децата от Детския радиохор."
Яков Джераси
Идеята за съвместната работа между децата от 75-то училище и Детския хор е дошла на Яков Джераси след разговор с президента Румен Радев. Маестра Караманова я е приела.

"Първата репетиция беше трагична", казва Джераси: "Защото децата нямаха опита да излизат от Факултета. Да дойдат в центъра на София, това е все едно пътуване до друга страна. Когато пристигнахме с автобуса в Националното радио те бяха много притеснени. Всички влязоха в тоалетната. Най-трудната работа беше да ги изкарам от тоалетната. Един ден по-късно попитах Караманова какво мисли, защото аз си мислех, че това е края, че няма да се занимава с нас повече. Тя отгвогори "Не, това ще бъде мисия на живота ми". Това са нейните думи, аз ги помня. Взехме децата от гетото и ги доведохме на една луксозна концертна зала, в която никога не са били. Това за тях е за първи път. Пеят като другите деца. Ако можем да внесем малка промяна и надежда и да им обръщат повече внимание".

Седмокласничката Бони и нейната начална учителка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мира Копанарова

Мира Копанарова - гост в рубриката “Америка - илюзии и реалности”

Мира Копанарова е гост в 49-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности” в търсене на житейско равновесие между Канада и България, с поглед към историческото ни минало и с надежда за едно ново възраждане. "Пътувам доста често до България. За мен е мнго важно да се грижим за възрастните хора. Моята баба, да е жива и здрава, е все още..

публикувано на 07.06.24 в 10:56
Снимката е илюстративна

"Земята на розите" - филм за невидимите деца с увреждания

"Земята на розите" е игрален филм, който е посветен на децата с увреждания. В 58-минутната продукция се разглеждат теми, свързани с децата със синдром на Даун и аутизъм. "Решихме да разкажем историите на тези деца по един кинематографичен начин - техния живот, трудностите , през които преминават", казва терапевтът Любомир Миланов, един от..

публикувано на 07.06.24 в 07:14

Кулски айдук ще дегустира ястия в кулинарен конкурс за Еньовден

Кулинарен фестивал и конкурс за Еньовден организират Община Кула и читалище "Просвета - 1872" в града. Рецептите за ястия с билки и подправки могат да се изпращат от цялата страна, може да са написани и на ръка , уточнява пред БНР експертът в общинската администрация Христела Александрова. " Няма възрастови ограничения , няма и регионални..

публикувано на 06.06.24 в 07:12

Диян Господинов: Хората с увреждания в България нямат свобода на движение

Хората с увреждания в България нямат свобода на движение . Това мнение изразява пред БНР Диян Господинов от Русе, който вече 17 години се среща с недостъпната среда. "Трябва да доказваме всеки божи ден на хората, които условно наричам здрави, че имаме право да бъдем живи. Недостъпната среда е белег, че те не ни допускат до техния живот ",..

публикувано на 05.06.24 в 10:31

Улица в центъра на Добрич остана седмица без вода

Улица в центъра на Добрич от седмица е с нарушено водоподаване. Жители сигнализират, че ситуацията е нетърпима, а реакцията на ВиК дружеството - неадекватна. Според потърпевшите проблемът е започнал след присъединяването на канализацията на новопостроена къща на същата улица . Улица "Брацигово" в Добрич е в непосредствена близост до..

публикувано на 05.06.24 в 07:07

ВМА е с изцяло реновиран Център по трансфузионна хематология

ВМА е с изцяло реновиран Център по трансфузионна хематология. Създаден преди 30 години той обезпечава с кръв и кръвни продукти столичната военна болница и въоръжените сили. Да защитава живота и здравето на пациентите, обезпечавайки ги с кръв и кръвни продукти, е голямата мисия на Центъра за трансфузионна хематология още от..

публикувано на 02.06.24 в 07:50

В манастира "Св. св. Петър и Павел" започнаха честванията за 150-годишнината от създаването на първата семинария у нас

С откриването на музейна експозиция и с валидиране на историческа пощенска марка в манастира „Св. св. Петър и Павел“ до Лясковец започнаха честванията за 150-ата годишнина от създаването на първата семинария у нас – Петропавловската.  Имали сме духовно образование още преди освобождението, подчерта великотърновският митрополит..

публикувано на 02.06.24 в 07:10