Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За песента „Бъдник“ от шестте песни на проекта „Вълчев“

Димитър Вълчев: Животът е едно пътуване към себе си и всеки сам трябва да го извърви

3
Димитър Вълчев
Снимка: Личен архив

Песента „Бъдник“ е третата от шестте песни на проекта „Вълчев“ реализиран от композитора и музикант Димитър Вълчев съвместно с продуцента Игор Марковски.

От месец октомври на всяко първо число стартира музикалният проект на известния бард и адвокат Димитър Вълчев. До този момент са представени песните „Грехове“ и „Страх“.

„Бъдник“ е по стихове на Иво Тицин. Аранжиментът е на Красимир Гюлмезов. Вокалите и музиката в песента са на Димитър Вълчев.

"Проектът "Вълчев" е съвместен с Игор Марковски и е много символично, че "Бъдник" излиза точно по Коледа - което е символ на надеждата, вярата, новото раждане и новото начало, всичко хубаво, което ни очаква в живота. 

Димитър Вълчев

А музиката и правото не мога да ги разделя. От момента, в който започнах да свиря на китара, започнах да правя и песни. Това е още от гимназията, после като студент и песните вървяха с мен. 

Да, ние адвокатите и лекарите често изневеряваме на професиите си с някакъв вид изкуство, тоест искаме да лекуваме обществото и по друг начин, но всичко това е в имено в полза на човека, сподели за "Нощен Хоризонт" Димитър Вълчев, адвокат по професия и музикант по душа.

"А иначе всяка песен е отношение към нещо от живота, който ни заобикаля, както и музиката, такава е и тя за мен. Трябва да пеем български песни искрени и чисти, това е моята визия, така както се прави и в "Поети с китара", допълни още адвокатът - музикант Димитър Вълчев. 

"Животът е едно пътуване към себе си и всеки сам трябва да извърви този път, сам да си прави равносметката, така и в песента "Грехове" - всеки има някакви грехове и всеки сам трябва да се справи с тях и да намери пътя към по-доброто, по-светлото, към надеждата, смята още Вълчев.

По думите му омразата, която е около нас, не води до никъде. Ако допускаме омразата да ни ръководи, тя ще ни убие, тя не може да роди нищо хубаво.

Димитър Вълчев

Димитър Радев Вълчев е роден в гр.София. Завършва Юридическия факултет на СУ “Климент Охридски“ и до 1990г. работи като прокурор, след което става адвокат в Софийската адвокатска колегия, където е и до днес. От ученическите си години се занимава с музика, като пише песни и ги изпълнява.

Бил е в дует с известния бургаски бард Пламен Ставрев, който включва в първия си албум неговата песен „Ехото на триумфа“ по стихове на Емили Дикинсън. Участва и в различни групи – един от основателите на групата „Формация - МАЙ“, която поставя първия рок-спектакъл в България - „Среща с Рама“/по едноименната книга на Артър Кларк/ през м.май1981г. Вълчев вече е прокурор в гр.Попово, но участва с няколко песни.

През 1988г. с група „ЖАР“ записва песента си „Дъжд“, която е включена във „Вечните балади на българския рок“ на БГ-радио. С „ЖАР“ записва и авторската си песен „Дъжд в летен ден“, по която през 2020г. Yellow Brick Picktures правят впечатляващ клип-филм

През 2002г. клипът по песента му „Близко“/м. и т./ на Студио “Златен век“ печели 2-ро място в годишната класация на БНТ.

През 2012г. издава албум с 13 песни, повечето от които авторски, а четири от песните са с текстове, написани специално за тях от известния поет и бард Гриша Трифонов. Албумът е озаглавен „ЕДИНАК“ – по едноименната песен, която е записана в два варианта – „свиреп рок“/1/ и балада/13/. Включените песни са записвани в три студиа - „ЖАР“, „РЕТРО“ и „RSD“, като са резултат от сътрудничеството му с такива музиканти като Валери Градинарски, Румен Спасов, Стоян Янкулов, Христо Ламбрев и др.

Димитър Вълчев

През 2018г. е първото му сътрудничество с продуцента Игор Марковски, с който правят клип по рок варианта на „ЕДИНАК“.

През 2019г. поверяват авторската песен на Д.Вълчев „Ти защо си тук“ на дуета Миро и Койна Русева, която заедно с клипа придобиват голяма популярност. През 2019г. по същия начин още по-голяма популярност добива песента му „Липсваш ми..“ /и клипът към нея/ в изпълнение на Любо Киров. Никоя друга песен не е била 9 поредни седмици на 1-во място в класацията на БНР Топ-20, а клипът към нея има към 3млн.гледания. в You Tube.

Д. Вълчев участва с няколко песни/пакт само като автор/ в проекта „Пеещи артисти“ на продуцента Игор Марковски.

В края на 2023г. бяха реализирани 3 от общо 6 авторски песни от т.н. проект „Вълчев“ с продуцент Игор Марковски, където Димитър Вълчев участва като автор и изпълнител. Бяха записани и направени клипове към тях – „Грехове“, „Страх“ и „Бъдник“, които вече намират своята аудитория. Предстои реализирането на останалите три песни и клипове към тях.

Освен този проект, предстоят реализирането на много други – стари и нови песни на Димитър Вълчев – като автор, и като изпълнител.


Още по темата в звуковия файл. 



По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Бакалова

Кан: Путин, наркобаронът Емилия и Мария Бакалова като Ивана Тръмп

В Кан продължава 77-ият филмов фестивал, който беше открит на 14 май. Филм за Путин с изкуствен интелект се радва на голям успех. Утре ще бъде представен и филм с българско участие. Тъй като руският президент Владимир Путин не може да се снима в биографичен филм, полският режисьор Патрик Вега се обръща към изкуствения интелект. Продуцентите..

публикувано на 19.05.24 в 09:11

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33