Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори: Напрежението в управлението е до голяма степен игра с публиката

Стойчо Стойчев и Петко Георгиев пред БНР

| Интервю
Кирил Петков, Христо Иванов, Бойко Борисов
Снимка: БТА

Конфликтът между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да е перманентен, за да поддържа убедеността у избирателите им, че са все още на правилната страна. Ако демонстрират някаква синергия, това би отблъснало поддръжниците и на едните, и на другите.

Това мнение изказа пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

"Наративът за постоянния конфликт поддържа и тезата за мнозинство насила. ... Така за опозиционните партии и опозиционните политици, в това число е и президентът, остава все по-малко място за говорене, защото цялото внимание е фокусирано в това какво ще си кажат Бойко Борисов и Кирил Петков и дали няма да има нов скандал. Това задържа вниманието на публиката и пречи на опозиционните партии да стигат до повече хора", добави той.

Стойчо Стойчев

Журналистът Петко Георгиев се съгласи, че напрежението между партиите в управлението е "до голяма степен игра с публиката и до голяма степен опит за оказване на натиск от ГЕРБ и ДПС върху правителството".

Той коментира, че цената на сложните договорки в управляващата коалиция е програмата за политически действия:

"Тази цена я виждаме платена с подкрепата за промените в Конституцията. Ако тези промени не се случат, правителството ще си отиде. В това няма никакво съмнение". 

Според него отговорът на въпроса "Кога ще се разпадне сглобката?" е, че това ще стане когато Бойко Борисов и Делян Пеевски ѝ намерят алтернатива.

Петко Георгиев

Доц. Стойчев смята, че ГЕРБ нямат обективен интерес да се връщат с министри в управлението, защото  дългосрочно това ще им донесе проблеми:
"Тази позиция, в която хем си в управлението, хем не си ангажиран с изпълнителната власт, нямаш министри, които от сутрин до вечер да бъдат обекти на атаки, е изключително удобна и изгодна. Не си представям ГЕРБ да натискат за повече участие в изпълнителната власт от това, което имат в момента".
Той допусна да не се случи ротацията на Николай Денков с Мария Габриел, тъй като процедурата е свързана с подаване на оставка на правителството и гласуване на ново:
"Възможно е да се избегне ротацията, защото ще се види някаква опасност някъде от някой от партньорите. Възможно е да се случи, но не смятам, че ще бъде от позицията на това, че щом министър-председателят не се казва Денков, а Габриел - избирателите по-малко ще асоциират управлението с ГЕРБ, отколкото в момента го правят".
Петко Георгиев посочи, че е добре да се види и "един друг знак в общата картина, а това е изсветляването на реалната власт на Делян Пеевски":
"Неговото не просто влизане в публичната политика, а и това, че се устремил към лидерската позиция в ДПС, а и в комбинация с това, че Ахмед Доган се завръща на политическата сцена. Този знак най-вероятно сочи намерение на ДПС да влезе реално във властта. ... Начинът, по който Борисов и Пеевски на практика говорят едно и също през цялото време, говори, че те имат тактика какво да правят. Сигурен съм, че преговорите по Бюджета и по Конституцията ще бъдат част от прилагането на такъв план. Аз виждам намерение за открито включване на ДПС във властта и вероятно и в други икономически ходове, за които се писа през последните седмици. Важен знак е и трябва да видим къде ще отиде рафинерията "Лукойл - Нефтохим". Опасявам се, че няма да е големият западен инвеститор, на който всички ние бихме се надявали".

Според Георгиев министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е трябвало сам да подаде оставката си още когато станаха известни кадрите с полицейско насилие. 

По думите на доц. Стойчев, ако премиерът Николай Денков е бил прав още в началото на мандата си, когато мнението му е било, че всеки министър-председател сам трябва да си подбира екипа, сега е трябвало да подаде оставката си, независимо дали парламентарното мнозинство ще я приеме, или - не.

В българската политика има три ясно очертани лагера, смята Петко Георгиев:

"Единият е путинистки и в него са президентът Румен Радев, "Възраждане" и БСП. Този лагер очаква евентуалното разваляне на сегашната форма на управление да доведе до нова поредица от избори и служебни кабинети, чрез които тази неформална структура на властта да се завърне реално в управлението. Другата важна конструкция е ГЕРБ и ДПС, които са двете политически олицетворения на клептокрацията в България. И ако те са в синхрон, значи са наясно с това какви планове има за разпределяне на ресурсите на властта. На третия полюс е правителството и подкрепящите го ПП-ДБ, които се опитват да се договорят с ГЕРБ и ДПС за извършването на определени дейности". 

Според доц. Стойчо Стойчев президентът ще направи ново прекрояване на плановете си, след като не успя макар и косвено да получи някакви позиции в местната власт.

Интервюто на Диана Янкулова със Стойчо Стойчев и Петко Георгиев в предаването ''Неделя 150'' можете да чуете от звуковия файл

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кулинарна академия дава пълна стипендия за дете от SOS Детски Селища

Кулинарна академия HRC дава пълна стипендия за образование и социална кауза. Стипендията е за 4 семестъра по 1200 евро и ще финансира обучението на дете от SOS Детски Селища - България. Мария Божидарова ме грабна с ентусиазъм, много добри вибрации и кулинарни умения, сподели пред БНР Виктор Светославов – главен шеф инструктор в..

публикувано на 16.05.24 в 10:28
Младши лекари държат плакати, докато стачкуват пред болницата на Университетския колеж в Лондон, 11 април 2023 г.

Младшите лекари в Англия ще разговарят с представители на кабинета за заплащането си

Младшите лекари в Англия се съгласиха да се срещнат с правителството за разговори с независим посредник в спора за заплащането, който продължава повече от година, съобщи Британската медицинска асоциация. От синдиката на младшите лекари заявиха, че се надяват преговорите, които ще продължат до четири седмици,  да „помогнат за излизане от..

публикувано на 16.05.24 в 10:23
Владимир Тодоров

Над 2200 тежки катастрофи със 120 загинали от началото на 2024 г.

От началото на годината са станали над 2200 тежки пътнотранспортни произшествия със 120 загинали и над 2700 ранени. Загиналите на пътя са по-малко с 42-ма души в сравнение същия период на миналата година, каза Любка Маринова, бивш говорител на "Пътна полиция". Тя поясни, че загиналите от началото на май също са по-малко в сравнение същия период на..

публикувано на 16.05.24 в 10:19
Народен театър „Иван Вазов“

В Народния театър връчват наградите за кино "Васил Гендов"

Наградите за кино "Васил Гендов“ ще бъдат връчени тази вечер от Съюза на българските филмови дейци на церемония в Народния театър "Иван Вазов". Повече от 20 игрални, документални и анимационни филми се борят за призове в различните категории. Националният фестивал на българското кино се проведе от 1 до 13 май в Дома на киното, като..

публикувано на 16.05.24 в 10:18
Кириакос Велопулос

Националистически лидер скъса Преспанския договор в парламента в Атина

Лидер на националистическа партия скъса в парламента в Атина Преспанския договор със Скопие. Реакцията му е свързана с дипломатическия скандал, предизвикан от новоизбрания президент Гордана Силяновска - Давкова, която при клетвата си нарече страната си само Македония. Лидерът на гръцката националистическа партия "Гръцко решение" Кириакос..

публикувано на 16.05.24 в 10:17

Черешоберът в Кюстендил започва със срещи по график по селата

Срещи по график започват в селата на Община Кюстендил преди старта на черешобера, обяви кметът инж. Огнян Атанасов. Целта е да се съдейства по прибирането и изкупуването на плодовете, за качеството на продукцията, по разкриването на изкупвателни пунктове и др. Ще се разясни на производителите какви са изискванията на изкупвачите,..

публикувано на 16.05.24 в 10:15

Байдън и Тръмп в пряк тв сблъсък на 27 юни

Президентът на САЩ Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп приеха поканата на телевизия Си Ен Ен да се изправят един срещу друг на първия предизборен дебат на 27 юни. Подобен сблъсък ще има и на 10 септември. На 27 юни Джо Байдън и Доналд Тръмп трябва да се срещнат в студиото на Си Ен Ен в Атланта, щата Джорджия, а..

публикувано на 16.05.24 в 10:10