Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Пейчева: Вече осъзнах какво постигнахме

Ръководството на БФШ 2022 подава оставка на 13 декември

| обновено на 30.11.23 в 11:56 | Интервю
Гергана Пейчева на европейското първенство в Будва.
Снимка: Личен архив

Европейската шампионка по шахмат с отбора на България Гергана Пейчева говори за първи път след титлата, спечелена на 20 ноември в Черна гора.

В интервю за Любомир Тодоров за „Хоризонт до обед“ 20-годишната столичанка разказа за последната партия, в която победата на Гергана донесе златните медали, както и емоциите си след успеха.

„След последната партия, която беше много дълга, не успях да осъзная какво сме постигнали. Сега, след като успях да си почина малко, съм много щастлива от успеха. Партията срещу грузинката беше доста напрегната. Минах през загубена позиция, тъй като по средата на играта не видях един ход. Доста дълго време се борех да се върна в играта, дествително имаше доста груби грешки от двете страни, това беше последна партия, имаше натрупана умора и напрежение. Аз успях да се възползвам от нейните грешки и да стигна до победата. В момента, в който съперничката произведе дама вече виждах как печеля партията и това ни най-малко не ме притесни“, разказа Пейчева.

Пейчева с купата на шампионките

Българката обясни и каква е системата на университетския шахмат в Съединените щати и по-специално в Далас, където учи втора година Бизнес мениджмънт. Гергана обясни как и защо е седнала зад дъската на 64-те квадратчета и кой е любимият ѝ дебют.

Пейчева планира участие в световното първенство на рапид в Самарканд, Узбекистан, от 26 до 30 декември.

За това първенство имат амбиции да играят към момента още световната шампионка в този вид шах от 2012 година Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Надя Тончева и Иван Чепаринов. Не е ясно обаче ММС дали ще финансира нашите шахматисти.

Лицензираната от министерството Българска федерация по шахмат 2022 с председател Васил Антонов свиква общо събрание на 13 декември в Плевен, на което целият Управителен съвет, включително и Антонов ще подаде оставка. Предвижда се и избор на нов УС и председател.

Клубовете са озадачени от тази покана, която са получили и не е ясно дали БФШ 2022 ще продължи да съществува и ще продължи лиценза си или той ще бъде даден на Българска спортна федерация по шахмат с председател Милен Василев, която осигури получаването на „уайлд кард“ за Будва и намери спонсори за участничките.

Чуйте още от Гергана Пейчева в звуковия файл.

По публикацията работи: Любомир Тодоров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ига Швьонтек

Ига Швьонтек и Жасмин Паолини ще си оспорват титлата на Откритото първенство на Франция

Полякинята Ига Швьонтек и италианката Жасмин Паолиини се класираха за финала на Откритото първенство на Франция по тенис при жените. Жазмин Паолини надигра категорично Мира Андреева с 6:3, 6:1 на полуфиналите и за първи път в кариерата си ще играе на финал в турнир от Големия шлем.  В спора за трофея 28-годишната италианка ще срещне трикратната..

публикувано на 06.06.24 в 19:57

НСА и общините Столична, Кюстендил и Банско с инфраструктурен проект за над 58 милиона лева

Проект за над  58 800 000 лева  за развитие на спортна инфраструктура представиха днес ръководството на Национална спортна академия "Васил Левски" и общините - Столична, Кюстендил и Банско.  Близо 49 милиона от средствата са безвъзмездни по европейско финансиране по програма за развитие на регионите, а останалите 10 милиона  са съфинансиране осигурено от..

публикувано на 06.06.24 в 19:50

Лудогорец започва лятната си подготовка на 10 юни

Лудогорец започва лятната си подготовка на 10 юни.  Същия ден футболистите се събират на режим в София, като в следващите три дни шампионите ще тренират в столицата, като междувременно ще минат на медицински изследвания и фитнес тестове. На 12 юни в 14,00 ч. в хотел "Зу" в София Лудогорец ще даде пресконференция.  На 14 юни отборът заминава за..

публикувано на 06.06.24 в 18:38

Церемонията по връчването на Златната топка ще се проведе на 28 октомври в Париж

Най-престижната церемония по връчването на индивидуалните награди в световния футбол, Златната топка, ще се проведе в Париж на 28 октомври, съобщи новият организатор на събитието УЕФА. Номинациите ще бъдат обявени на 4 септември, което ще позволи на гласуващите в анкетата да вземат предвид Европейското първенство и Копа Америка по футбол за мъже и..

публикувано на 06.06.24 в 18:03

Клубовете от Висшата лига на Англия гласуваха за запазването на системата ВАР

Клубовете от Висшата лига на Англия подкрепиха решението да запазят системата за видеоасистент съдии (ВАР) през следващия сезон на годишното си общо събрание. Това съобщиха от пресслужбата на лигата. Според "Дейли Мейл" гласуването е било 19:1 в полза на запазването на ВАР. Висшата лига възнамерява да приложи следните подобрения на ВАР: намаляване на..

публикувано на 06.06.24 в 17:40

Зверев е последният полуфиналист на "Ролан Гарос"

Александър Зверев е последният тенисист, който достигна до полуфиналите на "Ролан Гарос". Германецът победи Алекс де Минор с 6:4, 7:6(5), 6:4 в тричасова битка. Първият сет бе интригуващ. Двамата тенисисти размениха ранни пробиви, но никой не успя да се откъсне в резултата. Ключов се оказа седмият гейм, в който Зверев за втори път проби подаването..

публикувано на 06.06.24 в 05:55
Илиян Радулов

Илиян Радулов стартира с успех на турнир в Кордоба

Илиян Радулов се класира за втория кръг на турнир по тенис в испанския град Кордоба с награден фонд 25 хиляди долара. Стартиралият от квалификациите Радулов преодоля първия кръг след успех с 6:3, 2:0 и отказване на представителя на домакините Алберт Педрико Кравцов след 53 минути игра. Българският тенисист изостана с 1:3 в първия сет, но..

публикувано на 05.06.24 в 21:23