Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът реши: Временна комисия за полицейското насилие на протеста

Снимка: БГНЕС

Със 123 гласа "за" от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, БСП и "Има такъв народ"  Народното събрание създаде временна комисия за полицейското насилие по време на протеста на футболните фенове на 16 ноемви. Против гласуваха от ДПС, от "Възраждане" се въздържаха.

Депутатите включиха разискванията като първа точка на днешното пленарно заседание. Проектите за създаването на комисията бяха два – на ПП-ДБ и на БСП.

Разликата в двата проекта е свързана със състава на комисията. От ПП-ДБ предложиха в нея да участват 18 членове, по трима от всяка парламентарна група, а от БСП  - искаха да са 12 - по двама от всяка група.

В крайна сметка мнозинството реши комисията да се състои от 18 членове - по трима от всяка парламентарна група, като за председател беше избран Атанас Атанасов от ПП-ДБ. Той препоръча да се мисли с посока законодателни промени за по-добра координация между органите на реда. Депутатите записаха, че комисията ще работи един месец, като трябва да проучи факти и обстоятелства свързани с организацията, подготовката и опазването на обществения ред, във връзка със заявения мирен протест срещу ръководството на Българския футболен съюз, както и за употребата на физическа сила и помощни средства от служители на МВР и да изготви доклад. 

"Тези противоречия трябва да бъдат изяснени и да се стигне до законодателни промени, за да бъдат отстранени тези противоречия, за да може координацията да бъде на ниво", посочи Атанасов.

Опозицията се обърна към Атанасов, след като с гласовете на ДПС той беше подкрепен за председател сред други две номинации.

"И няма как да осъществи дори едно ей такова елементарно политическо усилие като избор на председател на Временна комисия без "златния пръст" на ДПС", коментира лидерът на Възраждане Костадин Костадинов.

"Какво е усещането да ви демонстрират тук, че всъщност сте пионка в техните ръце?", попита председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

Последваха размяна на реплики между Атанасов и Йорданов.

"Нося една книга тук и ви препоръчвам да я прочетете. Нарича се "Троловете на Путин"" и преди малко два от троловете бяха на трибуната", каза Атанасов.

"Искам да излезе тук, на трибуната, в лично обяснение и да посочи един път в тази зала, когато съм гласувал нещо в полза на Русия - един път. Иначе сте жалък малък лъжец. Изберете си едно от двете", отговори му Йорданов.

Заседанието на Народното събрание започна с две декларации от "Има такъв народ" и "Възраждане". 

Гроздан Караджов от ИТН настоя за отговори от съпредседателя от ПП-ДБ Кирил Петков дали е упражнявал натиск върху министри от кабинета.

"Проблемът с нерегламентирания натиск върху министри от това правителство приема толкова опасни за страната размери, че заплашва да избухне като мина в колелата на това правителство. Първо, от натиск и заплахи се оплака министърът на електронното управление Александър Йоловски. Сега се оплаква министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, за който още се спори точно чие назначение е. Може би е време Кирил Петков да проговори, да му олекне", коментира той.

В декларация от "Възраждане" настояха да се спре с двойните стандарти по отношение на международните конфликти, като изразиха опасения, че конфликтът в Газа може да се прехвърли в хуманитарна криза. В друго изказване депутатът Цончо Ганев заяви, че "Възраждане" ще предложи акнетна комисия, от която ДПС са се отказали, за да се установи дали е упражнен натиск върху министъра на електронното управление за прокарване на определена обществена поръчка.

"Къде е Денков да си подаде днес оставката? Няма го. Напротив. Вие мълчите гузно, защото не искате пък да бъдете разследвани и не искате тук, от тази трибуна, да се чуе какво сте правили с министъра на електронното управление. Това ви е цялото съществуване - демократи на думи, реално - щях да кажа "розови понита", но не го казвам", заяви Ганев.

Народното събрание отложи избора за подуправител на Здравната каса за следващата седмица.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ожесточени боеве за няколко украински села близо до границата с Русия

Продължават ожесточените боеве за контрол над няколко украински села близо до руската граница, докато руските военни се опитват да засилят атаките си в североизточната част на Харковска област. Руското министерство на отбраната твърди, че неговите сили са превзели пет гранични села в Харковска област. Нещо, което се оспорва от украинска страна...

публикувано на 11.05.24 в 18:30

В Кипър започват проявите за Международния ден на музеите

С над 130 събития в 28 музея от днес до края на месеца Кипър отбелязва Международния ден на музеите, който се чества на 18 май, и Европейската нощ на музеите. "Музеи за образование и научни изследвания" е темата на тазгодишния международен ден. Тя подчертава музеите като "динамични културни и образователни институции, способни да подхранват и..

публикувано на 11.05.24 в 17:34

Богата програма в Плевен за Европейската нощ на музеите и галериите

С богата програма Плевен се присъединява днес към инициативата Европейска нощ на музеите и галериите.  Събитията са посветени и на Празника на града, който се отбелязва на 15 май Вълнуващи и незабравими часове очакват плевенчани и гости на града. Богата програма е подготвила общината за Деня на Плевен - 15 май, чието начало е днес. На празника..

публикувано на 11.05.24 в 17:24

Откриха ремонтирания Клисурски манастир на храмовия му празник

С голям тържество Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. В днешния ден беше открит официално храмът след реставрация на иконите в него, продължила г одина и половина. За целта бяха предвидени половин милион лева европейски средства.  Реставрацията стана 87 години след изографисването на светата обидел...

публикувано на 11.05.24 в 17:21

Надпреварата за правопис "Бъди грамотен" започна от Габрово

Църковният празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий беше избран за начало на тазгодишното издание на инициативата "Бъди грамотен". Надпреварата за правопис започна от Габрово. Габрово е първият град, в който екипът на Академика БГ гостува и под шатрата им на пешеходната зона в града габровци се спираха, за да проверят своите познания..

публикувано на 11.05.24 в 17:07

Екоорганизации искат с подписка да бъде публикуван докладът за измервателната система за въздуха

Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни измервателна система за въздуха. От документа се очаква да стане ясно какви са проблемите и защо не се измерват..

публикувано на 11.05.24 в 16:49

Откриха обявения за издирване ученик от Хасково

Обявеното за национално издирване дете от Хасково е открито живо и здраво. Издирват 13-годишен ученик Хасково, не се е прибрал след училище Установено е, че 13-годишният Дениз Рамадан Яшар, който вчера не се е прибрал след училище, е отишъл с автобус при свои роднини. Те обаче не са съобщили на родителите му, че синът им е при тях, съобщи..

публикувано на 11.05.24 в 16:26