Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Заложено е в приходната част за 2025 г. Проверено е в документацията, качена на сайта на Народното събрание"

Светлана Боянова, Аграрна камара: Не е фалшива новина намерението за продажба на държавна земеделска земя

"Това е държавна поземлена собственост, не е на Асен Василев и това не може да бъде само негово решение"

| Интервю
Снимка: Савина Спасова
Българската аграрна камара изрази несъгласие със заявеното намерение за продажба на земеделски земи от Държавния поземлен фонд.

"Държавата трябва да пази своята земеделска земя. Единстено, когато се налага да се обещетяват граждани, може да служи за поименни компенсационни бонове", обясни пред БНР Светлана Боянова, изпълнителен директор на Аграрната камара.

Това не е фалшива новина, заяви тя.

"Не е заложено като приход в Бюджет 2024, но е в приходната част за 2025 г.  - в частта "Други“, намира се на страница 13 в Програмния бюджет на Министерството на земеделието и храните.  Проверено е и е видяно в документацията, качена на сайта на Народното събрание. Самият факт, че се прави по този непрозрачен начин идва да покаже, че нещо не  е както трябва"

Когато Мирослав Найденов беше земеделски министър, отново темата излезе на дневен ред, но той беше спрян бързо.

"Проблемът е в това, че има законова възможност да се проведат търгове за продажба. Дали е целесъобразна, етична и морална е друг въпрос. Едва ли в момента има такава крещяща нужда за бюджета, че да се прибягва до продажба на земеделска земя. Мотивът, че няма достатъчно пари за 2024 -та не издържа, защото той го е казал като намерение за 2025 -та. Явно целите са съвсем други. Той трябва да каже какви са". 

Държавният поземлен фонд в момента е от 2 милиона и 200 хиляди декара, посочи Боянова. От него годишно в хазната влизат 90 милиона от наеми и ренти.

"600 хиляди не са много пригодни за земеделска дейност. Важно е да не се дава възможност за субективно определяне на земите, които да бъдат предлагани на такива търгове за продажба. При продажба може да се промени предназначението на земите.

Това е държавна поземлена собственост, не е на Асен Василев и това не може да бъде само негово решение. Държавата е един актив, който не може да бъде в разпореждането само на един човек. Радвам се на реакцита на Министерството на земеделието. Ако те не бяха реагирали с такова становище, нямаше и да разберем, че става въпрос за такова намерение.

Това е един пример как не трябва да се прави политика. Надявам се след като тези намерения бяха разкрити, това да бъде възпиращо".

Цялото интервю на Даниела Големинова със Светлана Боянова може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов

Стоянов поиска драстично увеличаване на глобите за пътни нарушения и отнемане на шофьорските книжки

Драстично увеличение на глобите за пътни нарушения и по-често отнемане на шофьорски книжки поиска вътрешният министър Калин Стоянов след тежкия инцидент в Пловдив. Според Стоянов катастрофиралият автомобил може да се е движел с 200 километра в час. Според анализ на МВР последните тежки инциденти у нас са дело на самокатастрофирали млади..

публикувано на 14.05.24 в 13:08

Последната дума за новата организация на движение в центъра на столицата ще е на експертите

Кметът на София Васил Терзиев ще се съобрази с мнението на експерти, за да вземе решение дали да се въвежда новата организация на движение на столичните булеварди "Патриарх Евтимий“ и "Фритьоф Нансен“. Това коментира днес председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров. От 29-и април жители на района протестират срещу проекта за..

публикувано на 14.05.24 в 13:02
Цветомир Петров

Столичната община ще предостави на СДВР терен за паркинг в "Красна поляна"

Председателят на Столичния общински Цветомир Петров заяви, че Столичната община ще предостави общински терен в район "Красна поляна" за нуждите на СДВР, където ще се съхраняват иззети превозни средства.  В момента теренът е превърнат в незаконно сметище:  "Ежедневно тук се горят множество отпадъци, замърсяват въздуха и околната среда. Цялостната идея на..

публикувано на 14.05.24 в 12:50
Грант Шапс

Лондон: От огромно значение е Путин да не спечели войната в Украйна

От огромно значение е Владимир Путин да не спечели войната в Украйна, заяви британският министър на отбраната Грант Шапс в интервю за Би Би Си. Шапс, който информира, че е разговарял с украинския си колега Рустем Умеров, за да обсъдят ситуацията в Харков, изтъкна, че нещата в Украйна в момента са "много деликатни" и че светът е бил..

публикувано на 14.05.24 в 12:47

Доц. Петя Трифонова: Магнитните бури не могат да нанесат сериозни вреди на човешкото здраве

Магнитните бури не могат да нанесат сериозни вреди на човешкото здраве . Това обясни пред БНР доц. Петя Трифонова от Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.  "Има обаче метеочувствителни хора, които усещат тези промени. Те трябва да се консултират с лекар или да останат в режим без много натоварване".  В..

публикувано на 14.05.24 в 12:45

Разпитват 111 свидетели по делото за смъртта на бургаските полицаи

Бургаският окръжен съд даде ход на делото срещу сириеца Омар Аднан, който е обвинен за смъртта на двама полицаи. Случаят е от 25 август 2022 г., когато Аднан управляваше автобус с нелегални мигранти, с който блъсна на кръгово кръстовище в Бургас полицейски автомобил, препречил пътя му. Престъплението е квалифицирано в обвинителния акт като..

публикувано на 14.05.24 в 12:42

Протест на таксиметрови шофьори в София

Около 20 таксиметрови автомобила се включиха в протест, организиран от Националния таксиметров синдикат в знак на несъгласие със закриването на стоянки в София. Според изчисления на Синдиката към септември миналата година в бюджета на Общината са постъпили над 26 милиона лева авансово платен данък за таксиметрова дейност в столицата...

публикувано на 14.05.24 в 12:14