Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Петков след 50 години катерене: Винаги границата може да се отмести още

5
На скалите край Банско
Снимка: Таня ИвановаНа 24 ноември, в рамките на Банско филм фест, големият български алпинист Николай Петков отбеляза 50 години спортна кариера, която продъжава и днес. В презентацията си той разказа за по-значимите си постижения, паметни срещи, приятелства и свръзки.


Започва да се катери през 1973 г., на 14-годишна възраст, със своя съученик Иван Масларов - Байно. Първият рапел бил на Белидие Хан, с въже за пране. После, в срещите си с по-опитните катерачи от клуб “Планинец” (впоследствие Петков е негов дългогодишен председател), двамата с Байно попиват опит.


“Така стана, че когато по-късно изкарах курса по алпинизъм, вече бяхме направили доста сериозни изкачвания”, спомня си Петков в интервю за БНР.


Само 5-6 години след началото правят първия си премиерен маршрут на Враца. Пропускат първата национална експедиция до осемхилядник - Лхотце, 1981 г., защото по онова време отбиват задължителната казарма. След обявяването на експедицията до Еверест решават да направят "някое забележително изкачване" - първото българско зимно преминаване на голяма стена в Алпите - Северната стена на Матерхорн, осигурява място в националния отбор.


Голямата зала на читалището в Банско

Снимка: Александър Пенков


През 1984 г. Николай Петков и Кирил Досков достигат Еверест по най-трудния маршрут, Западния гребен, като правят пълен траверс, слизайки от юг. След тях никой не успява да повтори това постижение вече почти 40 години.


В десетилетията след това Петков прави изкачвания на големи стени и върхове на всички континенти. Финансови причини го спират да влезе в първата десетка на хората в света, изкачили континенталните първенци (експедиция до връх Винсън в Антарктида се оказва твърде скъпа, особено по онова време, 90-те години на миналия век, когато България преживява трудни времена в икономически и политически план).


С минимални средства са организирани почти всички следващи експедиции. През 1997 г. с Тончо Тончев правят първо българско изкачване на осемхилядник в алпийски стил - Дхаулагири. През 2004 г. изкачва отново Еверест, но от север. Така Николай Петков става единственият човек в света, обходил и трите ръба на най-високия връх. Изкачва също Нанга Парбат и Гашербрум I (първо българско изкачване).


С полския катерач Маршин Томашевски в Банско

Снимка: Таня Иванова


От седемхилядниците най-значимо е изкачването му на връх Комунизъм (днес Исмаил Самани) в Памир, през 1986 г., в рамките на национална експедиция. Тогава преминават огромната, 2500 м висока Южна стена на върха. Това е първо изкачване на висок връх по стена от българи.


Автор е на нови маршрути в Каракорум, Гран Каньон (САЩ), Антарктида, Африка, България - общо над 400.


От ляво надясно: Дойчин Боянов, Волфганг Наирц, Николай Петков

Снимка: Антонио Вълчев


Непрежалима остава за него загубата на партньорката му София Фотева, която загива при падане на Лакатник през 1999 г., и на Иван Масларов, загинал отново при падане на скалите край Враца през 2014 г.


Днес, на 65 години, с две изкустени стави, Николай Петков продължава да се катери и да крои планове за нови катергории на трудност и нови експедиции, макар да признава, че вече няма желание да търси финансиране. Всяка година организира катерачна среща, която е и държавно първенство по скално катерене - съпроводено с направата на 20-30 нови маршрута. Поддържа и най-посещавания катерачен сайт в България - climbingguidebg.com. Заместник-председател е на Българската федерация по катерене и алпинизъм. Почетен гражданин на София.


На сцената на фестивала

Снимка: Александър Пенков


Интервю с Николай Петков, свързано с “50 години спортна кариера”, можете да чуете в звуковия файл.

---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

25.2.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 25.2.24 година.

публикувано на 25.02.24 в 08:15
Големият таван на Riders on the Storm

Екстремните спортове 18 - 24 февруари 2024

Четирима топ алпинисти записаха историческо и дълго чакано изкачване в Патагония. Белгийците Шон Вилануева, Нико Фаврес, Сиб Ванхей и американският фотогаф Дрю Смит осъществиха първото свободно преминаване на култовия маршрут "Riders on the Storm" (1300 м, 38 въжета, 7с+, А3) на Централната кула (2460 м) на Torres del Paine.  Това се е случило на..

публикувано на 24.02.24 в 15:46
Адам Ондра

Екстремните спортове 4 - 18 февруари 2024

Чехът Адам Ондра изкатери вероятно най-трудния от психическа гледна точка трад маршрут в света. Това е второ преминаване на линията “Bon Voyage” 9a (E12) trad на James Pearson. Категорията би следвало да значи, че всяко падане, въпреки осигуровките, може да е фатално. Маршрутът се намира във Франция, където Ондра е на катерачен трип и “отмята” 8с-та..

публикувано на 18.02.24 в 12:17

18.02.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 18.02.24 година.

публикувано на 18.02.24 в 08:15
Законите на Мърфи

11.02.2024 г. Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 11 февруари2024г. Водещ - Даниела Якова. 

публикувано на 12.02.24 в 09:27

Иван Абаджиев - силата на духа

На днешния 12 февруари е роден големият български треньор и спортист Иван Абаджиев. Започва да тренира вдигане на тежести през 1953 г. в категория до 67,5 кг. В тази категория участва на световното първенство в Мюнхен през 1955 г. През същата година завършва Висшия институт за физическа култура (днес Национална спортна академия).  На световното..

публикувано на 12.02.24 в 03:00

35 години от създаването на КТ "Подкрепа"

Днес се навършват 35 години от създаването на КТ "Подкрепа". На 8-ми февруари 1989-а година синдикатът е основан по идея на доктор Константин Тренчев и негови съмишленици, като първоначално е сдружение за защита на основните трудови и социални права на интелектуалците.  Синдикалистите отбелязват рождения ден на организацията в централата..

публикувано на 08.02.24 в 15:32