Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не виждам никаква връзка между американски военни бази и собствеността на рафинерията"

Росен Христов: Важно е "Лукойл" да не бъде придобита от спекулант, държавата може да повлияе

"Български предприемачи нямат компетенции да оперират този актив"

| Интервю
Росен Христов
Снимка: Савина Спасова, БНР

Държавата разполага с много инструменти и може да повлияе на решението на "Лукойл“. Това обясни пред БНР Росен Христов, бивш министър на енергетиката. 

"Ключово е компанията да бъде придобита от оператор, който може да гарантира доставките на суров петрол на конкурентни цени, да експлоатира и управлява рафинерията и да гледа дългосрочно на българския и регионалния пазар. Най-опасно за страната е, ако тя попадне в ръцете на спекуланти

Продажбата на "Лукойл“ не се извършва при спокойни пазарни условия. Понижава се пазарната стойност. В такива моменти се привличат инвеститори, които търсят бърза печалба и продажба на по-висока цена – едно изстискване на актива и впоследствие продажба. Това е негативно за България. 

Държавата може да контролира този бизнес с една ясна позиция какво се очаква от купувача. Целият район на Бургас зависи в голяма степен от функционирането на това предприятие".

Въпросът е как държавата може да използва своите инструменти, включително и златната акция, за да контролира тази продажба, обясни Христов.

"Да направи така, че купувач да е сериозна петролна компания и България да не изпита шок от поскъпване на горивата.

Има условия, при които държавата може да въведе особен управител в компанията, но не мисля, че в момента това е необходимо и би помогнало по някакъв начин. Като цяло, ние не трябва да се месим в оперативното управление, стига то да е в рамките на определени параметри". 

Държавата трябва да контролира с какви купувачи обсъжда "Лукойл" евентуална продажба, посочи експертът.

"Не трябва да се меси в цената на сделката и други търговски условия. Единственото, което ни интересува, е рафинерията да продължи да работи и цените на горивата в България да бъдат конкурентни. Рафинерията е ключов актив на Балканите. Тя е с капацитет да задоволява доста по-голям пазар от българския. Компании, които искат да бъдат на Балканите, биха проявили интерес – това са всички големи от типа на "Бритиш петролиум", американски от типа на "Шеврон", арабски от типа на "Арамко". Интерес биха имали също компании от Турция и Гърция. Всякакви други фондове и спекуланти трябва да бъдат обезкуражени – от тях дългосрочна полза няма да има. Български предприемачи нямат компетенции да оперират този активЗаконодателни инициативи могат да контролират купуването на една такава компания, която е от стратегически интерес за страната. Държавата може да гарантира, че новият купувач ще защитава не само икономическите си интереси, но и тези на българските потребители". 

Не е неочаквано намерението на "Лукойл" да се изтеглят от България, като се има предвид натиска, който се оказва върху компанията не само в България, но и във връзка с европейските санкции срещу Русия и затягащия се режим както за търговия с петрол, така и за транспортиране на суров петрол, посочи Христов.

"За "Лукойл" ще става все по-трудно да оперира на територията на ЕС. Не ме изненадва тяхното намерение да търсят купувач за рафинерията". 

Той коментира и думите на Румен Овчаров, че няма как да има американска база на морето, докато рафинерията е с руски собственик.

"Това е в кръга на фантазиите на човек, който е отявлен русофил. Не виждам никаква връзка между американски военни бази и собствеността на рафинерията".

Цялото интервю на Даниела Големинова с Росен Христов може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гитанас Науседа

Президентски балотаж в Литва на 26 май

Настоящият литовски държавен глава и премиерът на страната ще се изправят един срещу друг на президентски балотаж на 26 май, предаде АФП. Президентът Гитанас Науседа получава 44% от вота, а премиерката Ингрида Шимоните – 20 на сто, посочва Ройтерс. Пред репортери след края на изборния ден Науседа обеща да засили натиска над западните..

публикувано на 13.05.24 в 08:24

Президентът: Не приемаме изявления от РСМ, противоречащи на международни договори

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Република Северна Македония (РСМ) е подписала.  България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват, заявява в своя..

публикувано на 13.05.24 в 08:10

Задържан е собственикът на пистолета заради инцидента в Арбанаси

Собственикът на бойния пистолет, с който на празненство в Арбанаси 11-годишният син на депутат простреля в крака 12-годишно момиче, е задържан за 24 часа. Все още не му е повдигнато обвинение и той не е давал обяснения. Инцидентът е станал в присъствието на поне 15 възрастни и деца. Пистолетът е бил оставен на пейка, откъдето децата..

публикувано на 13.05.24 в 08:01
Протест в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти

Последно четене на законопроекта за чуждото влияние в Грузия

В грузинския парламент днес ще започне последното четене на законопроекта за чуждестранните агенти, който провокира масови протести в Грузия, предаде ДПА, цитирана от БТА. Третото и последно четене на законопроекта ще започне днес в Тбилиси, а гласуването в пленарна зала е насрочено за утре, заяви председателят на парламента Шалва Папуашвили...

публикувано на 13.05.24 в 07:56

Започва информационна кампания за директните плащания на фермерите

Министерството на земеделието (МЗ) започва информационна кампания за директните плащания през 2024 г. за земеделските производители от цялата страна. Целта е експертите да представят промените при компенсаторните мерки и интервенции в областта на околната среда, агроекологията, биоземеделието и хуманното отношение към животните. В рамките..

публикувано на 13.05.24 в 07:53

Проф. Галина Чанева: Лечебните заведения да имат политика за привличане и задържане на персонал

" Нашите студенти остават тук. Да отидеш в чужбина и да се реализираш като медицинска сестра, никак не е лесно . Там заминават квалифицираните сестри с много добра езикова подготовка".  Това заяви пред БНР проф. Галина Чанева, заместник-декан на Факултета по обществено здраве в Медицинския университет в София. В Медицинския университет в..

публикувано на 13.05.24 в 07:50

От снощи десетки домове в Козлодуй са без ток

Десетки домакинства в Козлодуй останаха без ток от вчера вечерта. Електрозахранването беше прекъснато в северната част на града около улица "Ломска". Очаква се да бъде възстановено тази сутрин, според сайта на електроразпределителното дружество.

публикувано на 13.05.24 в 07:49