Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Египет и Катар: Продължават разговорите за удължаване на примирието Израел - "Хамас" с още два дни

Израелският заложник Итай Джерби е посрещнат от майка си при пристигането си във военната база Хацерим в Израел, след като е бил държан за заложник от "Хамас" в ивицата Газа - 29 ноември 2023 г.
Снимка: АП/БТА

Примирието между Израел и палестинското движение "Хамас" в ивицата Газа беше удължено с още един ден, но беше разклатено от нападение в Ерусалим, при което загинаха трима души. Очаква се освобождаването на още една група заложници в замяна на палестински затворници.
Решението за удължаване на примирието бе помрачено от инцидент в Йерусалим, при който двама нападатели откриха стрелба на автобусна спирка в сутрешния час пик. Трима души са загинали, а осем - ранени, преди нападателите да бъдат неутрализирани. "Хамас" потвърди, че нейни членове стоят зад атаката.

Малко след нападението израелският премиер Бенямин Нетаняху отново заяви решимостта си да продължи офанзивата срещу "Хамас" в ивицата Газа. 

"Зарекох се да унищожа "Хамас", нищо няма да ни спре. Ще продължим войната, докато постигнем трите си цели - да освободим всички заложници, да елиминираме "Хамас" и да го премахнем като заплаха за нас в Газа."

Американският държавен секретар Антъни Блинкън, който е на третото си посещение в региона от началото на конфликта, заяви, че инцидентът припомня, че "Израел и израелците се сблъскват всеки ден с терористичната заплаха".

Блинкън е призовал Израел да осигури безопасността и хуманитарните нужди на палестинските цивилни в южната част на ивицата Газа преди да възобнови бойните действия.

Израелското правителство съобщи за двама освободени заложници, които са били предадени на Червения кръст, като се очаква "Хамас" да пусне още осем души.

Египет и Катар заявиха, че продължават разговорите за удължаване с още два дни на примирието. Според израелски представител това ще се случи, само ако "Хамас" се ангажира да освободи всички жени и деца сред заложниците.

Палестински източник твърди, че се договарят различни условия за освобождаване на израелски мъже, не както досега - бяха пускани по трима палестински затворници срещу всяка израелска жена или дете. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Пеканов

Атанас Пеканов: България се е отказала да се бори за реформите и инвестициите по ПВУ

България се е отказала да се бори за реформите и инвестициите по Плана за възстановяване и развитие (ПВУ). Това заяви пред БНР Атанас Пеканов, бивш служебен вицепремиер по еврофондовете, и уточни: "При правителството "Денков" имаше мнозинство в парламента, за да се гласуват законите, свързани с Плана, но не се направи това. Ще разберем, че е..

публикувано на 07.07.24 в 10:06

Президентският дворец в Никозия вече е с нулеви отпадъци за депониране

Президентският дворец в Никозия стана първата правителствена сграда в Кипър с нулеви отпадъци за депониране. Екосертификатът бе връчен на първата дама на Кипър, по чиято инициатива бяха извършени промените. Президентската сграда днес е "зелена", отпадъците в нея са намалени с повече от 90% и е приложено пълно рециклиране, отчете реализацията..

публикувано на 07.07.24 в 09:19

Броят на загиналите по пътищата е по-нисък в сравнение с миналата година

Броят на загиналите по пътищата у нас продължава да е по-нисък в сравнение със същия период на миналата година. Това обясни за БНР експертът по пътна безопасност Любка Маринова. "България е сред държавите, която е с най-лоши пътища, най-много жертви при катастрофи на един милион. За миналата година са 82-ма на един милион, даже сме вече и..

публикувано на 07.07.24 в 08:57

Национално състезание по първа помощ на БЧК

Днес ще се проведе 11-ото Национално състезание по първа помощ на Българския младежки червен кръст. В събитието се очаква над 200 доброволци от цялата страна и 20 екипа с участници на възраст между 15 г. и 19 г. да покажат уменията си за оказване на първа долекарска помощ и реакция при бедствия.

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите

С понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната започна юли месец, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата..

публикувано на 07.07.24 в 08:52

Студенти от военните училища и цивилни висшисти с възможност за военно обучение

Студенти от военните училища и български граждани с гражданско висше образование, ще могат да минават едногодишно обучение по военно дело. След това те могат да станат офицери от резерва. Това е едно от предложенията на Министерството на отбраната за решаване на въпроса с недостига на резервисти. Предложението за обучение по военно дело ще е..

публикувано на 07.07.24 в 08:47
Катедрален храм „Света Неделя“

Продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит

Продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит в столичния храм "Света Неделя". Митрополитската катедрала днес чества своя храмов празник. Празничните богослужения започнаха от рано сутринта с утреня от 7:35 часа и със света божествена литургия от 9.30 часа, оглавена от предстоятеля на..

публикувано на 07.07.24 в 08:38