Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролни срещу зелени интереси на COP28 в Дубай

| Интервю
Снимка: Фотоколаж: Силвия Петрова

Конференцията за климата КОП28 в Дубай беше открита тази седмица на фона на война в Близкия Изток, неукрепнала след пандемията световна икономика и нарастваща подкрепа за политици, настроени скептично към изменението на климата - от Нидерландия до Аржентина. “Върхът на сладоледа” беше изтичането на документи, според които ОАЕ са възнамерявали да използват позицията си на домакин, за да обсъждат споразумение за доставка на петрол и газ с десетки страни. Президентът на КОП28 Султан ал Джабер категорично отрече твърденията и определи документите като “фалшиви, неистински, неточни”. Фактът, че една от най-големите производителки на петрол и природен газ ръководи световните преговори за климата превръща конференцията в една от най-противоречивите, провеждани някога. Може ли в такава среда световната икономика да поеме по-категорично в зелена посока?

Pexels/Ketut Subiyanto

Обединените арабски емирства не са първата богата на петрол държава, която домакинства среща на високо равнище за климата - Катар организира 18-ото издание на конференцията през 2012 година. Но за първи път председателстващ климатичните преговори е човек, който също така е и изпълнителен директор на една от най-големите компании за изкопаеми горива - Националната петролна компания на Абу Даби, или Adnoc.

Над 100 европейски и американски законодатели по-рано тази година поискаха Султан ал Джабер да бъде освободен от функцията си на конференцията. А тази седмица Би Би Си и независими журналисти от Центъра за информиране за климата (Centre for Climate Reporting) съобщиха, че Обединените арабски емирства имат намерение да използват срещите по време на форума, за да предлагат сделки за нефт и природен газ на чужди правителства, сред които тези на Китай, Германия, Бразилия и Египет.

"Уверявам ви, че никога не съм виждал тези теми за дискутиране, за които се твърди и не съм повдигал подобни въпроси по време на дискусиите", беше реакцията на Султан ал Джабер.

Коментарът на “Грийнпийс интернешънъл” в лицето на старши политическия консултант Каиса Косонен:

"Документите, с които са се сдобили Би Би Си, показват, че екипът на председателството е подготвил теми за разискване, отнасящи се не само до дневния ред на климатичната среща на върха, но също и до частни въпроси, свързани с Националната петролна компания на Абу Даби и компанията за възобновяема енергия на страната, чийто изпълнителен директор пак е Ал Джабер. Ако те са били обсъждани, това очевидно е нарушение на правилата за безпристрастност на климатичната конференция. Зад думите трябва да стоят действия - били те правилни или грешни. Това, което трябва да видим тук, е отдаденост на Парижкото споразумение за климата, към ограничаването на по-нататъшното затопляне на планетата и искреност в подкрепата на целта за по-бързо преобразуване на енергийната система, отдалечавайки се от изкопаемите горива и към възобновяемата енергия."

В деня на откриването на КОП28 беше обявено споразумение за създаване на фонд за компенсации на уязвимите от климатичните промени държави и понесените от тях загуби и щети. По тази идея се работи вече две години - откакто беше представена за първи път на КОП26 в Глазгоу.

"Това е важен сигнал, който уязвимите държави очакваха, и означава, че те вече могат да кандидатстват за пари от този фонд. През следващите дни със заявките на политическите лидери в Абу Даби ще получим представа дали това споразумение ще е стабилно и в какво точно се коренят разногласията между различните държави."


И все пак - фактът, че Султан ал Джабер е президент на форума не подкопава ли правдоподобността и почтеността на преговорите?

"Разбира се, това е голям проблем, който не се ограничава до настоящото председателство на КОП. Смущаващо е, но интересите на индустрията на изкопаемите горива присъства все по-силно на климатичните срещи на върха. Миналата година имаше над 630 регистрирани нейни лобисти. Обединените арабски емирства имаха най-много сред тях. Не бива да се позволява индустрията на изкопаемите горива да подкопава световните климатични преговори и да отслабва действията на международно равнище за справяне с промените в климата. Справянето с това трябва да е както на ниво национална политика, така и на ниво ООН. Климатичната конференция на ООН трябва бързо да въведе рамка за отчетност, включително политика по отношение на конфликта на интереси, за да се сложи край на подкопаването на общественото доверие към ООН."

Pixabay/drpepperscott230

Въпреки стимулите във вид на стотици милиарди долари за зелена енергия в Съединените щати, Рамковата конвенция на ООН за измененията на климата съвпадна с организирането на търгове за проучване на залежи на нефт и природен газ в американския щат Уайоминг. Предстоят такива и в Ню Мексико, Оклахома, Невада, Северна Дакота и Юта...

"Това ни напомня, че вниманието се съсредоточава предимно върху страните производителки на петрол в Близкия изток, но всъщност Съединените щати са един от най-големите производители на нефт и природен газ и продължават да увеличават добива си. Освен това - в исторически план - носят най-голяма отговорност за емисиите вредни газове в атмосферата. Определено не бива да се разрешават нови проучвания или да се разработват нови находища, защото това противоречи на Парижкото споразумение за климата."

Pexels/Kelly

Изглежда е достигнато ниво, на което пречките пред енергийния преход не са толкова финансови или технологични, колкото политически. В някои от по-бедните страни, като България например, преходът от въглищни централи към възобновяема енергия е вероятно да не бъде съпроводен с необходимите инвестиции и цената на зеления преход да се окаже по-висока, отколкото в богатите страни. Могат ли и как зелените идеи да печелят гласове, вместо да ги губят?

"Нека започнем от положителното. Мисля, че доста напреднахме в битката. Разполагаме с всички необходими решения, за да преодолеем кризата със затоплянето на планетата - да избегнем допълнително влошаване. Възобновяемата енергия е по-мащабна от когато и да било. Предизвикателството е, че ни е нужен кураж за регулация за отказ от изкопаемите горива. Докато тази индустрия не попада под ограниченията на Парижкото споразумение за климата, наличните решения няма да имат предвиждания ефект. Това поражда необходимост от действия от ООН и регулации на регионално, национално и местно ниво. Бизнесът трябва да се отнесе отговорно. И, разбира се, инвеститорите трябва да изиграят положителна роля. Важни са действията на всяко едно ниво. В тази връзка винаги се сещам за примера с Дания, която е малка страна, но даде началото на революцията на вятърната енергия, благодарение на която с бързи темпове вече се ограничават емисиите парникови газове. Всичко започва през 70-те години на миналия век, в дворовете на датчаните. Общностите са действали - издигали са вятърни турбини в дворовете си, за което са получавали подкрепа от правителството. Така че говорим за комбинация от действия в малък мащаб, които постепенно се разрастват, показват какво е възможно, след което следват регулации отгоре-надолу, с които възможното се превръща в реалност."

Pixabay/PIRO4D

И посланието на Каиса Косонен от “Грийнпийс интернешънъл” към българското общество:

"Ние - Европейският съюз - изиграхме ключова роля, показвайки на останалия свят че климатичните споразумения трябва да бъдат приемани сериозно. Това стана с приемането на закони, с които тези договорености се осъществяват в реалния живот. Ролята на обществото в Евросъюза беше наистина много важна. Например преди пет години, когато беше публикуван специалният научен доклад за затоплянето и начините то да бъде ограничено до градус и половина, хората в Европа излязоха по улиците, организираха големи шествия за климата, настояваха за промяна и я получиха. Вече имаме по-силно европейско законодателство и това е пътят, по който трябва да продължим. Нека продължаваме да казваме на лидерите си, че сме готови за промяна, че я искаме и че трябва да я направят възможна."

По публикацията работи: Силвия Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният премиер Димитър Главчев (вляво), финансовият министър Людмила Петкова (в центъра) и председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова (вдясно)  -  17 май 2024 г.

Университетите може да бламират новата учебна година

Университетите заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцента върху висшето образование. Това стана ясно след извънредното заседание на Съвета на ректорите.  По-рано, след среща, в която участваха и служебният премиер, и министърът на финансите, беше анонсирано, че протестните действия, организирани..

публикувано на 17.05.24 в 20:26
Ракия

Каква е културата на пиене на българина

В България има хора, които пият по половин литър ракия на ден. Това отбеляза пред БНР журналистът Иван Бакалов. Той посочи, че у нас "куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия". "Във Франция има лицензиран пътуващ казанджия. Хората си заявяват и специалист им вари ракията". Бакалов напомни в предаването "РадиоТочка", че..

публикувано на 17.05.24 в 20:11
На Седемте езера все още има сняг, а най-горните - Окото и Сълзата, не са се размразили

Отбелязаха Европейския ден на "Натура 2000" на Седемте рилски езера

Европейският ден на "Натура 2000" беше отбелязан на Седемте рилски езера, съобщават от дирекцията на Национален парк "Рила". По циркуса все още има снежна покривка, а най-горните от езерата - Сълзата и Окото, не са размръзнали все още напълно, което си е атракция в този дял на планината. Еколози, планинари, туристи направиха..

публикувано на 17.05.24 в 19:58
Германският министър на отбраната Борис Писториус  - Берлин, 17 май 2023 г.

6,5 млрд. евро допълнително за армията догодина поиска германският министър на отбраната

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус настоява за 6,5 млрд. евро повече за бюджета за отбрана през следващата година и връщане отчасти на наборната служба, за да се въъзстанови отбранителната мощ на германската армия. Най-малко 6,5 милиарда евро са необходими на германската армия, за да излезе от кризата, в която се намира в..

публикувано на 17.05.24 в 19:47
проф. Добромир Димитров

179 чуждестранни лекари от Випуск 2024 на МУ- Плевен получиха дипломите си

В Плевен тържествено връчиха дипломите на 179 чуждестранни лекари от Випуск 2024 на Медицинския университет. Те са граждани на 16 страни от цял свят. Средният успех на 21-вия пореден випуск чуждестранни лекари е много добър 4.90, с висок брой отличници - 24, които бяха наградени с плакет "Отличник", луксозни дипломи, грамоти и стетоскопи. Всички..

публикувано на 17.05.24 в 19:40
Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков.

За хакерска атака по време на матурите съобщи министърът на образованието

Министерството на образованието е станало обект на хакерска атака по време на матурите, това каза служебният министър на образованието Галин Цоков. Той потвърди за изтичане на отговори на част от матурата. Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература МОН няма да допусне "купени матури" "Течът не е от самото Министерство..

публикувано на 17.05.24 в 19:36

Пожарната и полицията в Кюстендил с мерки за безопасността на абитуриентските балове

Екипи на  на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Кюстендил провериха 11 обекта – ресторанти, училища, хотели, където ще се организират абитуриентски тържества, за спазването на правилата за пожарна безопасност. Наред с това в полицейските управления в Кюстендил, Дупница, Бобов дол  са  изготвени планове  и организация..

публикувано на 17.05.24 в 19:32