Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Поставям етикатата в българската наука върху християнскта етика"

Доц. Катя Михайлова: Причина за плагиатските практики в науката е състоянието на безнравственост

Тя представи книгата си "Научна етика“

| Интервю
Снимка: Иван Русланов
"Причина за плагиатските практики в науката е състоянието на безнравственост и безценност на обществото. За много европейски политици е важно да бъдат доктори на науката. Не е само български феномен. Често те използват чужди мисли, защото е по-лесно". Това обясни пред БНР доц. Катя Михайлова. Тя представи книгата си "Научна етика“.

"В науката има изобилие от непочтени практики. Вероятно преподаваме тези неща. Затова в книгата съм представила достатъчно примерни ситуации, чрез които да проумеем кои са практическите неща, които може да променим, за тръгнем по по-хубав път". 

Етиката и свързаният с нея морал се намират в замисимост от времето и прострастното, в което се намират, напомни тя.
"Комунистическата етика, социалистическата етика са били характерни правила за мислене и чувстване. В момента има евроатлантическа етика – това са характерните канони на мислене, които се налагат по едната силно прапагандна линия в нашата страна". 

Основното е оново високо добро, към което би трябвало да се стремим, разясни доц. Михайлова в предаването "12+3".

"Опитах се до го потърся – то е това, което може да ни обедини. Аз мисля ,че се нарича Бог. Някой би го нарекъл трансцедентност, друг – Вселена или магическа сила. Така излизат различните земни етики".

Поставям етикатата в българската наука върху християнскта етика, посочи тя. 

"Защото България е православна и Европа е все още християнска". 

Цялото интервю на Петър Волгин с доц. Катя Михайлова може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Литва гласуват за президент

Литовците гласуват на президентски избори след кампания, доминирана от въпросите на отбраната, тъй като Вилнюс се стреми да укрепи сигурността си спрямо съседна Русия, предаде АФП. Балтийската република с население от 2,8 млн. души, която граничи със силно милитаризирания руски ексклав Калининград, се опасява, че може да бъде следващата жертва..

публикувано на 12.05.24 в 08:59

Международен ден на сестринството: Недостиг на близо 17 000 медсестри у нас

Държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяка лечебна структура, така че да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото изискване да се прилага за акушерки, рехабилитатори, лаборанти и други специалисти. Затова настояват от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във връзка с днешния Международен ден..

публикувано на 12.05.24 в 08:21

Златоград посреща гости на традиционния празник на чевермето

За 13-а поредна година Златоград посрещна гости от цялата страна и съседна Гърция на традиционния празник на чевермето. Между 10 и15 хиляди души на ден събира празника в най-южния град на Смолянска област. Днес е последният ден от тридневния празник. По установена традиция кметът на Златоград Мирослав Янчев, облечен в носия и с гайдата..

публикувано на 12.05.24 в 08:15

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина

Над 26 300 са потвърдените досега заявления за гласуване в чужбина за изборите за народни представители, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия. Заявления се приемат до 24 часа българско време на 14 май. Те служат за образуване на секции зад граница при подадени не по-малко от 40 заявления за конкретно място...

публикувано на 12.05.24 в 08:13
Основните кандидати на регионалните избори в Каталуния - Карлос Каризоса, Лая Естрада, Пере Арагонес, Салвадор Иля, Игнасио Карига, Йесика Албиак и Алехандро Фернандес.

Регионални избори в Каталуния

В Каталуния гласуват на регионални избори. Те са тест, както за подкрепата за движението за независимост, така и за испанския премиер Педро Санчес, който управлява с подкрепата на националистически формации. Според прогнозите Социалистическата партия на Каталуния ще спечели най-много гласове, но съставянето на правителство ще зависи от..

публикувано на 12.05.24 в 08:07
Гордана Силяновска

Гордана Силяновска - първата жена президент на РСМ, полага клетва

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова ще положи днес клетва пред парламента на страната, с което официално ще встъпи в длъжност Гордана Силяновска - Давкова ще е шестият президент на страната и първата жена, избрана на този пост. Тя спечели вота за държавен глава с 561 хиляди гласа срещу опонента си..

публикувано на 12.05.24 в 07:53

Томина неделя е, последният ден от Светлата седмица

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото от пещерата..

публикувано на 12.05.24 в 07:30