Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов анализ: Недостиг на общопрактикуващи лекари, психиатри, медицински сестри...

Снимка: Pixabay

Съветът за икономически анализи публикува анализ, посветен на недостига на медицински специалисти в здравеопазването в България.  Проучването ще бъде представено днес следобед в НС.

Анализът представя основни факти относно осигуреността с медицински специалисти у нас. Резултатите показват, че в България броят на лекарите на 100 000 души население през 2021 г. е по-висок от изчислената за разглежданите европейски държави медиана. Има обаче два специфични дефицита: недостиг от приблизително 1000 общопрактикуващи лекари и недостиг от над 460 психиатри. 

Автори на изследването са Ралица Симеонова-Ганева и Калоян Ганев. За предаването 12+3 по "Хоризонт" Симеонова-Ганева обобщи:

"Преди 10 години установихме за първи път, че в дългосрочен план ще имаме проблем с медицинските специалисти. Това е така, защото нашата икономика, нашата държава все повече се доближава до европейските и ако искаме европейско здравеопазване, имаме нужда от специалисти, които да работят в системата. 2019 година актуализирахме прогнозите за пазара на труда и тези дефицити се очертаха още по-големи. Тогава взехме решение да задълбаем по темата и да се опитаме да измерим недостига в дълбочина, използвайки данни на "Евростат" за всички държави-членки на ЕС.

Първият извод е, че имаме изключително сериозен проблем с недостига на медицински сестри. Вторият основен извод е, че, за разлика от много анализи на всички, много от които твърдят, че ние имаме достатъчно лекари, ние установяваме, че лекарите не са достатъчно, ако разгледаме отделните специалности. Има дефицит от лекари на регионално ниво. В някои области имаме дефицит от специалисти, най-вече от общопрактикуващи лекари - те не достигат с 1000, а ние имаме около 4000 общопрактикуващи лекари в момента. Имаме нужда от 25% отгоре. Имаме и много остър дефицит от психиатри". 

"Нямаме област, в която да не липсват общопрактикуващи лекари, за да осигурим качеството на здравеопазване, което се предоставя в европейските страни. За бенчмарк ние не взимаме средноевропейски стойности на показателите, ползваме медианната стойност...".

Медианната стойност е брой лекари и медицински специалисти на 100,000 души от населението, която разделя страните в Европа на 2 равни части и половината от държавите-членки в ЕС имат по-ниска стойност на показателя. Точно това е референтната стойност, обясни Ганева. Така например населението на област Плевен е относително по-малко, затова то е обезпечено с общопрактикуващи лекари. По същия начин има достатъчно психиатри в област Ловеч, но те обслужват и населението от други области. 

"Със сигурност образователната система днес не може да компенсира изтичането на кадри от системата".

"Интересът към някои специалности е твърде малък", отчита изследването. Например годишно специализация придобиват десетина психиатри, а липсват 460. 

"Пазарната организация на здравеопазването е такава, че има стимули да се завършват определени специалности и няма стимули да се завършват други". Пример за популярни специалности са пластичната хирургия или кардиологията, а за нежелана - вътрешните болести. 

"Общопрактикуващите лекари са свръхнатоварени, именно защото са крайно недостатъчни. Това е ситуацията и с медицинските сестри".

Възможните решения са в няколко посоки. Необходими са спешни решения за формиране на човешки капитал по отношение на всички специалисти по здравни грижи, както и подобряване на материалната база в медицинските ВУЗ. 

"Трябва много сериозно да се помисли как можем да върнем, частично дори, лекарите и сестрите, които напуснаха България. Как можем да ги привлечем обратно. Освен това трябва да се замислим дали можем да привлечем студенти от българската диаспора в чужбина, за да подсилим капацитета на системата".

Решаването на проблемите с недостига на медици в по-слабо развитите области е свързано с подобряване на качеството на живот в тези области.

Трябва да се помисли и за връщане в системата на лица, които са я напуснали - квалифицирани специалисти, които не са упражнявали професията си отдавна.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бойко Борисов

Б. Борисов: Доверието между партньорите в управлението е паднало до степен на "ледена епоха"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че доверието между партньорите в управлението е паднало до степен на "ледена епоха". Той участва в Академия на младежката организация на партията в Плевен. "Оттук насетне чакаме оценките на министрите. Има някаква комуникация между нас, но вече доверието е паднало до "ледена епоха". Всяка дума е премерена,..

публикувано на 24.02.24 в 13:34
Копринка Червенкова

Копринка Червенкова: Меморандумът е абсолютен брътвеж

Меморандумът на ПП-ДБ е абсолютен брътвеж , изказа мнение пред БНР журналистът Копринка Червенкова. "Там не се говори толкова за политическа отговорност, там се говори за правила, по които ще се раздели властта . Всичко това е обвито в много думи. Написано е така, че на Борисов да му писне да чете и да каже "Добре, давайте да подписваме" . Тук..

публикувано на 24.02.24 в 13:23
Ахмед Доган

Евроизборите - тест за реформиране и готовност за участие на ДПС в политическия живот на България и в ЕС

За ДПС предстоящите евроизбори ще бъдат тест за реформиране и готовност за участие в политическия живот на България и в ЕС. Това заявява в приветствие към делегатите на 11-а Национална конференция на ДПС почетният председател Ахмед Доган. Той заявява, че задачата е да се разшири периферията и да се покаже тежестта и престижа на ДПС на фона на..

публикувано на 24.02.24 в 13:08

ПП-ДБ осъжда войната на Русия в Украйна в декларация

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" внесе в Народното събрание декларация, в която се осъжда войната на Русия срещу Украйна.  Според депутатите  от ПП-ДБ парламентът трябва да се солидаризира с Европейския парламент и да потвърди определението на Руската федерация като държава, подкрепяща тероризма, както и да..

публикувано на 24.02.24 в 13:07
Риши Сунак

Лондон подкрепи Украйна, дава 250 млн.паунда за снаряди

Политическите лидери в Обединеното кралство потвърдиха подкрепата си за Украйна  в деня  на втората годишнина от  нахлуването на Русия. Премиерът Риши Сунак каза, че Великобритания е готова да направи "каквото е необходимо" и обеща почти 250 милиона  паунда  за производство на артилерийски снаряди. Целият политически спектър застава твърдо..

публикувано на 24.02.24 в 12:59

Мартина Новакова: "Паноптикум" представя много гледни точки към една и съща история, към един и същи предмет

Днес и утре от 19 часа ще се състои премиерата на "Паноптикум" - театър на предметите в регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала". "Паноптикум" разказва историята на предметите на един човек и всъщност историята на този човек чрез предметите му. Той е една къща-музей , в която всеки може да открие себе си и да преосмисли..

публикувано на 24.02.24 в 12:39

Коментар на Петър Волгин: "Мумурандум" и Шехерезадини вълнения

През тази седмица набедените за особено интелигентни формации ПП и ДБ сътвориха един меморандум, в който, на практика, призоваваха коалиционните си партньори от ГЕРБ и ДПС най-накрая да седнат и да си разпределят окончателно порциите във властта. Между другото, народният гений моментално промени името на въпросния документ и го кръсти "мумурандум"...

публикувано на 24.02.24 в 12:30