Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международно състезание за студенти в икономически и финансови специалности

Младите хора ще могат да усвоят практически умения в реална среда

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Неправителствената организация CFA Institute Research Challenge организира международно състезание, което дава възможност да се включат студенти в икономически и финансови специалности в български университети.

Състезанието е на английски език, провежда се ежегодно, а през годините е имало български отбори, които достигат на по-високи нива. Започва се с надпревара в България, а най-добрият отбор се състезава с международни участници в следващите етапи. Вече са набрани около 60 участници в няколко отбора за тазгодишната надпревара, в която състезаващите се отбори трябва да направят анализ на голяма българска компания от фармацевтичния сектор, чиито акции се търгуват на фондовата борса. Студентите ще имат възможност за разговор с изпълнителните директори на компанията като част от изпълнението на задачата си.  

Снимка: CFA Institute

Организаторите са обявили последна възможност за кандидатстване – до края на следващата седмица и се надяват на още по-голям интерес към състезанието, което осигурява на младите хора шанс за придобиване на практически умения в реална среда.

Професионалисти от индустрията ще бъдат техни ментори, уточнява пред БНР Николай Ваньов, член на борда на организацията и ментор в програмата. По думите му, участието помага да се развият умения в сферата на финансовия анализ.

"Фундаментът на работата на цялата инвестиционна индустрия."

В тазгодишното състезание участват 6 отбора от 5 университета. Всеки университет може да излъчи неограничен брой отбори, като един отбор може да бъде съставен от трима до петима участници, казва Глория Николова – координатор на програмата. В България има над 16 университета с финансови специалности, допълва тя.

"Студентите имат възможности да се срещнат с компанията, която е обект на инвестиционен анализ и имат достъп до представители на компанията. От ноември до януари участниците имат възможността да подготвят инвестиционен доклад и презентации, които по-късно представят на местния финал. Тази година финалът ще се проведе в края на февруари. Като следваща стъпка победителят, който ще представя България, отива на регионален кръг, където се изправя срещу други университети от Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка."

Кандидатите следва да са записани в университет, втори или трети курс, в специалност икономика или финанси.

Повече детайли по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на

Продължават преговорите в Кайро за мир в Газа

Очаква се днес да продължат преговорите в Кайро между Израел и "Хамас" -  въпреки информациите, че групировката вече е приела споразумение за прекратяване на огъня, предложено от международните посредници. Това предизвика радостни възгласи сред палестинците в Ивицата Газа. Израел обаче, продължава с бойните действия, насочени към град..

публикувано на 07.05.24 в 07:49

Светли вторник и надежда за просветление, почитат се апостолите и Богородица

Днес е и Светли вторник - вторият ден от Светлата седмица, наричана така, тъй като Възкресението на Исус Христос донася просветление за всички и надежди за вечен живот. По време на Светлата седмица се прославят Светите апостоли и Света Богородица , която почитаме днес. Светлата седмица завърша с Томина неделя, когато се почита Свети..

публикувано на 07.05.24 в 07:48

7 май - Ден на радиото и телевизията

7 май е Ден на радиото и телевизията, който се отбелязва в България и Русия. На този ден през 1895 година руският физик Александър Попов демонстрира пред физическото дружество в Санкт Петербург създаден от него радиоприемник. Попов е смятан за един от бащите на радиото заедно с италианеца Гулиелмо Маркони. След 1945 година 7 май..

публикувано на 07.05.24 в 07:45
Еманюел Макрон и Си Цзинпин по време на визита на френския президент в Китай

Еманюел Макрон и Си Цзинпин и дамите им на разходка в Пиринеите

Френският президент Еманюел Макрон кани китайския си колега Си Цзинпин днес на планинска разходка в Пиренеите, предаде Франс прес. Двете първи дами ще придружат съпрузите си. Си беше посрещнат тържествено в Париж вчера, проведе разговори с Макрон и с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Еманюел Макрон заяви на общ..

публикувано на 07.05.24 в 07:41

БНР подписва споразумения с партиите, коалициите и инициативните комитети за предизборната кампания

Днес Българското национално радио кани регистрираните за изборите партии, коалиции и инициативни комитети да подпишат споразумение за отразяване на кампанията преди вота за народни представители и за Европейски парламент. Документите ще се подписват от 10 до 17 часа - в сградата на БНР на адрес: град  София, булевард "Драган Цанков" №4...

публикувано на 07.05.24 в 07:38

Хакерски пробив в британското Министерство на отбраната

Би Би Си съобщи за голям хакерски пробив в данните на британското Министерството на отбраната. Скай нюз твърди, че това е дело на Китай. Хакери са получили достъп до данни на обслужващ военен персонал, съобщи Би Би Си. Известно е, че хакерите са се добрали до система та  за заплати, включваща имената и банковите данни както на..

публикувано на 07.05.24 в 07:36

Последен срок за регистрация в ЦИК на партии и листи за изборите 2 в 1

Днес до 17 часа е крайният срок, в който партиите, коалициите и Инициативните комитети правят предложения до Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация на кандидатски листи за изборите за Европейски парламент. Днес е и последният срок, в който районните избирателни комисии ще регистрират кандидатските листи за изборите за Народно..

публикувано на 07.05.24 в 07:28