Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Марчева: Съдебната медиация може да се случи най-късно до края на 2024 г.

| Интервю
Снимка: pixabay.com

На 1 юли 2024 г. трябва да влязат в сила промените в Закона за медиацията, с които беше направена съществена крачка напред в налагането на този метод за извънсъдебно разрешаване на споровете. Медиацията по някои граждански и търговски дела стана задължителна. Времето беше дадено, за да могат да се подготвят съответните нормативни документи и достатъчен брой нови медиатори, които да поемат тази задача. Ангажимент към подготовката на правилата и около процедурата по избор на медиатори има съдийската колегия на ВСС. 
Даниела Марчева, която е неин член, изказа мнение пред БНР, че могат да се справят с тази задача до 1 юли, но: 

"Бихме могли да се справим. От страна на съдийската колегия се полагат максимално усилия. След приемането на наредбите предстои подборът на медиаторите и тяхното обучаване. Единственият проблем, който би могъл да отсрочи с няколко месеца след 1 юли 2024 г. истинското въвеждане на съдебната медиация, е проблемът със сградите, с разкриването на съдебните центрове и то в големите градове, като София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Бургас. В тези градове се очакват най-много дела за медиация. Там имаме проблеми със съдебните сгради и в момента се опитваме да намерим решение. На някои места трябва да се правят солидни ремонти". 

Според нея е напълно възможно да се случи най-късно до края на следващата година. Осигуряването на сградите е част от големия проект за въвеждането на съдебна медиация по Плана за възстановяване и устойчивост, уточни тя в предаването "Преди всички". По думите й в края на януари се очаква анализ за наличността на тези сгради. 

Има закон, в който е определено каква е ролята на ВСС, коментира Даниела Марчева. Тази конституционна уредба не забранява със закон да му бъдат въведени и други правомощия, посочи тя и добави мнението си, че по този въпрос няма колизия. 
"Успехът на тази реформа зависи от качествения подбор на съдебни медиатори и от тяхното обучение, което е допълнително и надграждащо", категорична бе Марчева. И добави: 

"Близо 20 години след приемането на Закона за медиацията продължава да цари хаос както в избора на медиатори, в тяхното обучение, в контрола върху обучението, във всички останали стандарти, които би трябвало да спазват медиаторите. Това беше основната причина, поради която решихме, че трябва да има обособена група в съдебните центровете по медиация, за да може да се гарантира качеството на провежданата медиация". 

По думите й много се разчита и на пенсионираните съдии, които могат да се включат в този процес.

Тя посочи, че през 2022 г. между 60 и 70 хил. са делата, които постъпват в районните съдилища в страната.
Според нея процесът няма да се забави при евентуално трансформиране на ВСС и влизането на нови хора:

"Оттук нататък пътят е очертан и е съвсем ясен. Следва да се извършат определени фактически действия". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повишена избирателна активност в Плевен, ГЕРБ-СДС печели

ГЕРБ–СДС е първа политическа сила на изборите в Плевен. С повишена избирателна активност в 15-и МИР избират осем депутати за 51-вото Народно събрание. За ГЕРБ-СДС са гласували 18 380 от общо гласувалите 80 834 в областта. Втора сила е "Възраждане"– бюлетини за тях са пуснали 10 414 избиратели, следва "ДПС – Ново начало" с 9844 гласа...

публикувано на 28.10.24 в 19:49

19 часа трябваха за обявяване на резултатите от изборите в област Монтана

19 часа след приключване на изборите снощи обявиха окончателните резултати в област Монтана. Първа политическа сила е ГЕРБ – СДС. ДПС - Ново начало е с 2000 гласа повече от вота през юни и са втори на по-малко от процент от първото място. Протокол от една от секциите в село Медковец забави много обявяването на крайните резултати от вота в област..

публикувано на 28.10.24 в 19:29

БСП е първа политическа сила в Трекляно

БСП събира за пореден път най-много гласове на изборите в най-малката община Трекляно - 113, сочи окончателното преброяване на гласовете в 9-те секции. Избирателите по списък в 19-те села са 448, изирателната активност е над 50%. Вотът в общината е преминал спокойно, без никакви проблеми и инциденти. Откакто се правят избори, в..

публикувано на 28.10.24 в 19:21

ЦИК отчете избирателна активност от близо 39%

След отчитането на всички секционни протоколи изчислената избирателна активност вчера е 38,94 на сто, съобщиха от Централната избирателна комисия. От ЦИК правят уточнението, че данните може да се променят след повторното преброяване. Според междинната информация правото си на вот са упражнили 2 милиона 570 639 души. Спрямо изборите на 9 юни..

публикувано на 28.10.24 в 19:14

"Възраждане" и "Величие" с реакции след обявяването на окончателните резултати от изборите

Две от партиите, които участваха във вчерашните поредни предсрочни парламентарни избори, публикуваха свои коментари в социалните мрежи. Окончателно: 8 партии влизат 51-вото НС при 100% обработени протоколи Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов изрази благодарност на 325 000, както той се изразява, "възрожденци", които са дали гласа си за..

публикувано на 28.10.24 в 19:08
Виктор Орбан

Орбан: България е готова да направи последните си стъпки за Шенген, Унгария ще продължи да я подкрепя

"България е готова да направи последните си стъпки за Шенген. Унгария ще продължи да подкрепя България и българския народ в техните усилия", написа унгарският премиер Виктор Орбан в мрежата "Екс" (Х, преди Twitter). В поста си той отправя поздрави към ГЕРБ и лидера на партията Бойко Борисов за победата на вчерашните парламентарни избори...

публикувано на 28.10.24 в 19:00

Многохиляден протест в Тбилиси

Многохилядна протестна демонстрация започва тази вечер в столицата на Грузия Тбилиси, след като опозицията и президентът Саломе Зурабишвили обявиха проведените в събота избори за "откраднати". Управляващата партия "Грузинска мечта" се обяви за категоричен победител с 54 процента от гласовете.   Протестиращите носят грузински и европейски знамена и вече..

публикувано на 28.10.24 в 18:52