Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 19 ноември - 3 декември 2023

8
Ханс Камерландер
Снимка: Антонио Вълчев

22-ото издание на Банско филм фест премина (от 22 до 26 декември) с препълнени зали, вдъхновяващи презентации на официалните гости и над 80 премиери на приключенски филми от цял свят. Отново деца и младежи се катереха на скали, влизаха в пещера, участваха в уроци по ориентиране и астрономия, отново във фоайетата - място за срещи между приятели от цяла България, а и от чужбина - бяха подредени интересни изложби, читателите се запознаха с новите книжни издания на теми, свързани с природата, дейностите в нея и нейното изследване.



Снимка: Антонио Вълчев


Проф. Волфганг Наирц разказа за “лудите години на австрийския алпинизъм”, Ханс Камерландер описа своя път с учителя си и свой дългогодишен партньор Райнхолд Меснер, Инес Паперт насърчи жените да следват своя път с презентацията си за леденото катерене, Силво Каро запозна аудиторията с историята на “златното поколение” на словенския алпинизъм, към което принадлежи, Людовико Бих представи своята философска, “снежно-земна” фотография, а Марчин Томашевски остави публиката без дъх с откровенията си за пътя от болничната стая до големите стени, изкатерени в най-лютите зимни месеци.


Филмът "Гран Каньон" на словашкия режисьор Павел Барабаш спечели голямата награда в тазгодишното издание на фестивала. Специалното отличие на журито отиде при лентата "Да" на френския режисьор Себ Жам. Призът за сценарий на името на основателя на Банско филм фест Петър Атанасов беше присъден на "Пионерите", с режисьор Алесандро Белтрам, Италия. За най-добър български филм беше отличен "Да бъдеш Христо Пимпирев" на БНТ.


Силво Каро

Снимка: Антонио Вълчев


Тази година голям интерес предизвикаха и българските презентации. Дойчин Боянов обобщи по-важните изкачвания на Еверест по повод 70 години от първия успешен опит на върха, Тончо Тончев стори същото, но за Нанга Парбат - две обогатяващи лекции, които впечатлиха с достъпното представяне на огромен обем от информация, с поставени интересни акценти и много емоция. Николай Петков, който тази година отбелязва 50 години катерене, задържа голямата зала в читалището пълна до късно вечерта в петък с разказите си за отминалите и по-новите времена, а Алексей Жалов, който представи новата си книга “Половин век под земята” и тази есен навърши 70 години, беше изненадан от екипа на фестивала с торта на сцената, като не скри сълзите си от аплодисментите и вниманието на публиката. Фестивалът завърши в неделя, с презентация на български пещерняци за спасителната акция в туркската пещера Морджа.


Тончо Тончев

Снимка: Антонио Вълчев


Идната седмица пък започва 18-ото издание на Фестивала за планини, екстремни спортове и приключения “Дни на предизвикателствата". Прожекциите, лекциите и срещите с публиката ще са от 5-и до 7-и декември в кино "Люмиер" в столицата. Специален гост е Конрад Анкер - една от легендите на американския алпинизъм. В рамките на фестивала ще бъдат раздадени годишните награди на Българската федерация по катерене и алпинизъм, и ще бъде представен българският превод на книгата “Златните пикели”. Програмата на фестивала е е публикувана в неговия сайт: https://predizvikatelstva.com/.


Антония Григорова постигна 6 място на Световното първенство по скоростно изкачванe на стълби - в края на миналата седмица в един от небостъргачите в Осака, Япония. Българската бегачка успя да изкачи 59 етажа, с 300 м положителна денивелация, за 12 минути и 34 секунди, което й отреди престижната шеста позиция. Надпреварата беше част от календара на Световната федерация по скайрънинг.


Антония Григорова

Снимка: Фейсбук страница на Антония Григорова


Никола Калистрин се класира на 64 място на Световната купа по ски-алпинизъм в дисциплината “спринт” също в края на миналата седмица във Вал Торанс, Франция. Грешка при манипулациите в транзитната зона преди спускането донесе на българския състезател 15 секунди наказание и това му струваше 8 места назад в класирането. Победиха Каролине Улрих от Швейцария при жените и Ориол Кордона от Испания при мъжете. Следващото състезание от календара на Международната федерация е Европейското първенство във Флейн, Шамони на 8-11 януари.


Никола Калистрин

Снимка: Фейсбук профил на Никола Калистрин


В Боровец тази неделя имаше Държавно първенство по ски-алпинизъм в дисциплината “скоростно изкачване”. Старт-финалът беше на писта “Ястребец 1”, трасето беше с дължина 3550 м и с денивелация 859 м. Антония Григорова го измина за 51:50 минути и стана първа при жените. Никола Калистрин пък постави нов рекорд по трасето - 38:34 минути, и спечели първото място.


Кънчо Долапчиев награждава победителките в Държавното първенство по ски-алпинизъм

Снимка: Фейсбук страница на Антония Григорова


Международната федерация по скайрънинг обяви календара със състезанията, попадащи в Световните серии по вертикален километър за Сезон 2024. 9 надпревари в 8 различни държави ще предизвикат силите на скайрънърите. Едно от тях отново ще бъде у нас - “Парангалица”, в ски парк “Картала”, на 15 юни. Трасето ще бъде дълго 4,7 км, с около 1000 м положителна денивелация. Първото състезание от календара на Световните серии ще бъде на 23 февруари, в Бразилия.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Алекс Тоткова

Екстремните спортове 15 - 21 юли 2024

Алекс Тоткова зае 6 място на Световната купа по трудност в Бриансон , Франция. С това 19-годишната катерачка стана 10-а във временното класиране, остават още два кръга наесен. В Бриансон победи Мей Котаке от Япония - страната, която все повече се налага като водеща сила в спортното катерене. Второто и третото място бяха заети от италианката Лаура..

публикувано на 21.07.24 в 13:07

21.07.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 21.07.24 година.

публикувано на 21.07.24 в 08:15
Борис Машалов

Борис Машалов - северняшкият славей

Борис Машалов има специално място в българската народна музика. Той е един от първите утвърдени в публичното пространство певци у нас с изпълнения по радиото, с концерти и записи на грамофонни плочи. Роден е в град Севлиево на 30 януари 1914 г. и израства в семейство на потомствени занаятчии и певци. Певческият талант на Машалов проличава още в..

публикувано на 16.07.24 в 03:00
Първо изкачване на Muchu Chhish

Екстремните спортове 7 - 15 юли 2024

Димитър Атанасов победи в най-дългата дистанция на състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра" . Той измина 154-километровото трасе за 20:35:12 часа. При жените най-бърза беше Елена Борисова - тя постигна време 27:06:46 по тежкото трасе, с 6300 м денивелация, което включваше два пъти преминаване през билото на Стара планина и минаване през Шипка и..

публикувано на 15.07.24 в 12:53

14.07.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 14.07.24 година.

публикувано на 14.07.24 в 08:44

07.07.24 Законите на Мърфи

Чуйте в звуковия файл рубриката " Законите на Мърфи" от 7 юли 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 08.07.24 в 09:44
Иво Андреев на финала на Е4

Екстремните спортове 1 - 7 юли 2024

Шестима планински бегачи застанаха на 5 юли на масов старт по българския участък от туристическия маршрут Е4 , познат още като „Петте планини“. Трасето е 240 км, с 14 000 метра изкачване във Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка. Шестимата са сред най-успешните ултрамаратонци в България - Росен Русев, Пламен Манов, Георги Деспотов, Иво Андреев,..

публикувано на 07.07.24 в 14:45